Жилищният пазар в София бележи силна динамика през първото тримесечие на 2019 г.

2019-05-28   |  Строител, 24.05.2019, с. 19

Цените са се запазили непроменени, очакванията са за леки колебания

"Първите месеци на годината ни изненадаха с по-висока активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика." Това обобщава в своя доклад за жилищния пазар в София за периода януари - март 2019 г. Полина Стойкова, MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties. По думите й т.г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. "Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки. В рамките на очакванията ни растежът на цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1 - 2 години", заявява тя.

Проучването за първите три месеца на 2019 г. показва, че новото строителство е взело тотален превес на пазара и съставлява 90% от закупените жилища за периода, за който е отчетено и че силният интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство продължава. Според експертите причините за това са по-ниските цени при старта на изграждане в сравнение с тези в по-напреднал етап на реализация, както и по-големият избор от налични апартаменти. "Този процес е стимулиран допълнително от инвеститорите, които все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и покриване на баланса с банков кредит при завършване на сградата", допълват от компанията.

Друг интересен акцент в анализа е, че се наблюдава разширяване на периметъра на търсене на купувачите и пренасочването им към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени.

По данни на Bulgarian Properties 2019 г. е стартирала със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв. м, която през последното тримесечие на миналата година е била 1085 евро/ кв. м. "Това е леко отстъпление спрямо стойностите от 2018 г., но следва да се тълкува по-скоро като задържане на нивата, тъй като се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени", пояснява Стойкова.
Регистрираната средна крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро, докато за 2018 г. тя е възлизала на нива около 91 550 евро.

Експертите припомнят, че нарастването на цените е достигнало своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. През пролетта на миналата година купувачите са се отдръпнали и са заели изчаквателна позиция. Това е довело до затихване на повишаването на цените и 2018 г. е приключила с ръст под очакванията - едва 4% на годишна база. "Купувачите бяха постепенно върнати на пазара от вълната проекти ново строителство, която се появи от лятото на 2018 г.", коментират професионалистите. В тази връзка те посочват, че през 2018 г. издадените нови разрешителни за строеж в столицата са нараснали с 26% на годишна база и това е единственият индикатор, който е успял да достигне предкризисните нива от 2007 - 2008 г.

Докладът разглежда и показателя за достъпност на цените в столицата, който измерва съотношението на стойността на жилищата на кв. м към средната заплата в София, като показва колко месечни възнаграждения са необходими за покупката на 1 кв. м. В края на 2018 г. този индекс е достигнал най-добрата си стойност от 2015 г. насам. През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е на ниво 1.34, което е по-ниско спрямо достигнатите нива 1.45 - 1.47 по-рано през годината. "Това значи, че в края на 2018 г. имотите в столицата са станали по-достъпни, което се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите. Съотношението е и далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София", е изводът на анализаторите.

От проучването става ясно още, че статистиката на Агенцията по вписванията показва, че през първото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5641 имотни продажби. За същия период на 2018 г. те са 5631, или на годишна база се отчита ръст от само 10 сделки. Специалистите подчертават, че в тези данни не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване.

Професионалистите са забелязали още, че през периода януари - март 2019 г. квартал "Витоша" остава най-предпочитан за купувачите.

Изненадващо е било и повишеното търсене в кв. "Банишора" заради доброто му местоположение и новите проекти. Активно са се търгували жилища и в жк "Люлин 2", кв. "Кръстова вада", кв. "Манастирски ливади" и жк "Младост 4". През първото тримесечие на 2019 г. регистрираните средни цени в тях са:

• "Витоша" - 980 евро/кв. м
• "Банишора" - 905 евро/кв. м
• "Кръстова вада" -1200 евро/кв. м
• "Манастирски ливади" -1085 евро/кв. м
• "Младост 4"-1050 евро/кв. м
• "Люлин 2" - 665 евро/кв. м

Параметри на закупените имоти в София

"Точно половината от закупените жилища в столицата са двустайни апартаменти, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия в началото на 2019 г. имаме значително нарастване на дела на придобитите тристайни имоти за сметка на намаляване на двустайните, които преди достигаха 65% от общия обем сделки. Отдаваме това на активността на семействата, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит, дори и в сгради ново строителство", съобщава Полина Стойкова и допълва, че средната площ на придобитите жилища е 89 кв. м, което е ръст с около 10 кв. м спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти.

Експертите считат, че и през тази година има засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. "Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват имоти за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на вложенията", отчита Стойкова. Според нея купувачите са склонни да правят компромис и да придобиват жилища на партер или първи етаж, особено когато те са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като тези имоти в повечето случаи са на по-ниски цени.

Перспективи до края на 2019 г.

"Минорното настроение от края на 2018 г. и очакванията за спад в активността на пазара бързо отстъпиха място на едно много позитивно начало на 2019 г. Годината стартира при силен интерес от страна на купувачите. Динамиката на пазара през иначе традиционно по-слабите зимни месеци беше доста голяма. Забелязва се, че желаещите да придобият имот са no-подготвени да взимат решение за покупка. Част от тях са наблюдавали предлагането на пазара в продължение на 2 - 3 години и сега вече са готови да закупят своя нов дом", обобщава изп. директор на Bulgarian Properties. По думите й прогнозите за задържане на цените на постигнатите вече нива се оправдават. Тя счита, че в момента има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени в последната 1 година цени. Същевременно покачването на лихвите се отлага засега. "Анализите показаха, че дори и да има такова нарастване, то ще е в рамките на 20 -50 лв. на месечната вноска. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето", споделя Стойкова.

Очакванията й за 2019 г. са оформилият се тренд - непроменящи се цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар, да продължи до самия край на годината.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър

Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на която участваха водещи ...

06 Декември, 2019
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES взе участие в бизнес закуската на Imoti.net

На 04.12.2019 г. в Гранд хотел "София" се проведе заключителната за годината бизнес закуска, организирана от имотния портал imoti.net.

Над 150 представители на водещи агенции за недвижими имоти, строителни фирми, организации и местната власт дискутираха състоянието на имотния пазар в столицата и бъдещото развитие на града.Акцент в...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Тенденции на българския жилищен пазар

Пoвeчe cдeлки, цeни близки дo тeзи прeз 2018 г. Тoвa ca двaтa ocнoвни извoдa, кoитo прaвят брoкeритe нa нeдвижими имoти у нac. Прoдължaвa интeрecът към пoкупкaтa нa триcтaйни жилищa c рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ нaд 90 кв.м. Клиeнтитe прoдължaвaт дa търcят прeдимнo нoвo cтрoитeлcтвo. Блaгoдaрeниe нa дoбрaтa инфрacтруктурa бързo ce прoдaвaт жилищa oт първичния пaзaр в зaпaднитe и чacт oт ceвeрнитe квa...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Жилищата в северните и западните райони на София стават все по-търсени

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

05 Декември, 2019

Изпратете запитване