Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Дневник: Жилищният пазар в София се успокоява, показва анализ

2018-04-26   |  dnevnik.bg

След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие 2018 г. започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново има ръстове по всички показатели, но те вече са по-плавни. Това показва анализът на "Бългериън пропъртис".

Не на всяка цена

Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат възможно най-много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Тази еластичност в търсенето очаквано забави нарастването на цените на жилищните имоти в София. В началото на тази година то е малко под 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1100 евро/кв.м, показват данните на компанията.

Очакваният растеж на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези през последните 2 години.

Данните на компанията сочат, че през първото тримесечие на 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на миналата година нива, а растежът им на годишна база се забавя.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1092 евро/кв.м при 1095 евро/кв.м в края на 2017 г. Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м цените като че ли стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1100 евро.

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.

Годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10.86% при измерено от нас годишно нарастване за 2017 г. в размер на 16%.

Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие в София са вписани 5631 имотни продажби при 5023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява (от около 8% за 2015 и 2016 г. и 6% за 2017).

Издадените нови разрешителни за строеж в София по данни на НСИ са 201 броя за 4-ото тримесечие на 2017 г. Така 2017 г. завърши с 827 издадени разрешителни за нови жилищни сгради в столицата при 695 за 2016 г., което е ръст от 19%.

Къде се купува

Наблюденията на компанията сочат, че най-много купени жилища в началото на 2018 г. има в "Студентски град" (средна цена 956 евро/кв.м), където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс "Академика".

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са "Кръстова вада"(средна цена 1130 евро/кв.м), "Витоша" (средна цена 1 045 евро/кв.м) и "Младост 4" (средна цена 1080 евро/кв.м). Към тях се добавя "Връбница 2" (средна цена 960 евро/кв.м) с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

Най-желаният квартал

Най-скъпо продавани са жилищата в "Лозенец", който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1675 евро/кв.м.

Най-много се купуват апартаменти на 2-ри и 3-ти етаж – 38% от купените, а след тях се нареждат жилищата на 4-ти, 5-ти и 6-ти етаж – 33%. Делът на жилищата на 1-ви етаж продължава да бъде голям - 27%. 56% от купените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара на продадените в началото на годината имоти е 122 дни (около 4 месеца) и намалява от 138 дни в края на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0.14%, и това е най-ниското им ниво 2008 г. насам.

Какво се очаква

Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на нарастването на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, сочи прогнозата на компанията.

След рекордния ръст от 38%, който отбеляза банковото финансиране за покупка на недвижими имоти през 2017 г., кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива – от 3.7 до 4%.

В допълнение на благоприятните условия за кредитиране в полза на имотния пазар са и факторите повишение на доходите, ниска безработица, усещане за по-голяма сигурност за работните места и доходите.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване