Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Къде и как да инвестираме - имот, депозит или акции?

2013-10-09   |  Banks.dir.bg, 08.10.2013

Доходът или рискът са водещи в желанието на инвеститорите да спечелят от "свободните" си пари. Трите най-популярни за инвеститорите алтернативи са депозит, акции и имот. Връща ли се апетитът за риск или се залага на сигурност, печели ли се от спекулация на имотния пазар? Какъв е изборът между трите активи сочат показателите на трите вида активи за 9-месечието.

На борсата индексът на сините чипове SOFIX изненада приятно инвеститорите на Българската фондова борса, защото постави своеобразен рекорд. От началото на годината той се повиши с 33.4% и с това стана петият най-поскъпващ основен индекс в света. След загубите през 2008 г. дребните инвеститори още се чудят как да калкулират загубата след тоталното сгромолясване на фондовия пазар и едва лиса рискували да вложат парите си в акции. Няколко въпроса могат да ги разколебаят да се включат в рискови инвестиции: ще има ли корекция, как ще се отрази на капиталовия пазар политическата обстановка и ще отговори ли ръстът на печалбите на компаниите на повишените нива на акциите им.

В края на септември нивата на ефективните лихвени проценти на депозитите се движеха около 5%, което означава, че за първите 9 месеца депозантите са реализирали доход около 3.8% от влогове с фиксирана за първата година лихва. Заради непрестанното понижение на лихвите от началото на годината обаче средните ефективни годишни лихви вече са малко под 4% сочат данни на БНБ. Но депозитите остават алтернатива, защото носят спокойствие на вложителите, заради гаранциите от държавата.

Имотният пазар май се оказва големият печеливш от спада на лихвите по депозитите, защото все повече инвеститори пак поглеждат към него. От началото на годината има увеличение на броя на сделките между 15 и 20%. Това е позитивно за цената на недвижимите имоти, която се запазва стабилна и почти неутрализира спада си. Ако цената на имотите се е запазила без изменение и доходността от отдаването им под наем в столицата е при нива от около 5%, то за деветте месеца т.г. инвеститорите имат доходност от 3.8% - съпоставима с тази при депозитите.

Перспективите пред инвестиции на имотния пазар са благоприятни, защото от една страна тенденцията е лихвите по банкови депозити да се понижават, а от друга цените на имотите се стабилизират и може да са предвестник за бъдещ доход под формата на капиталова печалба от повишаването на стойността на недвижимата собственост.

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване