Как се промениха цените на имотите у нас в последните години?

2019-02-21   |  Profit.bg

Инвестицията в имот е една от най-доходните в страната ни в последните години. Това показват и изчисления на Profit.bg на база данни от една от големите агенции за имоти в страната – BULGARIAN PROPERTIES.

Разгледахме измененията на цените в четирите големи града на страната за съответно една, пет и осем години. Ето какво показват те:

2018 г.

Пловдив е градът с най-сериозно повишение на цените на имотите през миналата година от четирите големи. Ръст в тазгодишната европейска столица на културата се наблюдава и при броя осъществени сделки. Нарастването обаче се дължи основно на ниската база, от която тръгнаха имотите в града през последните години.

В края на 2017 г. те бяха със средна цена от 636 евро/кв. м, а 12 месеца по-късно цените вече са 724 евро за кв. м. Това представлява повишение от 13.89% за периода.

Вижте топ оферти за жилища в Пловдив

Добро повишение бе отчетено и в Бургас – 6.57%, докато в София и Варна ръстът е от 3.81 и 2.52 на сто. Особено осезаемо се усети забавянето на нараствaнето на цените в столицата през второто полугодие на годината.

Средната цена в София днес е 1090 евро/кв. м, което е с около 33% повече спрямо морската ни столица, която се нарежда на второ място сред градовете с най-скъпи имоти у нас.

Вижте топ оферти за жилища в София

Последните 5 г.

Какво ще кажете за повишения от между 40 и 50% за последните 5 г.? Именно в края на 2013 г. цените на имотите в повечето градове на страната достигнаха най-ниската си стойност след кризата.

Това прави вложението в имот едно от най-печелившите у нас за този период, тъй като за сравнение, индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX е добавил 20% за периода 2013-2018 г.

Най-силен ръст отчитаме в Пловдив и София, респективно 52 и 48%, следвани от Варна с близо 41 на сто и Бургас с 15 процента. Средното нарастване в цените за четирите града е малко над 39%, или близо двойно повече спрямо ръста за капиталовия ни пазар.

Вижте топ оферти за жилища във Варна

От 2010 до 2018 г.

Какво се случи с цените на имотите в страната от 2010 г. до днес? Ръст от 33 – 37% има в Варна, София и Пловдив, докато в Бургас той е едва 1%.

Вижте топ оферти за жилища в Бургас

Как можем да печелим от вложение в имот?

Освен от нарастването на цените на имотите, инвеститорите в имоти печелят и от тяхното отдаване под наем. Доходността в големите градове днес е около 4-6% на годишна база за различните типове имоти.

Въпреки повишената популярност и на други форми на вложения, инвестициите в имоти, както и тези в депозити, днес остават най-популярните форми за влагане на средства в страната ни.

Разликата обаче е в доходността, тъй като днес банките предлагат лихви от под 1% на годишна база.

  Още новини

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114