Как се промениха цените на имотите у нас в последните години?

2019-02-21   |  Profit.bg

Инвестицията в имот е една от най-доходните в страната ни в последните години. Това показват и изчисления на Profit.bg на база данни от една от големите агенции за имоти в страната – BULGARIAN PROPERTIES.

Разгледахме измененията на цените в четирите големи града на страната за съответно една, пет и осем години. Ето какво показват те:

2018 г.

Пловдив е градът с най-сериозно повишение на цените на имотите през миналата година от четирите големи. Ръст в тазгодишната европейска столица на културата се наблюдава и при броя осъществени сделки. Нарастването обаче се дължи основно на ниската база, от която тръгнаха имотите в града през последните години.

В края на 2017 г. те бяха със средна цена от 636 евро/кв. м, а 12 месеца по-късно цените вече са 724 евро за кв. м. Това представлява повишение от 13.89% за периода.

Вижте топ оферти за жилища в Пловдив

Добро повишение бе отчетено и в Бургас – 6.57%, докато в София и Варна ръстът е от 3.81 и 2.52 на сто. Особено осезаемо се усети забавянето на нараствaнето на цените в столицата през второто полугодие на годината.

Средната цена в София днес е 1090 евро/кв. м, което е с около 33% повече спрямо морската ни столица, която се нарежда на второ място сред градовете с най-скъпи имоти у нас.

Вижте топ оферти за жилища в София

Последните 5 г.

Какво ще кажете за повишения от между 40 и 50% за последните 5 г.? Именно в края на 2013 г. цените на имотите в повечето градове на страната достигнаха най-ниската си стойност след кризата.

Това прави вложението в имот едно от най-печелившите у нас за този период, тъй като за сравнение, индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX е добавил 20% за периода 2013-2018 г.

Най-силен ръст отчитаме в Пловдив и София, респективно 52 и 48%, следвани от Варна с близо 41 на сто и Бургас с 15 процента. Средното нарастване в цените за четирите града е малко над 39%, или близо двойно повече спрямо ръста за капиталовия ни пазар.

Вижте топ оферти за жилища във Варна

От 2010 до 2018 г.

Какво се случи с цените на имотите в страната от 2010 г. до днес? Ръст от 33 – 37% има в Варна, София и Пловдив, докато в Бургас той е едва 1%.

Вижте топ оферти за жилища в Бургас

Как можем да печелим от вложение в имот?

Освен от нарастването на цените на имотите, инвеститорите в имоти печелят и от тяхното отдаване под наем. Доходността в големите градове днес е около 4-6% на годишна база за различните типове имоти.

Въпреки повишената популярност и на други форми на вложения, инвестициите в имоти, както и тези в депозити, днес остават най-популярните форми за влагане на средства в страната ни.

Разликата обаче е в доходността, тъй като днес банките предлагат лихви от под 1% на годишна база.

  Още новини

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Капитал: Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване