Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кои имоти и кои градове са най-изгодни за инвестиция?

2014-11-17   |  www.profit.bg, 14.11.2014

Инвестицията в недвижими имоти често се предпочита от хората със спестени средства, защото, освен на капиталова печалба (от евентуалното поскъпване на имота), се разчита и на регулярен доход от наем.

И докато това дали и колко ще поскъпнат имотите е неизвестно, то доходността от наем може да се изчисли с голяма доза точност на база на офертите на имотите, отдавани под наем.

В търсене на отговор кои имоти са най-добри от инвестиционна гледна точка в момента (на база на доходността от наем към момента) ще сравним доходността от наем при различните типове имоти в трите най-големи града на страната.

За целта на проучването ще приемем, че потенциалните вложители имат достатъчно спестени средства, за да закупят всеки от посочените типове имоти (не са с ограничени възможности в рамките на по-малки по размер имоти).

София

Както се вижда от таблицата по-долу, на база на офертите при наемите и продажните цени на имотите, най-изгодни на база на доходността от наемите са най-малките апартаменти – едностайните. Те се отличават с възвръщаемост от наеми в размер на 6.9% годишно, което вече надхвърля значително най-добрите оферти по депозити от банките.




Дори и с намаляване на доходността вследствие на изискваните разходи за реновиране и данъци, доходността отново би била конкурентна на лихвите по депозити.

Непосредствено след едностайните по доходност се нареждат тристайните имоти в столицата, с възвръщаемост от 6.75%. Големите, многостайни апартаменти и мезонетите са с по-ниска възвръщаемост, но тя отново е над 6%.

С най-ниска възвръщаемост от 5.75% се отличава класът на имотите с най-висока средна цена – къщите.

Пловдив

Ситуацията е доста по-различна в Пловдив. Там с най-висока възвръщаемост се отличават двустайните апартаменти, като доходността от наеми е в размер на близо 9% (на база офертите продава и отдава под наем). Втори по доходност са къщите с 8.7%.




Най-лоша инвестиция са мезонетите, където възвръщаемостта е в размер на 5%.

Варна

Във Варна най-доходоносни от гледна точка на съпоставяне на наема и цената на имота са къщите. Доходността от наемите е в размер на 8.1%.




Морската столица е единственият сред трите най-големи града на страната, където нивото на наемите на мезонетите е по-високо от това на многостайните апартаменти.

В същото време мезонетите се отличават с по-ниска продажна цена от многостайните, което рефлектира за относително добрата възвръщаемост на този род имоти – 6.3% спрямо 5.4% за многостайните жилища.

И тук най-малките апартаменти се отличават с най-висока доходност от наеми – 6.7%.

Вижте най-новите ни обяви в София

  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване