Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Край на 6 години имотен спад

2015-12-16   |  economynews.bg, 16.12.2015

Какво се случи на пазара на имоти през 2015 година? Според мнението на представители на сектора годината може да се определи с едно изречение - край на шестгодишния черен период в пазара на имоти.

„За първи път от повече от десетилетие станахме свидетели на активизация на имотния пазар в резултат основно на местно търсене и вътрешни фактори. Това показва, че пазарът се е върнал към фундаментите си и е в една много по-стабилна позиция, която дава перспективи за устойчивото му развитие. За първи път от 7 години насам имаме съвкупно положително влияние на толкова много фактори“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Тя допълни, че очакванията й са този подем да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%.

Според Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“, 2015-та година е била много активна за пазара на имоти, със засилен интерес към ново строителство, към големи проекти с над 500 жилища. Рязък спад е отчетен в Бургас и Варна, заради проблемите на руския пазар. Очакванията му за 2016 г. са свързани с повече сделки с жилищни имоти в по-високия ценови сегмент – над 70 – 100 хиляди евро, както и за подобряване на пазара на Черноморието.

Нина Арнаудова, регионален директор на Ремакс България, коментира наемите през 2015 г.
„Кризата се отрази на наемите, но тази година забелязваме недостиг на жилища под наем, търсенето надвишава двойно предлагането, цените в големите градове варират между 2 и половина и 5 евро на квадрат, в зависимот от локацията, а цените за луксозните имоти са 2-3 пъти по-високи. Хората търсят предимно по-малки жилища, с 1-2 спални, в централните части на градовете. Търсенето все повече зависи от комуникативността на локацията, дали е в близост до удобен транспорт, метро. Наемателите са предимно работещи двойки, млади семейства или самостоятелно живеещи и работещи хора. Търсят се обзаведени апартаменти, като необзаведените имат под 10% дял“, каза тя.

Бизнес имотите през 2015 г. коментира арх. Валери Левиев, управител на Елта Консулт. Според него фокусът трябва да бъде върху инвестиционния сегмент. „Има оптимизъм във всички сегменти на пазара, депресивните слаби 6 години приключиха перз 2014, на хората им омръзна да не правят нищо. Но инвестиционната среда в България има нужда от устойчивост. Държавната администрация трябва да даде стабилност, среда, в която може да се планира“. Според него офис сегментът е много активен през 2015, чуждите инвеститори са спрели да се оттеглят, започнали са да идват и нови.

Пазара на имоти по Черноморието анализира Добромир Ганев, управител на агенция „Форос“.
„Стабилен е пазарът на жилищни имоти във Варна и Бургас. Отчитаме засилена строителна активност и начало на повишен интерес към свободните офис площи“, каза той, но в същото време отчете значителен спад на сделките, от 5 до 20%, в Несебър, Бяла, Каварна, Поморие и Царево.

Според Ирена Перфанова, Estate Tribune, новото строителство компенсира нивата от предходни години, но няма да стигнем до нивата от 2008-ма година, не е и необходимо. Има ръст и в издадените разрешения за строеж и започнатите строежи. София, Пловдив Варна и Бургас основно движат статистиката в страната, като най-сериозен ръст в новото строителство отбелязва Пловдив. Сериозно раздвижване има и при административните сгради, започна да се появява дефицит на свободни площи от клас А, а това е интересно и за инвеститорите, които имат интерес към такъв тип сгради.

Сегмента на селските имоти коментира Цветан Цолов, управител на „Инвестиционно-строителна борса“. Той отчете слаба активност, голямо предлагане и свиващо се търсене, както и спад на цените с 10%. Наблюдава се и липса на изгодни селски имоти в близост до големите градове и тази тенденция ще се запази и през 2016 г. Селският имот не е такъв, който носи бърза доходност и по-скоро се купува при необходимост и за задоволяване на лична цел и мечта.

Симеон Митев, управител и собственик на платформата за индустриални площи bgsklad.bg, отчете 10% ръст в търсенето на по-малки площи – до 300 кв.м. през 2015. Също 10% е ръстът в предлагането на големи площи от над 1000 кв.м. Той коментира и активността на наемателите, като най-голям процент наеми – 27%, са за търговия. За транспорт и логистика са - 17%, а за електроника - 15%. „Тенденцията е да се повишават цените на новите индустриални бази“, коментира Митев.
Проблем, който отчетоха всички, е непрозрачният пазар, вследствие на отказа на НСИ да прави официална статистика за цените на имотите. Това към момента се компенсира от агенциите, които сами инвестират в проучвания. Платформата, която използва Агенцията по вписванията, също не е актуална и нефункционална, но агенциите имат готовност да съдействат на всички институции, за да се възобнови практиката с официалните статистики за пазара.

По темата за нелоялната конкуренция и порочните практики агенциите се обединиха около няколко средства за решаване на проблема – засилено специализирано обучение на брокерите, коректни партньорски отношения между агенциите в истинска браншова организация, която обаче да работи заедно с държавата и образователните институции. Всички участници в дискусията бяха единодушни, че секторът има нужда от регулация, законово регламентирани правила за работа. Цел на Националното сдружение на недвижимите имоти е да се въведе практиката с ексклузивните договори между агенции и собственици – практика, помогнала на всички пазари, в които е въведена, за по-голяма удовлетвореност на клиентите, продавачите.

Разгледайте най-новите ни обяви от София

Вижте имоти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване