Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

На пазара на нови апартаменти всяко второ жилище се купува в строеж

2018-03-07   |  Монитор, 05.03.18, с. 10

Над половината или всяко второ от новите жилища в средния и високия сегмент се купува в София, докато още е не е построено, сочи анализ на пазара на една от консултантските агенции у нас.
Тази тенденция стимулира предприемачите да изграждат нови имоти, като в сегмента предстоят да бъдат завършени 2800 жилищни единици. Към началото на годината предлагането регистрира 12% ръст или общо 7900 апартаменти и къщи, концентрирани в 70 проекта.

Търсенето остава фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени с цел инвестиция. Равно е разпределението на купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката си и тези, които са вложили изцяло собствени средства.

Налице е ръст на транзакциите с къщи (33% от общото търсене), като по-голям е интересът към редовите, заради по-изгодните цени, и апартаменти с три спални (42% от общото търсене). Районите, към които е регистриран най-голям интерес са по протежение на околовръстното шосе, както и кварталите „Кръстова вада“, „Малинова долина” и „Витоша“, а също така Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица.

Цените на жилищата в сегмента са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000-1600 евро за кв. м(с включен ДДС), в зависимост от допълнителните им характеристики и заобикалящата среда. Относителната отстъпка при покупко-продажба е приблизително 2,7%. Средният размер на месечните наеми в разглеждания сегмент е между 900 - 1100 евро за апартамент с две спални, 1300 - 1600 евро за апартамент с три спални; при къщите е около 1900 евро.

От Colliers очакват забавяне на покупките на жилища на етап строеж, в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в сегмента, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на жилища в средно висок и висок клас се оформят в посока изток (Лозен) и югозапад (Владая) от София.

Според експертите от консултантската компания цените на този тип имоти ще останат стабилни. В момента средите цени на апартаментите от сегмента с 2 спални са от 145 000 до 180 000 евро, на тези с три спални - от 210 000 до 250 000 евро, на редовите къщи - от 250 000 до 420 000 евро и на останалите еднофамилни домове над 450 000 евро.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Консултираме по ипотечно кредитиране

Кандидатствайте за ипотечен кредит


  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване