Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Най-много жилища в София в края на лятото са закупени в "Кръстова вада"

2017-10-20   |  http://econ.bg

Силното лято за имотния пазар в София преля в активна есен. Нарасналото търсене постепенно доведе до увеличено предлагане от страна на строителните предприемачи, като най-силен ефект от повишеното предлагане на ново строителство се усети през изминалото 3-то тримесечие. Това съвсем естествено доведе до балансиране на пазара в София на равновесна цена около 1 000 евро/кв.м. и забавяне на темпа на нарастване на цените, каквито бяха и нашите очаквания за развитие на пазара през тази година. Това сочат данните от анализ на брокерската агенция BULGARIAN PROPERTIES.

През третото тримесечие средната цена на имотите запазва достигнатите през предходното тримесечие нива и остава без изменение.

Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство, както и все повече качествени и адекватно оценени имоти на вторичен пазар.

Средни цени

За третото тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в София остава на ниво 1 060 евро/кв.м., като през второто тримесечие на годината. Годишното увеличение на цените спрямо 3-то тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро.

Темпът на ръст на цените в София се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година нарастванията се движеха между 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя.

Обеми продажби

Наскоро обявените данни на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие сочат, че в София са вписани 6 300 имотни продажби при 6 073 за същия период на миналата година, което е ръст от 3.75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%, като извън статистиката остават сделките с жилища в процес на строителство, които ще бъдат вписани на по-късен етап.

Ново строителство и параметри на закупените жилища

Новото строителство продължава да съставлява 60% от продажбите в София. През последните няколко месеца предлагането се увеличи и вече успява да отговори на нарасналото търсене. Това доведе до успокояване на темпа на нарастване на цените и балансира жилищния пазар в София.

Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните. Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. – с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.

Двустайните апартаменти са най-търсени и първи се изчерпват в новите сгради. Това се дължи на по-достъпните им крайни покупни цени и на това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем. Наблюдава се и тенденция на нарастване на покупките на тристайни жилища, които се купуват предимно за собствено ползване.

Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж. Продължава да се наблюдава относително голям дял на жилища и на ниските етажи - закупените жилища на партер и първи етаж са около 17% от всички закупени апартаменти, като това се дължи на по-голямата наличност на такива имоти в новите сгради от една страна и на това, че често този тип жилища при новото строителство вървят със собствен двор и това ги прави привлекателни за семействата с деца, особено когато са в затворени комплекси. Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени.

Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) и едва 5% от закупените апартаменти са с включено завършване „до ключ“. Едва 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0.7%.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-много закупени жилища през 3-тото тримесечие има в кварталите Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост 4, Студентски град и Витоша. Към тях добавяме и изключително добре представящите се продажби на жилища ново строителство в ексклузивния ни комплекс Sofia North Park в кв. Връбница 2.

Средните продажни цени в тези квартали през 3-тото тримесечие са:

• Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м.

• Манастирски ливади – 1 095 евро/кв.м.

• Младост 4 – 990 евро/кв.м.

• Студентски град – 960 евро/кв.м.

• Витоша – 1 060 евро/кв.м.

• Връбница 2 – 800 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м. в центъра и 1 430 евро/кв.м. в Лозенец.

Стрелбище и Гоце Делчев са други предпочитани квартали с цени между 1 100 и 1 300 евро/кв.м. и с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.

В кв. Гоце Делчев можем да се похвалим с напълно разпродаден от нас комплекс South Park West, който е разположен на метри от входа на Южния парк и който предизвика голям интерес сред купувачите още „на зелено“. Към момента комплексът вече е почти напълно завършен.

Перспективи

Пазарното равновесие е краткотрайно явление и очакванията ни са възходящият тренд да се възобнови от края на тази и началото на новата година.

Множество са благоприятните фактори, които продължават действието си върху търсенето и дават предпоставки за последващ ръст. Банковото кредитиране е основният от тях. Новите предложения на банките са с още по-ниски лихвени проценти и атрактивни условия, обемът на отпуснатите кредити продължава да нараства и по всичко личи, че кредитната експанзия ще продължи. Наред с това, средната работна заплата в София нараства, безработицата намалява, икономическият растеж се ускорява и като цяло всички макрофактори сочат в посока възходящо развитие на имотния пазар.

Към момента имаме стабилно търсене, налично предлагане, добре подготвени купувачи и налично банково финансиране. Това са оптимални условия за развитието на жилищния пазар в София. Единственото, което все още липсва, а се търси и което се очаква да се появи през следващите месеци, са жилища в завършени сгради. Наличието на такъв продукт на пазара ще активизира и онези купувачи, които все още изчакват в търсене на нещо готово.

В допълнение може да се отбележи, че настоящото равновесие е постигнато основно на база на местното търсене. Поради липсата на готова продукция и спецификите на градския пазар в София, все още не успяваме да привличаме голям брой чуждестранни инвеститори и в тази насока има потенциал за развитие.

Вижте актуалните ни предложения в кв. Кръстова вада

Вижте актуалните ни предложения в кв. Манастирски ливади


Вижте актуалните ни предложения в кв.Студентски град



Вижте актуалните ни предложения в кв.Витоша



  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване