Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Новото жилище на парите

2014-10-20   |  Капитал, бр.42, 18.10.2014, със съкращения

Доколко един град е жив и икономиката му се развива личи по имотния му пазар. За София това определено може да се твърди, след като за поредно тримесечие броят на сделките отбеляза ръст.

По данни на Агенцията по вписванията продажбите на имоти в столицата за времето между юли и септември са нараснали с почти 12% в сравнение със същия период на предишната година. Повече са и ипотеките. Сходна е картината в Пловдив и Варна, докато на другия активен пазар - този за земеделска земя, спадът продължава. Ръстът на сделките в големите градове е тенденция повече от година. Отчитат го посредническите агенции, потвърждава го и статистиката. За наблюдателите тенденцията е трайна - пазарът се стабилизира след дългия спад на цените, а намаляващите лихви по депозитите и по-добрите оферти по ипотечните кредити стимулират покупките. Не липсват и мнения, че елемент от оживлението на жилищния пазар през последните месеци са и проблемите с КТБ, които подкопаха доверието в банките като цяло. Този стимул едва ли ще е траен. Със сигурност обаче ефектът от него под формата на повече сделки ще се консумира поне до края на годината.

Светата градска троица
За посредническата агенция BULGARIAN PROPERTIES тази година месеците между юли и септември са били най-активното откъм сделки трето тримесечие в София от 2008 г. насам. Повод за подобна констатация дава и статистиката на Агенцията по вписванията, която показа 5063 продажби на имоти в столицата за периода, или средно 84 сделки на ден. Ръстът в сравнение с година назад е 11.6%, а този на учредените ипотеки за същия период е още по-голям - 14.3%.

Сходна е картината във Варна, където пазарът е регистрирал с 3% повече сделки с имоти през изминалото тримесечие и над 22% ръст на ипотеките. В Пловдив продажбите нарастват със 7.5%.

По-интересна е картината в Бургас. Морският град отбелязва почти 11% спад на сделките през третото тримесечие, като подобна е тенденцията в близките Несебър и Поморие. Най-вероятно това се дължи на по-слабите покупки от руски граждани тази година.

Фактът обаче, че и трите най-големи града отбелязват ръст по тези показатели, говори за активни жилищни пазари. В същото време най-вероятната причина за отлив на сделки в районите на някои областни градове като Плевен, Хасково или Монтана са намалелите продажби на земеделска земя, които години наред подхранваха местните имотни пазари. Броят на продажбите в страната като цяло също е надолу спрямо третото тримесечие на 2013 г.

В подобна посока е и извадка на сделките в страната по видове имотина Агенцията по вписванията. Тя показва тенденция през последните две години за намаление на покупките на земя, но ръст при тези на сгради и самостоятелни обекти в сгради (апартаменти, ателиета, офиси, гаражи… т.е. имоти, които могат да бъдат обект на сделки).

Така, ако през третото тримесечие на миналата година сделките със сгради или обекти в тях са били общо 21 554, през същия период тази година те са нараснали с близо 3% до 22 175. И обратно - покупките на земя през това време са намалели с близо 5% до 42 649 броя.

От агенцията уточниха, че сборът на числата по видове сделки превишава този в общата статистика, тъй като при разбивката една сделка може да се брои повече от веднъж, ако включва различни видове имоти - например къща с дворно място.

Тенденцията обаче е ясна: жилищните пазари в големите градове се възстановяват след 5-годишния спад на цените и сделките. Докато активността при земеделска земя намалява. Подобна тенденция бе отчетена и през пролетта, когато в силни земеделски райони в страната бе отбелязан спад на вписаните сделки с над 30%. Още тогава участници на пазара посочиха като причина слабото предлагане и трудните сделки заради разпокъсаните парцели и многото наследници.

Надежди за траен ръст
Оживлението на жилищните пазари в големите градове идва след продължителен спад и това е повод изпълнителният директор на една от големите имотни агенции Георги Павлов да го определи като "ръст от дъното". Ако през последните месеци в София са приключвани средно 84 сделки с имоти на ден, през третото тримесечие на 2008 г. броят е бил 134. Добрата новина е, че се възстановява. Според него това, както и сигналите за стабилизиране на цените на имотите в големите градове са върнали на пазара купувачи, които дълго са отлагали сделки. Видимият ръст на ипотеките също е добър знак за трайно възстановяване на жилищния пазар.

От BULGARIAN PROPERTIES също припомнят, че вече втора година се наблюдава ръст на продажбите в София, което показва, че възстановяването на пазара е устойчиво.


Вижте нашите топ оферти в София

Вижте нашите имоти ново строителствo в София

Получаване на предварително одобрение за кредит


  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване