Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Investor.bg: Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент първото тримесечие

2021-06-30   |  Божидарка Чобалигова, Investor.bg

Стара Загора и Русе са следващите големи градове у нас с най-висок ръст на цените на жилищните имоти

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Столицата е лидер в страната по най-бързо поскъпване на жилищните имоти с 11,6% на годишна база, като силно растат цените както на новите, така и на старите жилища - съответно 11,9% и 11,4%, показват данните на националната статистика. Спрямо края на миналата година жилищата в София също отчитат стабилно покачване от 4,6%.

Данни на Агенцията по вписванията от април показаха и силен ръст на броя на сделките с имоти в столицата, който достигна 13-годишен връх през първото тримесечие. Те бяха с 26,4% повече спрямо същия период на миналата година и с 18,5% над нивото през първите три месеца на 2019 г., когато жилищният пазар не беше под влиянието на коронавирусната пандемия.

Стара Загора е на второ място у нас по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие, като те са се повишили със 7% на годишна база и с 3,4% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Русе също изпреварва останалите големи градове в страната по темп на покачване на цените на жилищните имоти. В дунавския град те са нараснали с 5,3% на годишна база, като ръстът е още по-голям при старите жилища (6,5%), докато при новите дори е отчетен спад (-0,9%). Само спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. жилищата в Русе са поскъпнали с 1,8%, като отново скокът се дължи на повишаването на цените на старите жилищни имоти с 2,8%, докато новите жилища отчитат аналогичен спад.

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук тенденцията е старите жилищни имоти да поскъпват силно (7,1%), докато при новите ценовите равнища остават почти непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Ситуацията с цените на жилищата в двата най-големи черноморски града у нас през първото тримесечие е била контрастна. В Бургас те са нараснали с 4,9% на годишна база, докато във Варна е регистриран спад от 0,4%. Така морската столица единствена сред шестте най-големи градове у нас отчита спад на цените на жилищата през първото тримесечие.

На тримесечна база обаче цените на жилищата във Варна са се повишили през първото тримесечие с 1,4%, а в Бургас е регистрирано минимално покачване от 0,9%.

Общо в страната цените на жилищата са се увеличили със 7,5% на годишна база и с 3,2% спрямо последното тримесечие на 2020 г., сочат още данните на националната статистика.

Данните на НСИ показаха стабилен ръст на цените на жилищата у нас и през пандемичната 2020 г., а миналата седмица БНБ съобщи, че към четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас са били само с 8,2% под върховото равнище през третото тримесечие на 2008 г., т.е. преди началото на световната финансова криза и спукването на балона на имотния пазар в страната.

Според централната банка факторите, които подкрепят търсенето на жилища, а оттам и повишаването на цените им, са растежът на кредитирането благодарение на по-ниските лихви, както и натрупаните спестявания от домакинствата и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране.

Вижте нашите оферти за имоти в София

Разгледайте нашите предложения в Пловдив, Варна и Бургас




  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване