Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

П. Стойкова: Поевтиняването на имотния пазар вече отшумява

2013-10-21   |  www.profit.bg, 21.10.2013

Какви са тенденциите и цените на пазара на недвижими имоти у нас в края на третото тримесечие – този въпрос си задават голяма част от българите днес. Екипът на Profit.bg потърси експертното мнение на оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова. Ето какво сподели тя:

Продължава ли тенденцията на поевтиняването на имотите и през третото тримесечие на тази година?

Поевтиняването вече отшумява – макар да има леки колебания и остатъчни спадове, през изминаващата вече година ясно се видя, че пазарът вече е стабилен и някои пазари (като този в Слънчев бряг например) дори се опитват да минат в положителна тенденция на база офертни цени.

В София цените се движат между 720 и 750 евро през последните 2 години. Нашите данни за 3-ото тримесечие сочат, че средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. (при 747 евро/кв.м. през 2-рото тримесечие и 710 евро/кв.м. за 3-ото тримесечие на 2012 г.).

Тези данни и данните, които събираме в месечен индекс на база офертни цени на имотите в София, сочат, че дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г.

Вероятно вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като разбира се, това в никакъв случай не означава, че това възстановяване ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро на умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели.

Какво сочи вашата статистика – кои са най-скъпите квартали в столицата?

Най-скъпи квартали винаги са били и остават южните и източните квартали. Няма промяна в това разпределение.

Каква част от сделките, сключени през вашата агенция, са дело на чуждестранни граждани? От къде са те?

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи – по данни на BULGARIAN PROPERTIES те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца.

Втората по големина група на пазара са местните купувачи, а друга голяма група по националност не може да бъде излъчена засега. На пазара присъстват купувачи от много страни, но няма друга ясно оформена голяма група.

Какво сочат вашите данни за наемния пазар в столицата и големите градове на страната?

Наемният пазар е доста динамичен. Има голямо търсене в ниския ценови клас, но уви, предлагането не отговаря на това търсене и хората са изключително затруднени и се налага да търсят по доста алтернативни канали (роднини, познати и т.н.).

Във високия клас, в който Лукс Имоти има специализация, средните наемни цени остават без изменение спрямо предходните месеци – движат се около 500 евро на месец за апартаменти, като минимумът е 300 евро/месец, а максимумът, на който се наемат апартаменти, е около 1500 евро/месец. Във Варна освен дългосрочните наеми, голяма част от наемният пазар се заема и от краткосрочни и сезонни наеми.

Има ли раздвижване на пазара на така наречените селски имоти – когато живеещите в големите градове търсят вили в провинцията?

За раздвижване при селските имоти е трудно да се говори – този пазар държи нива, но при 80% по-ниски обеми от периода на бума. Българските купувачи все още не са се активизирали в този сегмент - има интерес и индикации за търсене на вили, преместване на по-спокойно място, но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите (напр. общоикономическа несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н.).

Руските купувачи и в този сегмент са най-активни, но в повечето случаи се придържат към села близо до морето и по този начин затвърждават общата тенденция на ясно райониране на пазарната активност и съсредоточаването й в големите градове и по морето.

  Още новини

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване