Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът се събужда

2013-04-23   |  Труд, 23.04.13

Информацията на Агенцията по вписванията за осъществените имотни сделки през първото тримесечие показва, че продажбите на имоти са с 23% повече на годишна база.

Откъде идва ръстът
По данни на агенцията най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив - 28,6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас -с 18% и 17,5%. Столицата остава на четвърта позиция с 8,3% ръст на сделките. През януари-март 2013 г. в София са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е бил 3324. Данните не показват каква е била активността по сегменти, например колко от сключените сделки са за жилища, колко за ниви, за гаражи и т.н. Но ако се погледнат цифрите за някои типично земеделски райони, се вижда, че ръстът на вписаните сделки там по нищо не се отличава от средните за целия имотен пазар двайсетина процента увеличение.

Например в Генерал Тошево, Добрич, Нова Загора, Пазарджик активността през първите три месеца на тази година е с 20-30% по-висока, отколкото през същия период на 2012 г. В същото време 55% от всички имотни сделки - 24 061, са се сключили в областните градове, където се търгуват предимно жилища, магазини и промишлени обекти. Ръстът тук е точно 20% на годишна база и той показва, че е много вероятно градските пазари да са започнали да се „събуждат".

Според изпълнителния директор на „Бългериан Пропъртис" Полина Стойкова има две по-глобални причини за сегашното видимо събуждане на имотния пазар в България. Едното е, че на него са се върнали хората, които кризата накара да изчакат с купуването на първо жилище например. Причината за завръщането им според нея е чисто обективна. „Вече се вижда, че цените са достигнали дъното и ако сте чакали 4-5 години, за да си купите жилище, може би вече не ви се чака. Ако човек е бил на 30 години, когато дойде кризата, значи вече е на 35, в повечето случаи женен и с дете и няма как повече да отлага покупката на първо жилище", смята Стойкова.

Другата група причини тя намира в случващото се на банковия пазар. От една страна, лихвите по депозитите губят привлекателността си като средство за инвестиране на пари. От друга - върху тях вече се плаща данък. Изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти" Георги Павлов дори смята, че много хора са оставили в сметките си само гарантираната при фалит сума от 196 хил. лв., а с остатъка са активизирали търсенето на качествени имоти. Според маркетинг мениджърът на същата агенция Калоян Богданов обаче през първото тримесечие на тази година са се активизирали предимно хората с по-ниски финансови възможности. За това той съди по факта, че са се купували предимно жилища в периферните райони на градовете и то най-често на стойност под 50 000 евро. Но това също раздвижва пазара. He бива да се забравя и че базата, с която сравняваме първото тримесечие на тази година, е доста ниска. През зимата на предишната година имаше няколко фактора, които наложиха спад на сделките. Например имаше рекордно ниски температури и криза в еврозоната, което доведе до временна стагнация на имотния пазар", коментира Полина Стойкова.

Къде има активност
От „Бългериан Пропъртис", която има силни позиции предимно в продажбите на ваканционни имоти, отчитат, че и през тази година продължава започналият през 2012 г. възход на продажбите в курортите. В Слънчев бряг например цените на жилищата са се повишили през март с малко над 1 % в сравнение с предния месец, а на годишна база има ръст от 18,4%. Възстановяването на този пазар е най-вече благодарение на руските купувачи, които упорито продължават да проявяват интерес преди всичко към зоната между Свети Влас и Равда, която вече е слята в един мегаполис. „За съжаление изминалата зима показа, че ръстът на сделките не се отнася за зимните ни курорти, а извън Слънчев бряг е просто много нисък. От друга страна сделките с чужденци се приключват сравнително по-бавно, така че голяма част от сегашните вписвания се дължат на покупки, които са започнали още през 2012 г.", каза Полина Стойкова.

Друг сегмент от пазара, макар че заема незначителните 10% от него, показва завиден ръст - продажбите на луксозни имоти. Прогнозите на всички агенции за недвижими имоти за тази година са за продължаващо повишение на броя на сделките, предимно на ваканционните и на жилищните имоти. Брокерите се надяват и миналата година да е била последната със спад на цените на ваканционните имоти и през тази те да започнат да се оттласкват от дъното или да останат на сегашните си нива. При апартаментите в комплекси по морето от миналата година например офертите в диапазона 30 000-40 000 евро намаляват за сметка на тези в границите 40 000-50 000 евро. Най-евтините имоти не са изчезнали съвсем, но се продават все по-непривлекателни апартаменти - далече от морето или в райони без инфраструктура. Колкото до градските апартаменти, там дори да има ръст в цените, той ще е незначителен и няма да се отнася до всички райони и до всички видове апартаменти, твърдят брокери. Новина ще има обаче, ако изобщо няма спад.

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване