Полина Стойкова за в-к Строител: Пазарът е изключително активен от началото на 2019 г.

2019-03-05   |  http://vestnikstroitel.bg

„През първите два месеца на 2019 г. станахме свидетели на силен старт на пазара на жилищни и ваканционни имоти. Интересно е, че през февруари се забеляза изключителна активизация в цялата страна, като традиционно водеща роля имаше София.“ Това съобщи за вестник „Строител“ Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties.

Според нея прогнозите на експертите от бранша за 2019 г. не са се оправдали напълно – оказва се, че те са били леко подценени. „Настроенията в края на 2018 г. бяха свързани с текущото забавяне на пазара и с ръста на цените, както и с очакванията за по-високи лихви по-кредитите. Но още в началото на 2019 г. пазарът се пренастрои, превключи и тръгна на пълни обороти. Освен това исканията на купувачите и продавачите започнаха все по-често да се срещат“, обясни Стойкова.

По нейни наблюдения новото строителство в масовия сегмент, което е на цени от порядъка 900 – 1000 евро на кв./м, се продава доста активно. През първите два месеца на 2019 г. няма съществени изменения при стойностите. Или прогнозите на експертите от края на 2018 г. по отношение на цените за момента се оправдават.

„През второто полугодие на 2018 г. повишението на стойностите се забави доста и София приключи миналата година с около 4% ръст. Тоест през 2017 г. имаше бум на цените, докато 2018 г. пазарът се успокои и сега продължава на постигнатите стойности през миналата година“, коментира Полина Стойкова. Тя допълни, че през 2019 г. се очаква да стартират много нови жилищни проекти, като реализацията на някои от тях вече е започнала. „Те са в резултат на засилената строителна активност през 2018 г., когато имаше рекордни обеми на издадените разрешения за строеж и изградени обекти. Може би това е единственият показател, по който имотният пазар достигна бума от 2007 – 2008 г.“, поясни изп. директор на Bulgarian Properties.

Според Стойкова пазарът в Пловдив, който е Европейска столица на културата през 2019 г., като цяло се движи добре, но за него е характерно и че е на приливи и отливи. Тя отчете, че през 2018 г. цените в Града под тепетата са нараснали значително, в резултат на което купувачите са се отдръпнали. „Пловдив е лидер по ръст на стойностите на имотите сред големите градове, който през миналата година беше 14%, или най-високото ниво през 2018 г.“, подчерта тя и допълни, че един от двигателите на растежа на цените в Пловдив са очакванията за инвестиции в туризъм. Стойкова счита, че ефектът от еуфорията от Европейската столица на културата скоро ще се изчерпи и нещата ще се нормализират. Проекти, които са на умерени цени 650 – 700 евро на кв./м, отново ще се радват на добър интерес. По думите й друг фактор, който има дългосрочно положително влияние върху жилищния пазар в Пловдив, е нарасналата икономическа активност и притокът на работна ръка към града. Заедно с това се усеща и голям прилив на чуждестранни студенти, които търсят имоти под наем.

„Смятам, че тази година ще видим по-подготвени купувачи да взимат по-бързи решения, защото много от тях наблюдават пазара последните 2-3 години и вече са се информирали за всичко налично. През 2019 г. целият този интерес ще се материализира, т.е. проучванията ще доведат до взимане на решения за покупка. Това ще важи не само за жилищния пазар, но и за ваканционния сегмент. Все повече хора ще обмислят придобиването и на втори дом. Още през януари българите започнаха активно да показват интерес за сделки по морето“, отбеляза още Полина Стойкова.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Варна

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Капитал: Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване