Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова MRICS на Форум Реал: Българите избраха България

2021-11-04   |  BULGARIAN PROPERTIES


Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS взе участие в есенното издание на Форум Реал - най-големият форум на България за строителство, инвестиции, недвижими имоти и иновации, който в продължение на 2 дни виртуално събра над 150 от лидерите на индустрията като лектори.

Полина Стойкова MRICS беше лектор в панел на тема: “Ценовите тенденции в жилищното строителство и ставаме ли свидетели на нов бум?”, в който взеха участие представители на едни от най-големите компании за недвижими имоти.

Получи се активна и интересна дискусия относно цените на жилищата, какво движи техния растеж и дали скоро да очакваме обръщане на тренда. Участниците бяха изключително добре подготвени със задълбочени изследвания и данни за пазара, които предизвикаха голям интерес и въпроси от зрителите.

Полина обобщи нарастването на цените и обемите от сделки с нещо много интересно. Тя сподели, че след началото на пандемията българите избраха България.

Много от тях се завърнаха от чужбина, много от тях се преместиха да живеят на село и много видяха своето бъдеще тук. Тази тенденция първо се е усетила на пазара на недвижими имоти, където оптимизмът се е възвърнал веднага след първото затваряне през 2020 г., а впоследствие се е разгърнала и се е усетила в различни сфери на икономическия и политическия живот с едно желание и воля за промяна и с вярване, че България може.

Конкретно като водещ фактор за растежа на цените тя посочи банковото финансиране. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат и през 2021 г., а новоотпуснатите кредити бележат рекорден ръст с около 40%. Този обем вече надхвърля нивата от пиковите 2007-2008 г. и неслучайно БНБ предприема мерки за охлаждане на кредитната активност.

Заедно с този фактор важни фактори, влияещи в положителна посока са нарастващите доходи, ниската безработица, а и демографските фактори на завръщане на хора от чубина, които в последните 20 години винаги са действали по-скоро в негативен ефект.


Тези фактори разгърнаха влиянието си през 2021 г., а към тях се добавиха и нови такива като растящата инфлация, несигурността, както и отрицателните лихви и такси наличност на банките. Тези фактори допринесоха на пазара да се завърнат и инвеститорите в недвижими имоти, които търсят сигурно средство за запазване на спестяванията си.

Така 2021 г. завършва с около 10% ръст на цените на имотите и 30-50% ръст на обемите на сключените сделки, като ръст има и спрямо 2019 г.

Полина засегна темата дали сега е подходящ момент за продажба, тъй като много от собствениците на жилища в момента изчакват и предлагането като цяло намалява. Тя каза, че сега е отличен момент за продажба, ако съответно после има конкретен план за вложение на средствата. Такива цени не е имало от 2008 г., търсенето е голямо и може да се реализира успешна сделка.

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Стойкова сподели данни на BULGARIAN PROPERTIES, които показват ръст на запитванията от български купувачи с 30% спрямо предходната година, а на чуждестранните купувачи - с около 25%. Това индикира за силно търсене, което ще прелее и в следващата година и очакванията са за продължаващ ръст на цените на жилищата.

На въпрос дали се очаква спад в цените Полина каза, че според нея не се очаква спад в следващите 5 г. А относно панелните жилища и тяхното бъдеще тя сподели, че то е в ръцете на собствениците на жилища в тях. Да се погрижат за санирането, за поддръжката на общите части, за да отговорят на новите стандарти и изисквания на купувачите.

Вижте видеозапис на панела тук

BULGARIAN PROPERTIES изказва благодарности на организаторите за поканата за участие! Благодарим и на колегите, които направиха една запомняща се дискусия.
В очакване сме за следващото издание на форума през 2022 г.

Бъдете здрави!

⭐ Полина Стойкова се включи виртуално в дискусията от един от нашите имоти за продажба - луксозен 3-стаен апартамент в комплекс Модера Резидънс, който можете да разгледате на нашия сайт тук


  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване