Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Предлагането на ваканционни имоти у нас се изчерпва, цените нарастват

2021-12-17   |  Божидарка Чобалигова, Investor.bg

Добрите имоти се продават за дни, а ново строителство почти липсва, твърдят експерти


Силната за покупките на жилища 2021 г. не подминава и пазара на ваканционни имоти у нас, както по морето, така и в планинските курорти. Данни на Агенцията по вписванията за третото тримесечие показаха ръст на сделките с имоти (в които влизат не само жилища, но и други видове недвижимости) с близо 85% в Несебър, където се изповядват и тези в Слънчев бряг. В Царево и Балчик повишението е с около и над 50%, а в Поморие – с над 34%.

Ситуацията е подобна и в планински градчета - Разлог, където се изповядват сделките в Банско, регистрира ръст от близо 78% на годишна база през третото тримесечие, а в Самоков, където се вписват сделките в Боровец, повишението е с над 9%. В Смолян, където попада и Пампорово, сделките растат с близо 21%, а в Чепеларе те се увеличават с 16 на сто.

„При ваканционните имоти отбелязваме силна година както в морските, така и в планинските курорти, като в зимните дестинации – Банско, Боровец и Пампорово, имаше засилено търсене и през лятото“, коментира пред Investor.bg Полина Стойкова, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, и допълва, че заради нарасналото търсене предлагането на вторичен пазар се изчерпва.

Вижте оферти в морските и ски курортите

„Пазарът на ваканционни имоти е стабилен, предвидим и без сътресения. Засилената активност на купувачите се дължи на новите условия на живот в резултат на пандемията – по-трудно пътуване и преминаване на границите, ограничения при планирането на ваканциите в традиционните хотели, липса на цялостна предвидимост“, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на инвестиционната компания във ваканционни и градски имоти Green Life.

Според Стойкова добрите имоти се продават за дни и вече се усеща недостиг и ръст на цените. Тенденцията е валидна както по морето, така и в Банско и Боровец, докато в Пампорово поскъпването на имотите не е толкова силно изразено.

Заради изчерпването на предлагането тази година в Слънчев бряг е имало ново строителство, което беше замръзнало през последните години. „Става въпрос за единични проекти за малки обекти. Работеше се активно по тях, включително през уикендите, вероятно с намерението да бъдат завършени за следващия сезон“, казва Стойкова.

Динамиката на пазара на ваканционни имоти по Черноморието се дължи на възможността за дистанционна работа, необходимостта от повече пространство, търсенето на варианти за живот извън града, коментира Желяпова. „Много хора потърсиха начин да направят морската си почивка по-лесна и достъпна. Докато преди някои потенциални клиенти не се решаваха на тази инвестиция, тъй като не считаха, че ще ползват имота за повече от седмица или две, днес картината е друга. Онези купувачи, чиято работа позволява изцяло дистанционна форма, остават на морето около три-четири месеца и покупката на собствен ваканционен имот е най-логичната стъпка за тях. Има и собственици, които изпращат децата заедно с бабите и дядовците, дори самите те да се налага да работят в големия град. Накратко, хората искат лесно и достъпно море, с по-малко рискове и свободата да го посещават, когато пожелаят“, казва тя.

Интерес към имоти и по Северното Черноморие и в селата в близост до морето, но не непосредствено до него отчитат от Arco Real Estate. „Там цените все още задържат на по-ниски нива“, отбелязва Иван Козаров, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти.

Какви са цените?

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че средните цени в Банско достигат 485 евро на кв. м към края на третото тримесечие. Очакванията на компанията са те да се задържат около това ниво и за цялата година. Подобни цени в Банско не е имало от 2012 г. В града дъното на цените за последния десетгодишен период е достигнато през 2016-2017 г., когато са били на ниво между 320 и 330 евро на кв. м.


Според Димитър Пелтеков, търсенето в града надвишава в пъти предлагането и това е причината за ръста на цените. „Апартаментите от по-ниския ценови сегмент се продадоха и останаха само имоти с по-висока цена. Освен това и продавачите леко повишиха цените, след като видяха, че новото предлагане се изчерпва“, казва той.

Апартамент с една спалня в Банско вече се продава за 35 хил.-45 хил. евро, докато миналата година цените са варирали между 20 хил. и 25 хил. евро. При двустайните апартаменти цените започват от 37 хил. евро, а при тристайните вече няма добри имоти на цена под 55 хил. евро, казва Пелтеков.

Ново строителство на хотели и жилищни комплекси в Банско няма през последните няколко години и не се очакват нови проекти в близко време. „Смятам, че строителството ще бъде свързано само със стари сгради, които са започнати, но не са довършени. Предприемачите се ориентират и към готови комплекси, които да ремонтират и да предлагат на пазара, взеха се няколко такива комплекса“, отбелязва Пелтеков.

В Боровец средната цена на квадратен метър достига 780 евро спрямо 750 евро през миналата година. Това е и най-скъпият зимен курорт у нас, но предлагането там е изключително оскъдно. „Комплекс „Боровец Гардънс“, който беше единственото ново строителство на пазара, е напълно разпродаден и сега разчитаме само на вторичен пазар, а там предлагането е малко. Затова продаваме активно къщи в околните села“, казва Стойкова.

В Пампорово средната цена на квадратен метър е преминала прага от 400 евро и вече достига около 430 евро на кв. м при нива от 300 до 320 евро на кв. м през предходните три години. „Всички имоти в града, които са се търгували на нива от около 350 евро на кв. м, сега вече достигат 450 евро на квадрат“, отбелязва Стойкова.

В Слънчев бряг към края на третото тримесечие средната цена на квадратен метър вече достига 620 евро при 480-500 евро от 2016 г. до миналата година. Тук цените се връщат на нивата от 2015 г., когато пазарът все още е под влиянието на руския бум.


„Ако преди двустаен апартамент в Слънчев бряг беше на цена между 26 хил. и 30 хил. евро в масовия сегмент, сега вече говорим за 35 хил.-40 хил. евро. Миналата седмица пуснахме на пазара студио в Слънчев бряг за 20 хил. евро и в рамките на два дни то беше капарирано. Бюджети, които могат да си позволят по-голяма част от хората, веднага привличат интерес“, казва Стойкова.

Освен на засиленото търсене и недостатъчното предлагане ръстът на цените според Желяпова се дължи и на поскъпването на строителните материали. „За разлика от градските имоти, при които факторите за ръст са много и стойността на финалния продукт трудно може да се прогнозира, на ваканционния пазар тази калкулация е далеч по-лесна“, казва тя.

Кой търси?

Ваканционни имоти се търсят както от българи, така и от чужденци. В Боровец купувачите са само българи, а в Банско и Слънчев бряг традиционно има както българи, така и чужденци, като съотношението е около 60% на 40% в полза на българите. „Лятото беше много успешно като туристически сезон и това повлече интерес за покупка на имот“, казва Стойкова.

Купувачите сред чужденците са предимно чехи, словаци, поляци, румънци. „Очертава се тенденция чуждестранният интерес да идва от хора, които могат да дойдат в страната ни с кола на ваканция“, отбелязва Стойкова. Гръцки купувачи започват да проявяват интерес към Банско и Пампорово, какъвто е нямало през последните години, а сред купувачите на имоти има и сърби и македонци. „Пазарът става по-локален, но търсенето е много активно“, казва Стойкова.

Пелтеков добавя към групата на чуждестранните купувачи в Банско и израелците, които са открили зимния ни курорт като дестинация през последните две-три години. „Това са инвеститори с бюджети над средното ниво, те познават добре Банско, за Израел реклама въобще не ни е нужна“, отбелязва той.

Руснаците, които преди бяха основна група купувачи на имоти в морските курорти, сега не търсят активно недвижимости за покупка, но според Стойкова и не разпродават твърде много. „Някои от руските собственици на имоти по Черноморието пускат жилищата си за продажба, но не така панически, защото тази година те успяха да дойдат и да ги ползват. Повечето останаха до края на септември и си заминаха с последните редовни и чартърни полети за лятото. Хората, които продават, не могат да осигурят необходимото предлагане в момента“, отбелязва тя.

Какво се търси?

Купувачите търсят ваканционни имоти както за собствено ползване, така и за отдаване под наем. По Черноморието тези от тях, които купуват за себе си, искат да ползват имота си за гъвкава лятна почивка, а други - за изнесен офис. Трети търсят алтернатива на вилата, тъй като морето е по-желана дестинация за тях, казва Желяпова. Сделките се сключват предимно със собствени средства.

„Хората инвестират свободните си пари във ваканционни имоти, защото диапазонът от 30 хил.-40 хил. евро е доста по-малък в сравнение с бюджета за жилище в големите градове. Купувачите, които се сдобиха с ваканционен имот миналата година, се възползваха от много добри цени и предложения“, отбелязва Стойкова.

Семействата търсят предимно двустайни апартаменти, а към студиата се ориентират хора с по-малък бюджет. „Хората започнаха да се убеждават, че е много удобно да имат собствено ваканционно жилище, особено по време на пандемия, когато престоят в хотел не е толкова предпочитан. Освен това трябва да се отчете фактът, че когато туристическият сезон е много силен, човек не може да е сигурен, че в хотела, който е избрал, ще има места. Видяхме това тази година на морето, когато в хотелите трудно се намираха свободни места. Ако обаче човек разполага със собствено жилище, може да го посещава, когато и за колкото време пожелае, а това дава значителна свобода“, казва Стойкова.

Очаква се зимният сезон също да бъде силен, затова и в планинските курорти хората се ориентират към покупка на имот. „Те видяха предимствата на Банско като целогодишна дестинация, а близостта му до София дава възможност за пътувания през уикендите. Боровец е още по-близо до София и съчетава крайградска зона с вилите в околните села със ски курорт“, отбелязва Стойкова. При българите търсенето на имоти в Боровец и Банско идва предимно от София, а хората от източната част на страната се ориентират към Пампорово.

Силният туристически сезон дава добра възможност и за отдаване на имотите в курортите под наем. „Дълги години мотивът за отдаване под наем с цел генериране на доход липсваше заради ниските цени на настаняване и голямото предлагане. Докато сега, при толкова пълна заетост, с която работеха зимните курорти през март, а може би ще бъде така и през тази зима, се създават предпоставки за извличане на печалба“, казва Стойкова.

Сред наемателите в Банско са сезонни работници, любители на ските и чужденци, които наемат жилище за целия сезон, отбелязва Пелтеков. В града има и около 300 дигитални номади, които купуват или наемат имот целогодишно, а националностите им са разнообразни – белгийци, гърци, с британско гражданство, англичани, французи.

Хората, които купуват или наемат имот в комплексите в Банско, трябва да имат предвид и таксите за поддръжка в тях, които варират от 4 до 15 евро на кв. м на година. Пелтеков казва, че в предишните години жилищните комплекси, включително такива без охрана и рецепция, са налагали твърде високи такси на притежателите на имоти в тях, но напоследък цените са се урегулирали и са по-поносими за купувачите.

В Боровец имоти под наем се търсят основно около празниците, но интересът не е толкова голям като при покупките заради липсата на чужденци. Таксата за поддръжка в жилищните курорти в града е около 12 евро на кв. м на година.

„За българските купувачи на имоти е важно те да нямат годишна или месечна такса за поддръжка. Летният сезон беше изключително силен и хората, инвестирали в имот с цел отдаване под наем, имаха близо 100% заетост. За зимния сезон предстои да видим“, казва Иван Козаров.

Вижте нашите топ оферти в Боровец, Банско и Пампорово

Разгледайте морски ваканционни имоти

Обявете имот за продажба с нас!


  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване