Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

bTV Новините: Предоставяме жилището си на бежанци – трябва ли да подпишем договор?

2022-03-15   |  btvnoninite.bg

bTV Новините се допита до BULGARIAN PROPERTIES относно ситуацията с настаняването на бежанци от Украйна и спецификите на договорните отношения с тях при отдаване на имот под наем. Отговори на въпросите дадоха адв. Биляна Петкова, старши юрист и Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Изпратете ни информация и снимки за жилище под наем за бежанци тук

---

От началото на военния конфликт в Украйна, българи от всички части на страната заявиха готовност да предоставят частните си жилища на пристигащите бежанци.

Безспорният жест на подкрепа обаче предизвика много въпроси, сред които и какви договорни отношения между наемодатели и наематели могат да съществуват в тази специфична ситуация. Има ли изобщо нужда от договорни отношения между двете страни, ако предоставяме жилище с цел хуманитарна подкрепа?

И докато хотелите и къщите за гости регистрират хората, които са приели и очакват помощ от 40 лв. на човек, която правителството одобри, част от частните собственици не очакват нищо в замяна. Все пак, ако отдаващият жилище иска да защити имота си, той има юридическото право, като по негова преценка отношенията могат да бъдат уредени устно или писмено.

„По принцип за договора за наем не е предвидена изрична писмена форма в закона, и той може да бъде сключен и в устна форма. В такъв случай обаче при неблагоприятно развитие на ситуацията, увреждания в имота или неплатени консумативи, собственикът би имал сериозни затруднения със защитата по съдебен ред на правото си на обезщетение за претърпените вреди. Затова по-добре е да има сключен писмен договор,“ казва адв. Биляна Петкова.

Брокерите у нас са изправени пред безпрецедентно предизвикателство, като към тях се обръщат, както за намиране на имоти под наем, така и за съдействие при откриване на жилища за подслон на доброволни начала.

Защо сключването на договор би било от полза?
„Факт е, че дори при сключен договор в писмена форма търсенето на съдебна отговорност на чужденец, в случая, е по-трудно постижимо в сравнение с търсене на отговорност на български гражданин. Други по-съществени особености до този момент не са се появявали в кратката ни практика в настоящите условия, но реално това е договор като всеки друг договор за наем. По наши наблюдения до момента изглежда, че повечето украински граждани, които влизат в държавата, не се регистрират и вероятно няма да се регистрират и занапред като бежанци, т.е. това е наем между лица с обичаен гражданскоправен статус“, казва адв. Петкова.

Оказва се, че по голяма трудност за брокерите създава изискването за краткосрочно наемане на имот, отколкото договорните взаимоотношения. До този момент доста български и чуждестранни клиенти на Полина изразяват готовност да предоставят жилищата си у нас, посочи изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties - Полина Стойкова
„Само за няколко дни успяхме да настаним над 20 семейства“, допълва тя.

„Всички договорки между страните могат да се включват в договора - кой плаща консумативите (ток, вода и др.). Също така, препоръчително е имотът да се предава и с опис на състоянието и обзавеждане/оборудване, което се намира в него“, отговаря адв. Петкова на въпрос на bTV за допълнителните подробности, които могат да се коментират при нанасянето.

Къде да внимаваме?
„Съществен момент е регистрирането на адресна регистрация на наемателя на адреса на жилището, което е необходимо, за да може наемателят да се ползва от адресната регистрация пред българските административни служби. За наемодателя това не води до правни проблеми – не дава някаква допълнителна защита при прекратяване на договора за наем, например, но може да доведе до фактически неудобства. Най-често - лицето, което се е регистрирало, да бъде търсено на този адрес дълго време, след като го е напуснало“, казва адв. Петкова.

Можем ли да прекратим договора предсрочно?
По думите на адв. Петкова, съгласно закона, ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано.
Предсрочното прекратяване се уговаря в договора, като най-често основание е нарушаване на задълженията на някоя от страните – закъснение в плащанията, ако е уговорено плащане, установени сериозни повреди, ползване не по предназначение на имота и други според ситуацията.

----

След началото на войната ние адаптирахме нашия украински домейн https://www.bulgarianproperties.com.ua и го превърнахме в платформа за наеми за бежанци от Украйна, като сме премахнали всички такси и комисионни, за да помогнем максимално много и да свържем предлагащи дом с нуждаещите се.
За изминалите дни успяхме да настаним повече от 30 групи бежанци, за което благодарим на всички, които се отзоваха и изпратиха своите оферти за отдаване под наем.

Имаме нужда от още жилища! Изпратете ни информация и снимки тук


  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване