Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Преместването на офиси движи пазара в столицата

2015-06-26   |  Политика, бр.580

Основно релокации и обединяването на няколко офиси под един покрив движат пазара на офиси в София, според данни на консултантската компания Bulgarian Properties. Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите, както и консолидиране на техните офис площи. Не са редки случаите когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобряване на комуникациите между отделните звена. Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис тук, посочват експертите.

Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи, са различни, но в повечето случаи те оперират в IT индустрията или са тясно свързани с нея. Немалка част от активните на пазара фирми са от аутсорсинг индустрията. Търсенето е доминирано предимно от компании, чиито офис нужди са за площи до около 500 кв.м., но не липсват и такива, които да надвишават тази цифра, достигайки до площи от около и над 1000 кв.м. Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал, като често те заявяват потенциал за разширяване
на дейността си над първоначално предвидената. Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало на търсенето, като се гледат такива, които да позволят започване на работа на 70-80 и дори до 100 души.

Към момента свободни офис площи, които да могат да удовлетворят търсения в рамките на до 500 кв.м, не липсват. Относно по-големите площи от около и над 1 000 кв.м. ситуацията е друга и като цяло предлагането на качествени и готови площи е оскъдно. До края на годината обаче се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност и за удовлетворяване на по-големите търсения от над 1000 - 1500 кв.м, уточни Investor.bg. Свободните офис площи клас „А" и „Б" в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5 %. Това показва, че когато сградата е добре планирана и управлявана, могат да се задоволят критериите на търсене на широк кръг от наематели и съответно да се постигнат високи нива на заетите площи и високи приходи за инвеститорите.

Поради по-голямото търсене и съживения пазар на офис площи под наем се забелязва възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите, които допреди година бяха замразени. Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите при договарянето на крайна наемна цена с бъдещите наематели. Към първото тримесечие на 2015 г. офертните наемни нива варират за сгради клас „А" от 10,5 до 12,5 евро за кв. м на месец и такса поддъжка от 2-3 евро на кв.м месечно. За клас „Б" наемните нива достигат 5-8 евро за кв.м на месец с такса поддръжка от 1-2 евро. Според анализаторите наемните нива няма да отбележат сериозно повишение през следващите 12-18 месеца.

Вижте нашите оферти за търговски имоти в цялата страна



  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване