Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Руснаците на лов за имоти и в градовете

2012-08-27   |  24 часа, бр. 233, 27.08.12

След "инвазията" в курортите руснаците тръгват на поход за имоти към големите градове. Ако доскоро погледът им стигаше основно до апартаменти в Слънчев бряг и Черноморието и по-малко в Банско, то сега вече шари из цялата страна и смело се задържа върху жилища и къщи в Бургас, Варна, София, Пловдив. Градовете привличат руснаците с това, че там е оживено през цялата година, има активен социален живот, молове, здравно обслужване. Това са основните наблюдения на брокерите напоследък.

Сезонът е активен и се наблюдава увеличен брой сделки с руснаци, най-вече по Южното Черноморие, казват от "Бългериан пропертис".

Оттам са забелязали положителна тенденция в Слънчев бряг - започва възстановяване от кризата с преобладаващи месечни нараствания на цените тази година. Противно на тази тенденция обаче Банско продължава да страда от негативни ценови тенденции, което го превръща в пазара с най-голям спад на цените на имотите от началото на кризата, казват от компанията.

Докато до края на 2011 г. пазарите в Слънчев бряг и Банско са имали сходни тенденции в цените и промяната им. Разликите сега се обясняват с това, че по-слабото търсене на имоти в Банско доведе до по-продължителен спад на цените там, докато в същото време имотите в Слънчев бряг започват да се възстановяват.

Според "Бългериан пропертис" най-купувани са маломерни апартаменти и студиа с площ 30-40 кв. м, защото това означава и по-ниска обща цена. Купувачите се ориентират основно към обзаведени апартаменти, в работещи комплекси, а отстоянието до брега не е толкова решаващ фактор. Готови са и на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта. Нивата рядко надвишават 30 000 евро. Това важи както за морските, така и за ски курортите.

Брокерите отчитат, че руснаците предпочитат градовете заради по-голямото спокойствие (най-вече през лятото), по-малък шум, благоустроеност, по-добри комуникации, по-голяма сигурност, липсата на такси за управление и пр. В Бургас особено атрактивен е кв. Сарафово. Градски имоти търсят хора, които се ориентират към трайно пребиваване в България - пенсионери, млади семейства с бизнес в страната.

Купува се за собствено ползване, а не за инвестиция, какъвто беше случаят с англичаните и ирландците преди няколко години. Целта на руснаците е те или техни близки, родители, деца, внуци, да прекарват голяма част от времето си у нас заради по-добрия климат, културната и езиковата близост, ниската цена на живота и недвижимите имоти особено сравнени с Москва и Санкт Петербург.

Увеличават се запитванията и от живеещи в по-далечни, но богати на петрол части на Русия. Най-често купилите рекламират държавата ни и така и техни приятели купуват.

Разгледайте нашите всички наши оферти на градски имоти за продажба и под наем

  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване