Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

На 28 място сме по ръст на цените на жилищата

2016-06-21   |  dnes.bg

България се нарежда на 28-мо място в глобален план по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие, според консултантската компания Knight Frank. Страната ни попада в групата на държавите с умерено повишение на цените на имотите в рамките на 2-5%.

Към края на март на годишна база е отчетено увеличение на цените на имотите у нас от 4 на сто, показват данните на компанията. Спрямо предходното тримесечие ръстът достига 3,1%.

Най-силен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие е отчетен в Турция – 15,3% на годишна база и 2,4% за тримесечието.

На второ място е Швеция с годишен ръст от почти 13% и 2,5% за тримесечието, а на трето – Нова Зеландия с годишно увеличение от 11%, но спад от 1,1% спрямо предходното тримесечие.

В топ 5 на класацията попадат Литва и Малта, а в топ 10 – Австралия, Мексико, Израел, Австрия и Ирландия.

Същевременно Украйна е държавата с най-силен спад на цените на имотите през първото тримесечие – 10,5% на годишна база и 2,8% за тримесечието. Следва Тайван със съответно спад от 6% и 2,3% и Гърция с 5,4% и 0,3%.

В топ 10 на най-слабите пазари на жилища в света попадат Хонконг, Сингапур, Хърватия, Кипър, Мароко, Италия и Словения.

Ръстът на цените на жилищата в глобален мащаб достига 3,4% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година, отчита компанията. Темповете на растеж на най-добре представящите се пазари обаче се забавят видимо.

В САЩ и Великобритания забавянето е още по-осезаемо по политически причини – президентските избори в Страната на неограничените възможности и референдумът за членството на Острова в Европейския съюз (ЕС), който ще се състои през следващата седмица.

Цените на жилищата на ключовите азиатски пазари не успяват да намерят единна посока. Единствено Малайзия намира място в топ 20 на класацията с годишен ръст от 5,8% и спад от 0,8% за тримесечието. Някогашният лидер в класацията Китай е на 34-то място с увеличение на цените от съответно 3,1% и 1,6%.

Като цяло цените на жилищата в развиващите се пазари отчитат минимални промени, а Европа вече се очертава като основен двигател на глобалния пазар.

Вижте нашите оферти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване