Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

2019-03-25   |  profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста предизвикателства пред нас, но ние не се страхуваме, тъй като именно това ни зарежда. Развиваме се постоянно и ще защитим тази титла", каза Стойкова.

Какво се случва на имотния пазар от началото на 2019 г.?

Налице е много активен пазар. Това е дори малко неочаквано, на фона на по-минорните настроения, с които приключи 2018 г. През първите вече три месеца на 2019 г. виждаме изключително силен и активен пазар.

В София хората, които дълги години отлагаха покупки, вече са на пазара, като взимат решения и правят сделки. Предлагането е доста добро, така че имам една по-голяма увереност, че 2019 г. може да бъде и по-добра от предходната година.

Можем ли все още да намерим нов имот на цени под пазарните?

Новото строителство е сред топ предпочитанията на купувачите за поредна година. За щастие, все още има много разумни инвеститори, които предлагат ново строителство на цени между 750 и 950 евро/кв. м, които са по-ниски от средните за столицата (бел. ред. 1090 евро/кв. м) за миналата година.

Разбира се, тези апартаменти са на шпакловка и замаска, но предпочитанията на българина са да закупи нещо, което после сам да завърши. Именно това е, което се търси в момента – ново строителство около 800-900 евро/кв. м.

Другото нещо, което прави отделни проекти по-предпочитани от другите, е как са проектирани самите площи – както вътрешните пространства, така и общите части. Защото за сходни обекти – в единия случай може да има много големи общи части или прекалено големи помещения, които увеличават площи и правят цената по-висока, в сравнение с друг продукт, които е обмислен по-добре и дава възможност за по-нисък бюджет за покупка.

Така че това са възможностите, които има за цени под пазарите – да са добре проектирани жилищата, да са добре ценообразувани и да са съобразени спрямо ергономията на ползване и нужните пространства.

Какво движи пазара в момента?

Ниските лихви по кредитите са може би най-важният фактор, който движи пазара в момента. Лихвите в момента са подкрепени и от ръст на икономическото благосъстояние – доходи, ниска безработица и т.н.

За мое съжаление, за момента липсва вторият основен двигател – чуждестранният интерес, който се загуби в последните години.

Прогнозата за 2019 г.

2019 г. ще бъде по-спокойна и с по-малки ръстове на цените. Т.е. цените ще останат сходни на постигнатото и ръстовете ще са в рамките на 2-3% годишно, при това в следващите 1-2 години. Настоящата година ще е спокойна и благосклонна, както за купувачите, така и за продавачите.

Вижте видео:
Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

  Още новини

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114