Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

2019-03-25   |  profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста предизвикателства пред нас, но ние не се страхуваме, тъй като именно това ни зарежда. Развиваме се постоянно и ще защитим тази титла", каза Стойкова.

Какво се случва на имотния пазар от началото на 2019 г.?

Налице е много активен пазар. Това е дори малко неочаквано, на фона на по-минорните настроения, с които приключи 2018 г. През първите вече три месеца на 2019 г. виждаме изключително силен и активен пазар.

В София хората, които дълги години отлагаха покупки, вече са на пазара, като взимат решения и правят сделки. Предлагането е доста добро, така че имам една по-голяма увереност, че 2019 г. може да бъде и по-добра от предходната година.

Можем ли все още да намерим нов имот на цени под пазарните?

Новото строителство е сред топ предпочитанията на купувачите за поредна година. За щастие, все още има много разумни инвеститори, които предлагат ново строителство на цени между 750 и 950 евро/кв. м, които са по-ниски от средните за столицата (бел. ред. 1090 евро/кв. м) за миналата година.

Разбира се, тези апартаменти са на шпакловка и замаска, но предпочитанията на българина са да закупи нещо, което после сам да завърши. Именно това е, което се търси в момента – ново строителство около 800-900 евро/кв. м.

Другото нещо, което прави отделни проекти по-предпочитани от другите, е как са проектирани самите площи – както вътрешните пространства, така и общите части. Защото за сходни обекти – в единия случай може да има много големи общи части или прекалено големи помещения, които увеличават площи и правят цената по-висока, в сравнение с друг продукт, които е обмислен по-добре и дава възможност за по-нисък бюджет за покупка.

Така че това са възможностите, които има за цени под пазарите – да са добре проектирани жилищата, да са добре ценообразувани и да са съобразени спрямо ергономията на ползване и нужните пространства.

Какво движи пазара в момента?

Ниските лихви по кредитите са може би най-важният фактор, който движи пазара в момента. Лихвите в момента са подкрепени и от ръст на икономическото благосъстояние – доходи, ниска безработица и т.н.

За мое съжаление, за момента липсва вторият основен двигател – чуждестранният интерес, който се загуби в последните години.

Прогнозата за 2019 г.

2019 г. ще бъде по-спокойна и с по-малки ръстове на цените. Т.е. цените ще останат сходни на постигнатото и ръстовете ще са в рамките на 2-3% годишно, при това в следващите 1-2 години. Настоящата година ще е спокойна и благосклонна, както за купувачите, така и за продавачите.

Вижте видео:




Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване