Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

2019-03-25   |  profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста предизвикателства пред нас, но ние не се страхуваме, тъй като именно това ни зарежда. Развиваме се постоянно и ще защитим тази титла", каза Стойкова.

Какво се случва на имотния пазар от началото на 2019 г.?

Налице е много активен пазар. Това е дори малко неочаквано, на фона на по-минорните настроения, с които приключи 2018 г. През първите вече три месеца на 2019 г. виждаме изключително силен и активен пазар.

В София хората, които дълги години отлагаха покупки, вече са на пазара, като взимат решения и правят сделки. Предлагането е доста добро, така че имам една по-голяма увереност, че 2019 г. може да бъде и по-добра от предходната година.

Можем ли все още да намерим нов имот на цени под пазарните?

Новото строителство е сред топ предпочитанията на купувачите за поредна година. За щастие, все още има много разумни инвеститори, които предлагат ново строителство на цени между 750 и 950 евро/кв. м, които са по-ниски от средните за столицата (бел. ред. 1090 евро/кв. м) за миналата година.

Разбира се, тези апартаменти са на шпакловка и замаска, но предпочитанията на българина са да закупи нещо, което после сам да завърши. Именно това е, което се търси в момента – ново строителство около 800-900 евро/кв. м.

Другото нещо, което прави отделни проекти по-предпочитани от другите, е как са проектирани самите площи – както вътрешните пространства, така и общите части. Защото за сходни обекти – в единия случай може да има много големи общи части или прекалено големи помещения, които увеличават площи и правят цената по-висока, в сравнение с друг продукт, които е обмислен по-добре и дава възможност за по-нисък бюджет за покупка.

Така че това са възможностите, които има за цени под пазарите – да са добре проектирани жилищата, да са добре ценообразувани и да са съобразени спрямо ергономията на ползване и нужните пространства.

Какво движи пазара в момента?

Ниските лихви по кредитите са може би най-важният фактор, който движи пазара в момента. Лихвите в момента са подкрепени и от ръст на икономическото благосъстояние – доходи, ниска безработица и т.н.

За мое съжаление, за момента липсва вторият основен двигател – чуждестранният интерес, който се загуби в последните години.

Прогнозата за 2019 г.

2019 г. ще бъде по-спокойна и с по-малки ръстове на цените. Т.е. цените ще останат сходни на постигнатото и ръстовете ще са в рамките на 2-3% годишно, при това в следващите 1-2 години. Настоящата година ще е спокойна и благосклонна, както за купувачите, така и за продавачите.

Вижте видео:
Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

  Още новини

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване