Последни новини

22.10.2018 София е лидер в строителството на апартаменти

Труд, 23.10.18, с. 20

Близо 25% от новите жилища, които са излезли на пазара през последните 10 години, са къщи или апартаменти с поне 6 стаи, сочат данните на Националния статистически институт. За последните 10 години жилищата са нараснали с 205 хил. и в края на 2017 г. общият им брой е 3,051 млн. Населението на страната постоянно намалява като всяка година жителите на България се топят с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град. Успоредно с това броят на жилищата постоянно расте. В резултат редица апартаменти и къщи в малките населени места на страната остават празни, защото собствениците им са се преместили в по-големи градове или в чужбина.

Най-бурно строителство през последните 10 години се развива в столицата и в област Бургас, сочат данните на НСИ. На трето място, но с доста голяма разлика от класираните на първо и второ място, е област Варна. В София броят на жилищата за период от 10 години е нараснал с 81,89 хил., като в края на 2017 г. те са близо 610 хил. В същото време жилищата в област Бургас се увеличават с близо 80 хил. до 288 хил. В област Варна жилищата се увеличават с 36,81 хил. през последните 10 години и достигат близо 260 хил. На четвърто място е област Пловдив с увеличение на жилищата с 19,4 хил. до 324 хил.

И докато жилищата в градовете бързо нарастват, в селата намаляват, сочат данните на НСИ. Това се дължи както на бутането на незаконни постройки, така и на естественото падане на стари къщи по селата, в които от години не живее никой. Като за целия Северозападен район и за Северния централен район на страната се отчита спад на броя на жилищата през последните 10 години.

Любопитно е, че броят на жилищата с поне 6 стаи е нараснал с 51,1 хил. през последните 10 години. Това са предимно къщи, но има и големи апартаменти с много стаи. Като от тях с 27,3 хил. нарастват многостайните жилища в градовете, а с 23,7 хил. – в селата. Най-голям ръст обаче има при тристайните жилища, които за 10 години се увеличават със 117 хил. и вече надминават 1,315 млн.

Общият брой на многостайните жилища е 173,8 хил., сочат още данните на НСИ. Като най-много големи къщи и апартаменти има в област Пловдив – над 16,4 хил. Като повечето от тях са в селата в областта. На второ място с 11,4 хил. жилища с поне 6 стаи е област Благоевград. Столицата остава чак на трето място с 10,8 хил. многостайни жилища. Веднага след това се нарежда Кърджали с 10,4 хил. Едва след това са областите Бургас и Варна съответно с 9,9 хил. и 9,2 хил. многостайни жилища.

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. Пловдив


  Още новини
Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Коментари от клиенти
Пожелаваме успешно завършване на Vitosha View, също така и на бъдещи проекти. Пожелаваме повече ...
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
От 2 години ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES. Търся си изгоден селски имоти близо до Созопол ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Страната ни е 14-а в света по поскъпване на жилищата

10/Декември/2018
Христо Николов, 24 часа, бр.338, 10.12.18, с.10

Охлаждането на имотния пазар у нас продължава и през третото тримесечие на 2018 г., а средният ръст на цените е 7,5% на годишна база. С него страната ни се подрежда на 14-о място по поскъпване в света според глобалния индекс на Knight Frank, който следи имотните пазари на 57 държави.

Индексът показва, че на 6-месеч-на база средното нарастване на цените у нас е 3,8%, а спрямо три ме... прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече