Последни новини

22.10.2018 София е лидер в строителството на апартаменти

Труд, 23.10.18, с. 20

Близо 25% от новите жилища, които са излезли на пазара през последните 10 години, са къщи или апартаменти с поне 6 стаи, сочат данните на Националния статистически институт. За последните 10 години жилищата са нараснали с 205 хил. и в края на 2017 г. общият им брой е 3,051 млн. Населението на страната постоянно намалява като всяка година жителите на България се топят с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град. Успоредно с това броят на жилищата постоянно расте. В резултат редица апартаменти и къщи в малките населени места на страната остават празни, защото собствениците им са се преместили в по-големи градове или в чужбина.

Най-бурно строителство през последните 10 години се развива в столицата и в област Бургас, сочат данните на НСИ. На трето място, но с доста голяма разлика от класираните на първо и второ място, е област Варна. В София броят на жилищата за период от 10 години е нараснал с 81,89 хил., като в края на 2017 г. те са близо 610 хил. В същото време жилищата в област Бургас се увеличават с близо 80 хил. до 288 хил. В област Варна жилищата се увеличават с 36,81 хил. през последните 10 години и достигат близо 260 хил. На четвърто място е област Пловдив с увеличение на жилищата с 19,4 хил. до 324 хил.

И докато жилищата в градовете бързо нарастват, в селата намаляват, сочат данните на НСИ. Това се дължи както на бутането на незаконни постройки, така и на естественото падане на стари къщи по селата, в които от години не живее никой. Като за целия Северозападен район и за Северния централен район на страната се отчита спад на броя на жилищата през последните 10 години.

Любопитно е, че броят на жилищата с поне 6 стаи е нараснал с 51,1 хил. през последните 10 години. Това са предимно къщи, но има и големи апартаменти с много стаи. Като от тях с 27,3 хил. нарастват многостайните жилища в градовете, а с 23,7 хил. – в селата. Най-голям ръст обаче има при тристайните жилища, които за 10 години се увеличават със 117 хил. и вече надминават 1,315 млн.

Общият брой на многостайните жилища е 173,8 хил., сочат още данните на НСИ. Като най-много големи къщи и апартаменти има в област Пловдив – над 16,4 хил. Като повечето от тях са в селата в областта. На второ място с 11,4 хил. жилища с поне 6 стаи е област Благоевград. Столицата остава чак на трето място с 10,8 хил. многостайни жилища. Веднага след това се нарежда Кърджали с 10,4 хил. Едва след това са областите Бургас и Варна съответно с 9,9 хил. и 9,2 хил. многостайни жилища.

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за ново строителство в гр. Пловдив


  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Искам да изкажа моите благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за отличното обслужване, което получих, ...
Наскоро купихме къща и регистрирахме компания с BULGARIAN PROPERTIES. Бихме искали да благодарим на ...
Току-що приключих продажбата на имот в Кюстендил и бих искал да благодаря на Сергей Пеловски за ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
Кранове под липите

08/Март/2019
Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат о... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече