Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София остава най-евтината европейска столица на пазара за имоти

2014-01-21   |  БНР, Радио България, 21.01.2014

Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, даде интервю за Радио България, в което коментира пазара на имоти в България след влизането на страната ни в ЕС.

В София цените на имотите са най-евтини, в сравнение с другите страни в Европа. Дори при съседите ни – в Белград, Скопие, Букурещ, цените са по-високи. Докато стандартните имоти във Виена започват средно от 2500 евро на кв. м., в София те стартират от 750 евро. Има и топ-оферти – най-скъпата къща в момента у нас се продава за 4 млн. евро. Какво става на пазара за недвижими имоти в началото на 2014 г., промени ли се картината след 7 г. членство на страната ни в ЕС, има ли още интерес от чужденци да купуват имот в България?

Руснаците продължават да са № 1. Те доминират на пазара по Черноморието, като 95 процента от продажбите там се реализират с тях. Напоследък интерес към покупката на втори дом има от Украйна, Беларус, Казахстан. Заради кризата в Гърция съседите ни се оттеглиха. „Те се интересуват повече от бизнес, туризъм и пазаруване у нас, но интересът към имотите е слаб“, каза в интервю за Радио България Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Ние отблизо следим профила на чуждестранните купувачи и все още няма друга такава голяма група като руснаците – казва Полина Стойкова. – Интересното е, че около 20 процента от чуждестранните купувачи са в графата „други“. Тя включва много страни от цяла Европа – Франция, Германия, Холандия, Белгия, също и от по-екзотични и далечни дестинации, като американци, канадци. Всички те нямат трайно присъствие като националност, каквито са руснаците, защото при тях това е тенденция“.

Точно тези 20 процента обаче доказват, че нашият пазар е трайно позициониран в международен план като дестинация за покупка на втори дом. Интерес има към селски къщи, ски-имоти и във ваканционните селища по Черноморието. „Надявам се това да е устойчива тенденция, за да не твърдим, че пазарът ни е зависим и доминиран само от една националност“, добавя Полина Стойкова. Как се промени пазарът на имоти през последните 7 г. откакто България влезе в ЕС?

„Влизането ни в ЕС съвпадна с началото на кризата. Това стана в 2007, но отливът на британци започна да се усеща още същата година – казва Полина Стойкова. – Вместо да получим допълнителен стимул на пазара, кризата тушира този ефект. Значително обаче се улесни покупката на имот от европейски граждани и бъдещото му ползване. Това помогна да не се усети рязко силния ефект от кризата и да има потенциал за бъдещо възстановяване“.

Имотният пазар печели от членството на страната в ЕС, като привлича интереса и на руснаци, и на инвеститори от други страни, вкл. в бизнес и търговски имоти. „Потенциалът е голям и кризата ни забави, но в дългосрочен план ще има решаваща роля за имотния пазар“, добавя Полина Стойкова. Що се отнася до политическата обстановка у нас, „пазарът не само не се сви, но напротив, забелязваме раздвижване, броят на сделките нараства и започваме вече да говорим за следкризисна реалност, за нов етап от развитието“, очертава тенденциите през 2014 г. събеседничката ни. Оказва се, че икономиката и пазарът на недвижими имоти следват свой собствен ритъм, но се влияят от тенденциите в Европа и света. „А данните са положителни“, коментира Полина Стойкова.

Стигаме и до любопитните факти – у нас се продават имоти и за 3, 5, 10 хиляди евро за кв. м. „Това са ексклузивни, уникални, неповторими като проекти и местоположение имоти. Публиката им търси „най-най“ – изобщо високия сегмент от пазара“, уточнява Полина Стойкова.

„Човек, който би купил такъв тип жилище тук, няма да разчита само на него, защото може да си позволи подобен имот и във Виена, например – прави характеристика на богатите клиенти Полина Стойкова. – Т.е. вече се търси определен висок сегмент, а не толкова, че тук е по-евтино или по-готино в сравнение с други градове. Въпросът е да купиш на няколко места. На голяма част от тези хора бизнесът им е тук, семействата им са тук, те трябва да си осигурят стандарта, които искат и който могат да си позволят“.

Пазарът в този сегмент се оказва малък. „Сделки се сключват до 1 млн. – 1.5 млн. евро. При по-скъпите имоти продажбата може да отнеме дори години“, допълва събеседничката ни. Иначе, най-често се купуват къщи до 500 хил. евро.

Купете имот в София с BULGARIAN PROPERTIES

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване