Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София с 25% ръст на сделките с имоти

2021-12-21   |  Труд, 21.12.2021, с. 20

Сделките с имоти в София нараснаха с 25,3% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната, показват данни на Агенцията по вписвания. От юли до септември 2021 г. са вписани 8732 продажби на имоти в София, при 6969 година по-рано. Реализираните сделки с имоти в столицата са и с 27% повече спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато пазарът не беше засегнат от пандемията. Оказва се, че пазарът на имоти в столицата продължава да се развива отлично, въпреки Covid-19.

За първите девет месеца на 2021 г. в София са вписани 25 151 сделки с имоти, което е с 35,2% повече спрямо същия период на предходната година и с 24,6% над равнището през 2019 г. За увеличението на сделките допринася фактът, че продажбите "на зелено" се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през третото тримесечие на годината. Въпреки това обаче, отчетеният ръст на продажбите показва, че ниските лихви и Covid-19 повишават желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Общо за страната през третото тримесечие са регистрирани 67 328 продажби на имоти. Това е увеличение с 18,8% спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 56 675 сделки. Спрямо предходното тримесечие продажбите са нараснали с близо 10 на сто. Традиционно последното тримесечие на всяка година е най-силно за пазара на имоти, като това не се промени и лрез 2020 г. Сделките през третото тримесечие на 2021 г., обаче са повече спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. и 2020 г. Нещо повече реализираните продажби достигат рекорд за това тримесечие за последните 13 години. Повече сделки е имало само през 2008 г., по време на имотния бум, точно преди световната финансова криза да достигне България.

Една от причините за бързия ръст на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Така кризата, породена от Covid-19, дори има положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти -на къщи извън големите населени места и на ваканционни имоти.

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията в 39 града са с над 20% повече спрямо същия период на предходната година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Несебър. Регистрираните там сделки с жилища са 2572 за тримесечието, което е увеличение с близо 85% на годишна база.

Основната причина за това е желанието на много българи да имат собствен дом до морето. На второ място е Разлог, където ръстът на продажбите на имоти е със 77,9%. На следващите пет места в класацията са няколко града с много близък резултат -Ардино (58,3% увеличение), Царево (57,4% ръст и 436 сделки), Велинград (50% ръст и 312 сделки), Берковица (49,6% ръст и 193 продажби) и Костинброд (48,2% увеличение и 292 продажби). Топ десет се допълва Балчик (46,8% ръст и 430 продажби), Брезник (46,3% ръст и 139 сделки) и Кърджали (37,8% увеличение и 860 продажби).

В службите по вписванията в още 10 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Може да бъдат отбелязани Бургас (+36%), Поморие (+35,4%), Кюстендил (+32,6%), Благоевград (+31,6%) и Перник (+31,2%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към имоти край морето и към къщи по-близо до природата, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през третото тримесечие са 4664, което е с 19,2% повече спрямо същия период на миналата година, когато са вписани 3913 сделки. Във Варна също има ръст на сделките - с 20,1%, като през тримесечието са вписани 4280 продажби. Във Велико Търново ръстът на сделките е с 12,6% до 1110 броя. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

Разгледайте всички оферти на компанията в гр. Пловдив

Имоти в град Бургас

Топ оферти във Варна

Предложения от района на Велико Търново

Оферти от морските курорти на България

Обявете имот за продажба или под наем с нас

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване