Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Списание "A Place in the Sun": Стабилизиране на имотния пазар в България

2014-06-30   |  www.aplaceinthesun.com, 24.06.2014

Авторитетното британско списание за имоти „A Place in the Sun” публикува на сайта си статия за България, в която съобщава за стабилизиране на цените на пазара на имоти в България през първото тримесечие на 2014 година. Списанието се позовава на изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES на база на данните на НСИ, които отчитат първо реално годишно нарастване в размер на +1.79% на средните цени на жилищата в България през първото тримесечие на 2014 г.

Това число се отнася до цените на апартаментите в областните градове на България, а не към селските имоти, които не показват толкова добри резултати. Положителния тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София, където цените на жилищата през изминалите месеци са отбелязали трети пореден реален годишен ръст в размер на +4.77%. „Сега тенденциите на имотния пазар са доста по-позитивни, отколкото са била през последните шест години, но пък са много смесени,” заяви Полина Стойкова, Изпълнителен директор и ръководител отдел "Анализи и прогнози" на BULGARIAN PROPERTIES.

„A Place in the Sun” пише, че имотите по българското Черноморие са изключително популярни сред руснаците и украинците, поради което цените на имотите в морските ни курорти са стабилни. Полина Стойкова съобщи, че 80% от клиентите на BULGARIAN PROPERTIES купили имот в Слънчев Бряг са руснаци, като в същото време по северното Черноморие има по-голямо разнообразие от националности. Що се отнася до нивата, на които се осъществяват продажби на масовия клас имоти, средната цена в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2014 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 560 евро на кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти е 32 100 евро. „Руснаците също харесват висок клас комплекси на първа линия, цените на които достигат 1100-1500 евро/кв.м.,” добави тя.

В статията списанието отбелязва, че ски имотите в България не се продават толкова добре като морските, макар че, изминалия зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. „Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното,” обяснява Стойкова. В Банско средната цена на имотите е 370 евро/кв.м., което представлява спад от 3% на годишна база. Средната продажна цена на имот в Банско е 22 500 Евро. Пободна е ситуацията и в Пампорово, като в Боровец сделки се сключват на нива средно около 630 евро/кв.м.

„A Place in the Sun” цитира Полина Стойкова, която съобщава, че пазарът на селски имоти се сви значително в края на 2013 г. и остана с наполовина по-малко реализирани продажби в първите месеци на 2014 г. спрямо миналата година. Средната цена на продадените селски имоти за първото тримесечие на 2014 г. е 16 560 евро. В района на Бургас и Варна средната цена на селски имот нараства до 30 000 евро, тъй като районите около тези градове са най-търсени. В по-малко търсените райони в северозападна България – Плевен, Враца, Видин, Монтана селски къщи се продават средно за 6 000 евро,” добави тя.

Търсите имот в София? Поверете търсенето на нас!

Вижте нашите имоти на морето

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване