Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Стойкова: 2015 e истински фурор на имотния пазар

2016-01-05   |  www.bloombergtv.bg, 23.12.2015

Състоянието на имотния пазар през 2015 коментира Полина Стойкова в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria, 23.12.2015.

След минорно начало, в последните месеци годината се превърна в истински фурор на имотния пазар. Това каза Полина Стойкова, изп. директор на Bulgarian Properties в предаването „Светът е бизнес“. По думите й, резултатите са надминали очакванията: „Останахме изненадани, защото винаги се стараем да бъдем адекватни и реалистични в прогнозите си. Възвърна се доверието и мисля, че това е първата определено положителна година“.

Факторите, които са повлияли на съживяването на имотния пазар, според Стойкова са няколко, като на първо място посочи проблемите в банковата система.

„През последните години имаше добри лихвени проценти и хората предпочитаха да спестяват, вместо да инвестират. Трябваше да мине известно време, за да се балансира пазара и да се възвърне доверието“, съобщи експертът.

Стойкова подчерта, че 2015 е първата година от един десетгодишен период, през която пазарът е движен от вътрешни фактори, а чуждестранният интерес присъства, но изразен в доста по-малка степен, спрямо годините на бума.

Чуждестранните купувачи, по думите на специалиста, са от разнообразни националности, но не всички са представени от големи групи.

„Руснаците са важни за пазара, но тази година се връщат и британските купувачи. Това е добър и положителен сигнал“, каза Стойкова.

Англичаните предпочитат ски-курортите, в някаква степен морските курорти, но се интересуват много и от селски къщи около Велико Търново и Варна“, каза изпълнителният директор на Bulgarian Properties. Тя уточни, че купувачът от мъгливия Албион се е върнал на международните пазари: „Виждаме бум на търсенето в Испания, във Франция и разбира ЕС и България следва тенденциите. Британските купувачи не са останали с горчилка, както смятахме. Бяха позабравили българския пазар, но сега отново са готови да се върнат“.

„Има много голяма група купувачи на първо жилище, които изчакваха цените да падат, за да улучат правилния момент и правилното жилище. Те сега са активно на пазара“, каза експертът.

Тя уточни, че най-ликвидни са двустайните жилища в южни квартали, Младост, Витоша, с размер около 60 кв.м., а цената им варира мужду 40 и 60 000 евро. Оказва се, че тази година има и голямо търсене на тристайни жилища.

„Наемният пазар също е във възход, като наред с българите, търсене има и от чужденци, чуждестранни студенти, хора, които стартират бизнес и мениджъри“, добави тя.

„На пазара на ваканционни имоти, Черноморието пострада, поради отдръпването на руските купувачи и липсата на голяма група, която да ги замести. Но, все пак, цените в морските курорти успяха да задържат нива. Привлякохме много шарен микс от националности – освен руснаците и украинците, които са най-голяма група, сега има и британци, германци, холандци и белгийци“, каза Стойкова.

„От гледна точка на инвестиция, има различни проекти, които са атрактивни. Сега доста привлекателни са ски курортите, а цените за обзаведено студио с размер около 40 кв. м в Банско и Пампорово започват от 7-8 хил. евро. Има много атрактивни предложения и активния сезон успя да привлече и български купувачи на имоти“.

Специалистът посочи, като изгодна инвестиция, закупуването на имоти в големите градове, начело със София: „Там ние измерихме средна доходност от 5,4%. Говорим за жилища, които се закупуват сега и се отдават в бъдеще, защото наемният пазар е изключително стабилен и има голямо търсене. Перспективите за реализация на доходност са добри“.

„Изключително голямо е търсенето и на парцели за жилищно строителство в София и другите големи градове. Новото строителство беше в занижени размери, но сега има двоен ръст на стартиращото строителство за жилищни сгради и глад за ново строителство“, категорична бе Стойкова.

Вижте имоти ново строителство в София

Разгледайте имоти за продажба в ски курорти

  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване