Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на ваканционните имоти тръгват нагоре

2012-12-17   |  Монитор, 17.12.12

Няколкогодишното поевтиняване на ваканционните имоти догодина ще спре и дори цените им може да тръгнат нагоре, прогнозират брокери.

Основание за предвиждането дава нарастването на сделките в морските ни летовища, като там още през последните месеци е отчетен ръст от няколко процента на цените на годишна база.

Догодина се очаква интересът на руските купувачи да продължи да нараства, което допринесе за по-нататъшно съживяване на пазара в сегмента, прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES. Братушките са вече много добре информирани купувачи, с голямо желание да придобият втори дом в България и догодина те ще бъдат основните инвеститори на този пазар. Руснаците обаче не купуват на всяка цена, а пристъпват към сделката задължително след обстойно проучване на всички предложения.

По думите на Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, през последната година поевтиняването в зимните курорти се забави. „В Банско цените паднаха с около 7 на сто и се изравниха с тези в Пампорово. През януари в началото на годината спадовете им бяха двуцифрени”, поясни тя.

Според други брокери сега е моментът за инвестиция във ваканционен имот, защото цените са много изгодни. На първо време от това ще се възползват главно хората със свободни пари, решили да ги вложат в качествен имот извън големите градове. Към края на следващата година може да се очаква появата и на спекулативни инвеститори, смятат имотни експерти.

Сега в 2 от най-големите ни зимни центъра Банско и Пампорово може да се купи апартамент от 40-50 квадрата за 10-11 хил. евро. Най-евтиният двустаен в родопския курорт се продава за 10 000 евро. Според обявата имотът от 63 кв. м се намира до ски писта. Най-скъпо – за 95 850 евро, се оферира двустаен от 107 квадрата, разположен в СПА комплекс.

В Банско най-ниската оферта от 11 000 евро за двустаен е за апартамент от 60 кв. м на шпакловка и замазка. Най-много пари – 79 200 евро, се искат за имот с чиста площ от 78 квадрата срещу лифта.

Доста по-високи са минималните оферти в Боровец, сочи още статистиката на imot.bg. Там за двустаен трябва да се приготвят поне 27 750 евро. Максималната цена в сегмента е 78 850 евро.

Най-малко са офертите в Боровец
От големите ни зимни курорти най-ниско предлагане в момента има в Боровец, сочи справка в сайта imot.bg. Там сега са обявени за продажба едва около 40 ваканционни апартамента. По около 20 са гарсониерите и двустайните, а тристайните – са само няколко.

В Пампорово се търсят купувачи за стотина жилища. Най-много са двустайните – около 70. Обявените за продажба едностайни в родопския курорт са двайсетина, а тристайните – около 15.

Безспорен лидер по предлагане от зимните курорти си остава Банско над 420 оферти. От тях 250 са за двустайни, около 80 – за гарсониери, и стотина – за тристайни.

ОФЕРТНИ ЦЕНИ В ЕВРО НА АПАРТАМЕНТИ В ГОЛЕМИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ:
2-стайни
Банско 11 000 – 79 200
Боровец 27 750 - 78 850
Пампорово 10 000 - 95 850

3-стайни
Банско 17 990 - 101 343
Боровец 50 850 - 63 120
Пампорово 37 330 - 185 342

Разгледайте всички наши оферти на имоти в зимни курорти

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване