Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата продължават процеса по стабилизация

2013-12-16   |  www.investor.bg, 16.12.2013

Жилищният пазар в България продължава процеса по стабилизация. През третото тримесечие цените на жилищата у нас са се повишили с 0,93% спрямо второто тримесечие, когато отбелязаха ръст от 0,95%, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

На годишна база е регистрирано минимално понижение на цените от 0,21%, докато през третото тримесечие на миналата година годишният спад достигна 6,84%.

Страната ни отбелязва и известно покачване в общата класация на изданието – от 36-то място през второто тримесечие до 30-та позиция през третото.

Най-силен ръст на цените на жилищата в глобален план е отчетен в Дубай – 21,37% на годишна база и 6,48% за тримесечието. След като пазарът в емирството се срина заради дълговата криза, през последните месеци темповете на възстановяване се ускориха значително и анализатори дори се опасяват от нов балон на пазара на имоти в емирството.

Втората позиция в класацията е за Тайван, където е регистриран годишен ръст на цените на жилищата от 14,98%, а за тримесечието – 0,09%. Третата позиция е за столицата на Естония – Талин, където цените са отбелязали повишение от съответно 12,46% и 3,78%.

Първата десетка на най-бързо възстановяващите се пазари на жилища в света се допълва от Филипините, Германия, САЩ, Хонконг, Япония, Шанхай в Китай и Сао Пауло в Бразилия.

На дъното на класацията – т. е. страната с най-бърз темп на спад на цените на жилищата в света, отново се завръща Испания. Там е отчетен годишен спад на цените от 9,46% и за тримесечието – от 1,65%. Понижението обаче видимо забавя темпове – през третото тримесечие на миналата година годишният спад на цените достигна 15,54%.

Гърция е на втора позиция по спад на цените на жилищата – 8,85% спрямо третото тримесечие на миналата година. За периода юли-септември обаче е регистрирано повишение от 0,81% и предстои да видим дали това е спорадично явление, или пазарът на имоти в южната ни съседка също върви към стабилизация.

Глобалният пазар на жилища продължава да набира сили – цените, коригирани с инфлацията, нарастват на 28 от 41 наблюдавани от Global Property Guide пазари, посочва се в доклада на изданието. В номинално изражение се отчита ръст на цените в 32 държави и спад в 9 държави.

Експертите заключават, че световният жилищен пазар записва най-силното си представяне от пика на строителния бум насам и се очаква тенденциите за траен растеж да се запазят.

  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване