Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

TV7: 17 хиляди новодомци в София

2015-10-19   |  www.news7.bg, 18.10.2015

Телевизия TV7 излъчи репортаж за продажбите на имоти в София. По темата беше потърсено мнението и на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

С 10% повече продажби на жилища отчитат посредниците на пазара за последното тримесечие. В летните месеци в София са сключени над 5500 сделки, а цените на апартаментите са се повишили с 6 на сто. Скъсява се и периодът за продажба на имоти - месец и половина след пускането на един апартамент на пазара в него влизат нови собственици.

„През тази година ставаме свидетели на лихвени нива, които не сме имали никога в историята на банковото кредитиране за жилища. Друга причина е и изчерпването на предлагането, като този фактор играе съществена роля”, коментира Полина Стойкова.

„Хората почти не се колебаят в момента, в който намерят правилния за техните нужди и бюджет имот. В момента, в който излезе добра и качествена оферта на разумна цена, тя понякога се продава в рамките на дни”, съобщи изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В началото на годината Биляна и приятелят й решават да си купят собствено жилище. Като повечето хора първо разглеждат имоти в нови сгради, а докато обмислят какво точно им трябва, цените на тристайните апартаменти скачат с 4000-5000 евро.

Семейството на Биляна залага на по-голямата площ, с която ще разполага, ако купи панелен апартамент. Седмица след избора на жилището получават и кредит.

Условията по ипотечните кредити в момента са другата причина купувачите да се решават по-лесно на покупка. Средният разход за лихвите и таксите по такъв заем в момента е около 6% годишно. При заем от 50 хил. евро с период на изплащане от 20 години вноската е около 350 евро.

Така от началото на годината до края на септември в София са сключени почти 17 хил. сделки - с 20% повече в сравнение с миналата година. А средната цена на квадратен метър се повишава с около 40 евро. Затова сега продавачите намират купувачи два пъти по-бързо от преди година.

Най-често хората търсят тристайни, но в две трети от случаите купуват двустайни апартаменти с цена от 40 до 60 хил. евро.

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.



Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте всички наши обяви от София

Продайте имот в София с нас!

  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване