Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Списание Икономист: Увеличеното предлагане ще замрази цените през 2020 г.

2019-11-21   |  Икономист


ПРОГНОЗА: По-голямото предлагане на имоти в София ще замрази цените през 2020 г., смятат повечето брокерски агенции

Увеличено предлагане и замразяване на цените, дори леко намаление – това са преобладаващите прогнози за пазара на жилища догодина. Единични ръстове могат да дойдат от закъснялото изповядване на стари сделки, а надценените оферти видимо ще намалеят, смятат повечето агенции за недвижими имоти.

"Плато, от което ще започне плавно спускане на цените” - с тази метафора илюстрира прогнозата си за пазара на жилища в София Младен Митов от "Явлена”. Очакванията за замразяване и евентуален спад в цените се дължат както на бума в издадените разрешителни за строеж на нови жилища, така и заради завършените проекти, които вече са на пазара. Данни на Агенцията по вписванията показват, че от средата на 2018 г. до средата на тази година са издадени разрешителни за 15 808 жилища, което е три пъти повече от 2007 и 2008 г., когато по около 5000 жилища са получавали разрешение за строеж.

"И през 2020 г. клиентът ще е водещ на пазара, защото ще е с добри финансови възможности”, прогнозира още Митов, визирайки изгодните лихви по ипотечните заеми.

По думите му цената на жилищата все повече ще зависи от качествата на индивидуалния имот и допълнителните екстри, които предлага. Подобна тенденция открояват при анализа на деветмесечието на 2019 г. и анализаторите от "Адрес Недвижими имоти”. Те посочват, че все повече клиенти се ориентират към ремонтирани и обзаведени жилища. Това е причината тристаен апартамент, но неремонтиран, в кв. "Гео Милев" да се продава на същата цена като двустайно жилище в добро състояние в същия квартал, дават пример от компанията.

"Не очакваме спадове, а по-скоро запазване на цените”, прогнозира Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериън Пропъртис”. И тя аргументира прогнозата си с нарасналото предлагане на нови имоти, както и с факта, че основен фактор е вътрешно търсене, от български купувачи, които по думите й преценяват много рационално избора си и не правят спекулативни сделки.

ХИТ: Специалистите в ИТ индустрията все по-често търсят все по-големи жилища, последният хит са двуетажни къщи с двор, в близост до София

Евтини ипотеки
Повечето брокери са единодушни, че най-силният фактор, който през последните години движи пазара на имоти, са ниските лихви на ипотеките. Те бяха понижени и тази година до нива от 2,8 до 3,3%, като и в момента има промоционални оферти на банките с лихви между 2,6 и 3%, отбелязва Тихомир Тошев от "Кредитцентър”. Затова според него при задържане на цените на жилищата може да се очаква ръст в отпуснатите ипотечни кредити догодина от поне 5 на сто и запазване на лихвите.

По-малко са компаниите на пазара, които очакват и догодина да има ръст, макар и малък, в цените на имотите. Една от тях е BLD, а основната причина ще е новото строителство, за което ще са преобладаващата част от сделките. От 28 000 сделки в София от началото на тази година 10 000 са за ново строителство, дава пример Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. "И през 2020 г. пазарът на жилища в София ще отчете ръст на броя сделки. Причините се коренят не само в предстоящото изповядване на сделките ново строителство, които към момента все още са на етап предварителен договор, но и в новите купувачи, които не губят мотивация да се сдобият с имот. Основен двигател на активността е добре работещата икономика. Клиентите са спокойни и предприемат действия за подобряване на начина си на живот”, посочва Савов.

Полина Стойкова от "Бългериън Пропъртис” обаче посочва, че още през третото тримесечие на тази година темпът на нарастване на цените на жилищата в София вече е близо до нула. "Това ще даде предпоставки за един спокоен, стабилен пазар и през 2020 г., въпреки че търсенето ще остане доста активно”, казва още Стойкова.

В цифри
По данни на агенцията средната цена на квадратен метър жилищна площ в столицата е 1090 евро и за поредна година са се провалили очакванията да бъде задмината психологическата граница от 1100 евро на квадрат. Данните на "Адрес Недвижими имоти” за деветмесечието показват средно 7% ръст на цените на имотите, но той "не отразява покачването на стойността на даден имот, а фактът, че се купуват все по-скъпи имоти, с направени допълнителни подобрения". Средната цена на сделките, осъществени от брокерите на компанията, са за около 1080 евро за квадрат. "Явлена” отчита 6% ръст средно на годишна база на база сключените сделки от компанията, до ниво от 1120 евро за септември.

Нова тенденция, която се наблюдава в последните месеци на тази година и със сигурност ще се засили догодина, е увеличеното време за покупка на недвижим имот. Основната причина е все по-голямото предлагане на пазара, което предопределя и по-дългия и прецизен избор от страна на клиентите.

Има завишени имотни оферти на пазара, но не може да се говори за балон и опасност той да се спука през 2020 г. и да доведе до срив, подобен на този през 2008 г., категорични са брокери и експерти. "Пазарът се развива близо до справедливите пазарни цени”, казва Полина Стойкова. Колегите й от "Адрес Недвижими имоти” добавят, че някои продавачи продължават да опитват да реализират сделка на цени над пазарните, но купувачите вече не пропускат възможността да поискат отстъпка. "Индивидуалните собственици все още не усещат нарастващата конкуренция в предлагането, когато определят цените на имотите си. Това често се оказва причина за по-бавно намиране на купувач и последващи корекции. Повече от половината от сделките се сключват след компромис в цената, като отстъпката към момента стандартно варира между 1000 и 5000 евро, в зависимост от големината на имота, казват от "Адрес".

Младен Митов от "Явлена” също е категоричен, че не може да се говори за балон на пазара на имоти. Той дава за пример, че през 2008 г. средната цена на жилище в София бе 1200 – 1300 евро, а в момента се говори за цени около 1100 евро, при положение че покупателната способност на клиентите се е увеличила. "Цените на имотите на най-активния жилищен пазар, какъвто е столицата, са под предкризисните нива”, казва експертът.

Според него още по-отчетливи разлики между началото на световната криза и сегашния момент се виждат при ваканционните имоти. Техните нива в момента са на 50 – 60% от тези преди кризата, когато масово чужденци изкупуваха жилища с инвестиционна цел, често дори без да ги посещават. Сега купувачите са предимно български граждани.

"Слуховете за нов имотен балон на този етап нямат никакви основания. През последните месеци имаме устойчив ръст на огледите и реалните сделки. Където има качествен продукт, ще има и продажби”, коментира Димитър Савов от BLD. По думите му е на приключване тенденцията от няколко години повечето купувачи, които търсят жилище за лично ползване, да идват от други населени места. "Днешните купувачи са живели в София, но в по-малко и по-бюджетно жилище, или пък са били под наем. Те търсят да подобрят своя статус – по-голямо жилище или по-престижна локация”, казва още Савов.

Надценени оферти
За надценени оферти на пазара на имоти в София, но далеч по-малко от 2008 г., се говори и в анализ на Уникредит Булбанк, представен през седмицата. При почти половината от 95 наблюдавани локации от банката в столицата цените на жилищните имоти са с около или повече от 30% по-високи от нивата, които се определят от преобладаващите доходи в София. Тези нива са далеч от третото тримесечие на 2008 г., когато в 88 от наблюдаваните от банката 97 локации цените са били с 30% над преобладаващото ниво на доходите в София, посочи Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит, по време на конференцията BalREc.

От думите му стана ясно, че причините за нарастването на цените на имотите през последните 4 – 5 години са различни в сравнение с предходния цикъл. Основният фактор днес са ниските лихви по депозитите, които карат собствениците на влогове в банките да ги пренасочат в инвестиции в имоти с надеждата, че цените на недвижимостите ще са стабилни и ще растат. Експертът уточни още, че при предишния цикъл основният фактор е бил бумът на кредитирането, като през петте години преди кризата през 2008 г. обемът на отпуснатите кредити се е равнявал на 2,7% от БВП. През последните четири години той достига едва 0,7% от БВП, дава пример Павлов.

Ръст в безработицата през 2020 г. може да забави пазара на недвижими имоти, прогнозира Полина Стойкова, изп. директор на Bulgarian Properties

Външни влияния
От агенциите за недвижими имоти са оптимисти за отражението на евентуална световна рецесия върху България. У нас тези процеси идват поне с 6 месеца по-късно, казва Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериън Пропъртис”. Най-черният сценарий по думите й, който може да окаже влияние на пазара на имоти у нас, е, ако се стигне до ръст на безработицата. "В момента безработицата в България е на рекордно ниски нива, ако забележим някакви тенденции за покачване, това е един ранен сигнал за не толкова позитивни тенденции.

Ще се появи една несигурност, особено в производствените компании, които работят за износ за Германия или Западна Европа. Такава несигурност кара хората да са по-предпазливи в изтеглянето на кредити и по-внимателни в покупките. И това пряко ще влияе на пазара”, казва Стойкова. Положителната изненада на 2020 г. може да е връщането на английските купувачи на жилища на българския пазар.

В последните две години жителите на Острова замразиха традиционните си покупки на ваканционни имоти в очакване на регулациите след Брекзит, чийто край все пак е възможно да се случи в близките месеци.

Купувачите
Моторът на сделките с жилища в столицата не само през 2020 г., но и в близките години ще са работещите в ИТ и аутсорсинг индустрията. Именно те генерират и друга тенденция, която ще продължи да се проявява – търсене на все по-големи жилища, а в последните години и на къщи в затворени комплекси в кварталите или в селата в близост до София. "40% от сключените сделки на пазара са за тристайни апартаменти, 50% - за двустайни, и едва 10% са други, като студиа, големи апартаменти и т.н.”, казва Полина Стойкова.

Тенденцията потвърдиха и от "Адрес Недвижими имоти”. "Най-популярните сделки са тези между 50 000 и 100 000 евро за двустайни жилища и над 100 000 евро за тристайни. Апартамент в София над тази сума вече не е луксозен, а по-скоро стандартен като пазарна стойност”, казаха от компанията.

От "Бългериън Пропъртис" добавят, че много хора с деца или такива, които ще създават семейства, търсят двор, където да играят децата им. Предпочитаните къщи са на два етажа, около 200 квадрата, с двор, на цени от 250 000 до 300 000 евро.

Анализите на всички агенции за недвижими имоти показват, че 20% от сделките на пазара се правят с инвестиционна цел. "Стабилен е интересът към пазара на наеми в столицата и той повишава ликвидността на имотите, закупени с инвестиционна цел. В кварталите по протежението на метрото и в близост до университетите търсенето надвишава предлагането”, коментират от "Адрес". Наемите в столицата варират от 350 до 700 лева на месец. А Полина Стайкова добавя, че българите са се превърнали в основен купувач и на ваканционни жилища в зимните курорти и по морето.

Топ оферти ново строителство в София

Градски къщи в столицата

Атрактивни имоти на морето

Топ предложение от българските ски курорти

  Още новини

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване