Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В България се търсят все по-големи апартаменти

2017-06-26   |  investor.bg

Тенденцията на пазара на жилищни имоти в България е към търсене на по-големи апартаменти, стана ясно по време на бизнес закуска „Пазарът на недвижими имоти във Варна и региона“ в морската столица. Инициативата, подета от Imoti.net, събра водещи компании за недвижими имоти, които дискутираха основните тенденции на пазара.

Статистически България е страна, в която се купуват имоти с по-малка квадратура, но това се променя, стана ясно по време на дискусията. Хората започват да продават по-малките си стари жилища и да купуват по-големи и по-качествени имоти.

И ако до 2015 г. предпочитанията са били към готови завършени жилища до ключ, основно от страна на чуждестранни купувачи, в момента българите търсят основно жилища по БДС, като изискванията им са завишени и най-търсени са тристайните и четиристайните жилища.

Засилен интерес на пазара има и към парцели с площ около 1000 кв. м. В София се наблюдава и ръст на продажбите на имоти на зелено, докато във Варна все още няма такава тенденция.

На фона на ръст при сделките с имоти с цел отдаване под наем, във Варна се наблюдава сериозен спад на цените на наемите. В момента 2-стаен апартамент среден клас се отдава на цени от 450-500 лв., а 3-стаен – 550-600 лв. За сравнение, през 2015 г. наемите за същите жилища са били 600-650 лв. за 2-стаен и 800-850 лв. за 3-стаен апартамент.

Експертите отчитат и повишено търсене от страна на българи, живеещи в чужбина, които имат интерес към закупуване на жилище в България. И ако до средата на 2016 г. разлика в цените на имотите във Варна и София почти не съществуваше, в момента се забелязва рязка промяна и Варна се явява на второ място след София със сериозно изоставане в ръста на цените, посочва Агенция „Черно море“.
Още по темата
Повишен интерес към новото строителство в Стара Загора
Връщането на доверието в добрите брокери е мисията на Imoti.net през 2017 г.

В момента няма голям интерес от страна на чужди инвеститори в български имоти, основното търсене е от страна на българи, като 50% от тях използват за целта банкови кредити. Що се отнася до руските граждани, те винаги ще бъдат на българския пазар, според експертите, макар и не с този обем, който е бил в миналото.

Според експертите цените на имотите в България устойчиво растат нагоре, като в София търсенето е значително по-голямо, отколкото в останалата част на страната.

Основните купувачи са в трудоспособна възраст между 27 и 55 години. Голям е делът на купувачи, които за първи път се сдобиват с жилище. Това обикновено са млади хора с по-високи доходи, които ползват банково финансиране. Ниските лихви по кредити и депозити в момента стимулират хората да инвестират в недвижими имоти. 25% от купувачите, закупуват имот с цел инвестиция.

Симптоми за „балон“ според представителите на бранша няма.

Обемът на ново строителство, което се наблюдава в момента, е едва около 40% на онзи обем, който е бил в края на 2008 г. Освен това, повечето хора, които купуват в момента имоти, са български граждани, които ги купуват с цел да живеят в тях. Растежът се възприема като устойчив, без резки промени на цени и обеми в продажбите.

Регулация на имотния пазар в България засега няма, стана ясно по време на дискусията. Има обаче все повече фирми на пазара на недвижими имоти, които предоставят качествено обслужване, а клиентът е най-важният регулатор и сам изхвърля некоректните от пазара.

Вижте имотите ни във Варна


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване