Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционните имоти се завръщат на картата с добри инвестиции

2019-12-17   |  Capital.bg


Десет години след като ваканционните имоти в страната за последно бяха във фокуса на купувачите, този пазар се радва на все по-голям и стабилен интерес. Днес обаче той е много различен от годините на бум преди 2009 г.: българските инвеститори заменят във все по-голяма степен руските и английските, a продуктите и цените на пазара са много по-разумни. Според данни на различните играчи на пазара делът на сделките с български купувачи през 2018-2019 г. се движи между 40% и 80% в зависимост от района. С други думи ваканционните имоти вече далеч не са запазена територия за чужденците, а интересът на българските инвеститори е устойчива тенденция. Зад това стои здрава логика - добрите пазарни условия правят имотите извън големия град все по-добра инвестиция.

Защо днес е правилният момент

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
Благоприятните условия за инвестиция продължават да се засилват. Само за последната година заплатите в страната се увеличават с почти 12%, а в София дори повече - 14.5%. Банковото финансиране продължава да е по-достъпно от всякога. Лихвите по ипотечни кредити остават рекордно ниски. Депозитите все още носят почти нулева доходност. С това имотите са логична алтернатива за влагане на спестяванията.

След няколко поредни години на силен растеж пазарът на жилища в София и големите градове обаче се нормализира и забавя заради високите цени и все по-голямото предлагане. Естествената алтернатива, към която се обръщат все повече купувачи, са ваканционните имоти в курортите, които запазват атрактивните си цени. "На стойност близка до тази на гараж в столицата може да закупите напълно завършено жилище, което да носи гарантирани приходи," разказват от Главболгарстрой. В последния инвестиционен проект на компанията в курорта Боровец - Borovets Gardens, например цените на студио започват от 25 хил. евро без ДДС. За тази сума купувачите получават готов за обитаване имот със завършена баня и настилки.

Предимства на ваканционните имоти

Инвестицията във ваканционни жилища идва и с допълнителни бонуси. На първо място това е възможността да бъдат отдадени под наем в незаетите от собствениците периоди. Срещу съвсем приемлива цена собственикът може да получи добра допълнителна доходност. "Годишната възвръщаемост, която нашите клиенти успяват да постигнат само от приходи от отдаване на имота, се движи между 5 и 12%," дават пример от "ГБС Инвест". Компанията от години управлява един от четиризвездните хотели в Боровец. Според техни данни около 90% от хората, активно търсещи ваканционни имоти, имат намерение да ги използват за една или две седмици през активния курортен сезон, а в останалото време биха го отдали под наем. За това "ГБС Инвест" предлага на бъдещите собственици в новия проект Borovets Gardens опцията за професионално управление и заетост на техния имот.

Предимство на ваканционните имоти е и потенциалното увеличение на цената им в бъдеще. Това е особено валидно за курорти с ограничено строителство и предлагане на имоти. Още по-изгоден е вариантът, в която покупката се прави "на зелено". Така например обявените в момента цени в комплекса Borovets Gardens са именно "на зелено", а стойността на имотите ще се покачи с около 30% след приключването му. Това е възможност за купувачите, които "търсят по-бърза печалба и могат да предложат имота на пазара", обяснява изпълнителният директор на "ГБС Турс" Радослав Котларов.

В развитите пазари на ваканционните имоти се гледа и като на потенциално жилище за периода след пенсиониране. Макар и не толкова развита на българския пазар идея, това също е добър аргумент в полза на подобна инвестиция. Собственикът получава добра възможност да опознае мястото, да свикне с него и да го обзаведе по свой вкус, а защо не в далечно бъдеще да го направи и свой дом, освобождавайки основното си жилище и получавайки значителна доходност от него.

За какво да внимаваме

При сделките за ваканционни имоти важат същите правила като при всяка друга имотна сделка: типът жилище, локацията и доверието в строителния инвеститор са от основно значение. При планиране на ваканционна инвестиция например може да се обмисля закупуването на селска къща. В подобен сценарий обаче трябва да се вземат предвид големите рискове и огромните допълнителни разходи, които могат да се крият в това начинание.

При такива покупки почти винаги се налагат допълнителни активности като изграждане на санитарни възли, септични ями, дори цялостен ремонт, което може да оскъпи значително инвестицията. Подобни имоти често са без изрядни документи за собственост или данъчна оценка. Местната инфраструктура също е проблем. Отделно ликвидността на подобен актив е по-ниска, особено ако има охлаждане на имотния пазар. По-разумен и безопасен вариант е инвестицията във висококачествено ново строителство от компания, в която купувачът има доверие.

Добрата локация също е от ключово значение за инвестицията във ваканционен имот. Това е и един от научените уроци от строителния бум преди 2009 г., когато много купувачи се сдобиха с къщи в отдалечени села с лоша инфраструктура или комплекси с лошо разположение, отдалечени от курортите. В днешния пазар не е нужно тези грешки да бъдат повтаряни. Отлична възможност днес например можем да се открие в курорт като Боровец.

Той се намира на разстояние по-малко от един час от София с достъп по изцяло ремонтиран път. Освен че е един от най-старите и атрактивни зимни курорти, Боровец има и обещаващи планове за развитие. Преди година лондонското архитектурно студио William Matthews Associates спечели международен архитектурен конкурс за преобразяване на центъра на курорта на стойност над 28 млн. лв.

През 2018 г. интересът към курорта и приходите от нощувки са се увеличили с почти 16% спрямо година по-рано и са над 25 млн. лв. Перспективите пред Боровец могат да са само позитивни след като центърът му придобие нов модерен облик.
Боровец

Разгледайте подробно жилищата в Borovets Gardens

Разгледайте нашата селекция с обекти в Боровец и района

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване