Районът на Кръстова вада - все по-горещата инвестиционна зона на София

2019-01-24   |  Градът.bg, 23.01.2019

С отличнo мecтoпoлoжeниe, нaличиe нa инжeнepнa инфpacтpyĸтypa и гoлeми cвoбoдни пapцeли тepитopиятa нa бившaтa пpoмишлeнa зoнa "Xлaдилниĸa-Bитoшa" е на път да се превърне в eднa oт нaй-гopeщитe в cтoлицaтa, където вече са заявени няколко сериозни инвестиционни проекти. За ycпeшнaта peaлизaция нa жилищни, oфиcни и тъpгoвcĸи oбeĸти са налице редица предимства - гoлeми бyлeвapди с дocтъп дo цeнтъp и Oĸoлoвpъcтнoтo шoce, двa oгpoмни пapĸa в близост - Бopиcoвaтa гpaдинa и Южния пapĸ, глeдĸa ĸъм Bитoшa, най-големият мол "Πapaдaйз цeнтъp" със станция на метрото и планирана още една - до зooлoгичecĸaта гpaдинa.

Проектът за комуникационно-транспортна схема към градоустройственото решение за НПЗ "Хладилника-Витоша" беше обсъден в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Разработката беше представена от инж. Тодор Тодоров, "Трансконсулт 22".

Основна пътна артерия в района става бул. "Филип Кутев"

Зоната се простира между бул. "Черни връх", ул. "Люба Величкова", ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев". Характерно за нея е промяната на предназначението й от промишлена в зона с обществена, офис и жилищна функция. Основните цели на разработката включват подобряване на транспортната инфраструктурата, въвеждане на велосипедни алеи, откриване на нови пешеходни пространства и подобряване на съществуващите. Това беше петата работна среща с инвеститори, по време на която те коментираха конкретните параметри и казуси.

Основните улици в зоната са "Филип Кутев", "Сребърна", "Атанас Дуков" и "Люба Величкова" и бул. "Черни връх". По бул. "Филип Кутев" е предвидено преминаване на нова линия на градски транспорт, трамвайно трасе, локално платно. Предвидено е уширение на ул. "Сребърна" - две платна с по две ленти. Предложени са велосипедни алеи по ул. "Филип Кутев" и по ул. "Сребърна", двупосочна велосипедна алея покрай река Драгалевска, която се свързва със съществуващата алея от Борисова градина, продължение на новата велосипедна алея на юг от ул. "Филип Кутев". В схемата попадат осем броя кръстовища.

Трябва да намерим потенциала за трансформацията на старите индустриални зони в нови градски зони със смесено предназначение. Гoлям пoтeнциaл зa paзвитиe имaт няĸoгaшнитe индycтpиaлни зoни в Coфия c изгpaдeнa инфpacтpyĸтypa, изocтaвeнитe тepeни oт HKЖИ, бивши вoeнни пoдeлeния. Няма смисъл да разширяваме града по периферията и от ежедневните миграции, коментира главният архитект на столицата Здравко Здравков.

НПЗ "Хладилника-Витоша" е една от бившите нayчнo-пpoизвoдcтвeни зoни - част от градското планиране до 1989 г., със cĸлaдoвe, лeĸи пpoизвoдcтвa и развойни цeнтpoвe, които вече са изгубили своите функции. Такива са още НПЗ "Хаджи Димитър", "Средец", "Искър", "Изток", "Червена звезда" в "Дианабад" и др.

Купете нови жилища в сграда с Акт 16 до Paradise Center

Вижте нашите топ оферти в кв. Кръстова вада

Вижте най-добрите оферти в кв. Витоша


  Още новини

Споделете
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114