Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За или против покупката на панелен апартамент

2014-09-19   |  http://profit.bg/news/

Над 2 млн. души у нас в момента живеят в панелни жилища. Повечето подобни сгради са на повече от 40-50 години.

Историята на панелните блокове у нас започва през 1958-1959 г., но масовото строителство датира от 1962-1964 година. По неофициални данни, над 50% от столичани живеят именно в подобни жилища.

Но защо толкова популярните панелки в България не фигурират на картата в САЩ? Наистина, историята помни и панелен комплекс в страната на неограничените възможности.

Комплексът е обитаван от 12 000 души, живели в 33 панелни сгради с 11 етажа. Разрушени са само 16 години след построяването им.

Какви са плюсовете и минусите на това да живеем в панелна сграда

Факт е, че цените на панелните жилища са по-ниски от тези на новото строителство. Данни на Форос сочат, че панелен апартамент в столицата може да се закупи дори и за под 600 евро/кв. м в отделни части на София.

Във Варна цените дори могат да достигнат и до 500 евро/кв. м, в Бургас до 400 евро/кв. м, а в Стара Загора - около 300-350 евро. В Шумен и Добрич пък цените варират от 220 до 350 евро/кв. м, в зависимост от квартала.

Част от купувачите ги предпочитат и заради по-малкия процент общи части, или иначе казано - плащаш за това, което получаваш. Факт, който при новото строителство не е налице, тъй като процентът на общите части може да надхвърли и 12-15%.

Панелните апартаменти са предпочитани заради по-големите стаи с правилни форми, които дават по-голям комфорт на обитаване, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

През последните години панелните апартаменти са предпочитан избор от купувачите на първи дом, тъй като те често разполагат с по-ниски бюджети, а им трябва по-голяма площ на обитаване. Така че панелните апартаменти са добра възможност за покупка на първи дом, който след това да бъде заменен с по-качествен, посочва Стойкова.

С плюсовете май сме дотук. След покупката на едно 30-40 или повече годишно жилище тепърва собствениците започват да инвестират в него. Примерите за това са много: евентуална смяна на дограмата, вратата, саниране, козметичен или цялостен ремонт, но въпреки това проблемите остават.

В случай, че сте закупили подобен имот с кредит, замисляли ли сте се на колко години ще е апартаментът ви, след като го изплатите? А каква ще е неговата цена тогава и може би по-важното – кой ще изяви желание да го купи?

Зачестилите проблеми с асансьорите в страната са факт и при панелните сгради. Въпреки изискванията – част от тях са морално остарели, а пари за ремонти или подмяната им не се намират от обитателите на съответния вход.

Именно и поддържането на входните пространства е друг голям проблем, като се започне от изхвърлените на нерегламентирани места боклуци, наличието или липсата на хигиенист, плачевното състояние на стълбището и входната врата на блока.

Разбира се, трябва да се има пред вид състоянието на сградата, нейната възраст и нужда от големи ремонти. Това в голяма степен важи обаче за всички сгради старо строителство, не само за панелните, посочва и Полина Стойкова.

Голям минус на панелните сгради е големият брой жилища в тях и съответно живущи, което прави трудна организацията по поддръжката и ремонтите, както и увеличава възможността за неспазване на реда и замърсяване на общите части.

И тук обаче може да се направи паралел с големите блокове ново строителство, които след години биха могли да имат сходни проблеми, според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Т.е. дискусията за или против панелните жилища може да се разглежда по-общо и да се запитаме как се отнасяме и как поддържаме сградите, в които живеем, допринасяме ли за по-добра среда на живот и помагаме ли да запазят своята стойност, завършва Стойкова.

Ако сте горд собственик на панелно жилище, решението може би е едно – саниране, но не поотделно, а на целия блок. Това би удължило живота му, а също така ще намали и разходите ви за ток и парно заради подобрената енергийна ефективност на сградата.

Вижте панелни апартаменти в София

  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване