Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Земята става хит не само у нас

2012-10-08   |  Банкер, бр.40, 05.10.12

Независимо че има още три месеца до края на годината, вече със сигурност може да се каже, че земеделската земя е хитът на пазара за имоти. Основания за това има и в икономически, и в психологически план. На първо място, доходите от земеделие скочиха главно поради субсидиите от Европейския съюз и ще продължават да нарастват. Това доведе до събиране на достатъчно капитал в арендаторите, за да започнат да инвестират в земи, опитвайки се по този начин да избегнат зависимостта си от собствениците.

Увеличаването на рентата с рекордните 23% през 2011 г. спрямо 2010-а доказва, че въпреки раздробеността на парцелите собствениците вече търсят по-доброто плащане и са склонни да прехвърлят имотите си към друг арендатор, а това затруднява работата на фермерите. Ето защо покупката на земя им гарантира, че ще я обработват без никакви рискове.

Рентите за тази година също ще се увеличат, макар че едва ли с повече от 10 процента. Разбира се, на места, където конкуренцията е особено голяма - Добруджа, Централна Северна България - те може да нараснат и с 12-15 на сто.

Известно време имаше колебания в този сегмент на пазара, но от 2004-а досега сделките се увеличават. Единственото изключение е през най-силно кризисната година - 2009-а, когато изтъргуваните декари бяха под 1 милион - 860 хиляди. Още през 2010-а обаче продадените декари надхвърлиха милион, за да стигнат през 2011-а до рекордните 1.35 млн. декара. Прогнозите за 2012-а са, че ще имаме сделки за около 1.5 млн. декара, като бум се очаква през октомври и ноември. Тогава фермерите вече ще са прибрали и продали реколтата си и ще насочат всичките си свободни пари към закупуването на земята, която обработват под аренда.

Черноземът в Добруджа остава най-скъп, показват данните от подписаните сделки при нотариус. Към началото на октомври в националната мрежа "Земя" офертите от Добрич достигнаха 2000 лв. за декар, макар че реални контракти засега се сключват на 1400-1500 лв., твърдят брокери от региона. Цената се определя от два фактора - големина на парцела и финансовите възможности на съответния арендатор. Колкото по-голям парцел се предлага, толкова по-висока е цената. Най-ниските оферти на продавачи са от 800 лв. на декар, но при отдалечени места, необработвани досега или при малки ниви от 1-3 декара, които не представляват голям интерес.

Най-евтините ниви са в Северозападна България, но и там цените са над 450 лв. средно на декар. Като брой продажбите в региона на Северозападна България са около четири пъти по-малко. Но съдейки по последните подадени оферти за продажба, тенденцията към поскъпване няма да отмине и този район - средната цена на последните предложения е 650 лв. на декар.

Цените в Плодвивско са най-разнообразни, като се срещат и много скъпи земи, съперничещи на добруджанските, и доста по-евтини, почти на нивото в северозападната част на страната. Когато например парцелът е с изградено водоснабдяване и на него може да се произвеждат зеленчуци, той поскъпва два пъти в сравнение с другите. Овощните градини, насаждения отпреди 3-5 години, скачат десет пъти. Средната цена в региона на Пловдив е около 750-800 лв. на декар, като цени над 1000 лв. се срещат в 12-15% от офертите.

Растящ интерес към земеделските парцели се наблюдава не само у нас. Големи инвеститори, разочаровани от акциите и стоковите фючърси, вече се насочиха към такива сделки. Пенсионни фондове, особено американски, които разполагат с достатъчно активи, купуват все повече добри земеделски земи и резултатите от тази инвазия, започнала пред 2009 г., вече са налице. Факт е, че именно земята осигурява висока ликвидност, ако се наложи, и не само държи цената си, но и непрекъснато я повишава. Терените, на които може да се произвеждат храни, са все по-недостатъчни заради увеличаването на населението и изтощаването им при интензивното земеделие и промените в климата.

В няколко щата в САЩ например цените на земеделската земя са се повишили през последната година до рекордно високи нива. Проучването на пазара във Великобритания пък показва, че цените на земеделската земя там ще изпреварят по ръст цените на златото, петрола и на жилищните имоти в престижните райони на Лондон.

Растящото търсене на храни в развиващите се икономики и повишената експлоатация на земя за производство на биогорива ускоряват инвестициите в земеделски парцели.

По оценка на неправителствената организация Grain инвестициите на пенсионните фондове в такива парцели през 2011-а са възлизали на около 15 млрд. долара в глобален план. Според същата организация тази сума може да се повиши двойно до 2015 година.

Разгледайте всички наши оферти на земеделски земи за продажба и под наем

  Още новини

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване