Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в големите градове излезе от кризата

2015-10-26   |  Сега, бр.246, 26.10.2015

Отчетените сделки с жилища са значително повече в сравнение с година назад. Наблюденията сочат около 20-25% ръст на пазара на апартаменти. Не е изненада, че най-активен е пазарът в София и в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас. Такава бе тенденцията и в годините преди големия застой след 2008 г. Цените също бележат ръст от около 2-3% на годишна база. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват и данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на тази година.

Най-показателно обаче е времето, за което се продават имотите - то се е скъсило двойно в сравнение с година по-рано. Оказва се, че щом се появи добра оферта, тя води до бърза и успешна сделка между търсещите и предлагащите жилището. През изминалите месеци имаме рекорд по бързина на продажба на имотите, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Според тях средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни. Преди 5-6 месеца е бил 73 дни, а преди година - 96 дни. Според анализаторите това показва, че пазарът е значително по-ликвиден и динамичен.

През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат купувачи, които отлагаха покупката заради кризата, и очакванията цените да продължат да спадат. Сега те искат да направят сделка, преди тенденцията за увеличение на цените да се затвърди. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20%. "15-20% са хората, които купуват за инвестиция", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес Недвижими имоти".

Според анализаторите основните групи купувачи са две - тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.

Все по-осезаемо се засилват и покупко-продажбите "на зелено"

Според брокери вече има раздвижване и на наемния пазар, както и увеличение на наемите. Така инвестицията в имот например в София става по-атрактивна - с доходност от около 5% годишно в сравнение с около 1% от депозит в банка.

2015 г. очевидно преминава под знака на възстановяващ се имотен пазар. И това е най-очевидно в София, категорични са брокерите. Броят на сключените сделки се е увеличил при стабилен ръст в цените - с около 6% за година. Строителната активност значително нараства - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради в повече. Ясно се вижда, че търсенето расте, доверието се повишава и все повече сделки се сключват "на зелено". В същото време, при стабилен и развиващ се пазар банките се конкурират помежду си и предлагат все по-добри условия за жилищни кредити, с по-гъвкави срокове на изплащане и по-леки условия за кандидатстване.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките се увеличават с 20% спрямо периода януари - септември 2014 г., сочат данните на Агенцията по вписванията. "Към края на тази доста динамична година за имотния пазар в София имаме ясна видимост, че ще приключи с около 6% ръст в цените на имотите и 20-30% ръст в реализираните покупко-продажби", коментира и Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. По данни на компанията средната цена на сделките с жилища в столицата за деветмесечието е 781 евро за квадратен метър при 738 евро на квадрат за същия период на миналата година.

Нарастването на цените на имотите в София в третото тримесечие на тази година е 1.8% спрямо предходното тримесечие. Средната обща цена на купените апартаменти в София за периода юли-септември е 66 500 евро. Търсенето е основно на тристайни апартаменти, но до реални сделки се стига по-често с по-малки жилища на цени между 40 хил. и 60 хил. евро. Средната площ на закупените жилища е 80 кв. м. Тухлените жилища на 2-ри до 4-ти етаж са най-предпочитания тип имот. Оказва се, че купувачите предпочитат отопление на ток - над 60% от продадените жилища.

Най-търсени остават тези в центъра и южните квартали - "Младост", "Витоша", Студентския град и Манастирски ливади. В тези райони има добро предлагане на сгради ново строителство, които са на цени 650-750 евро на квадратен метър. Най-скъпо се продават апартаментите в центъра и в "Лозенец" - 1100-1200 евро за квадрат.

От най-големите градове единствено пазарът във Варна продължава да буксува заради отдръпването на руските клиенти. Отчита се спад от 4% на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

По данните на Агенцията по вписвания в морската столица продажбите спадат през последните месеци, но това се дължи отчасти и на ваканционния пазар, тъй като във Варна се вписват и сделки в курортите около града. Конкретно за градския пазар цените на имотите бележат ръст като този в София - около 6%. Средната цена на сключените сделки през третото тримесечие във Варна е около 800 евро на квадратен метър.

В Пловдив пазарът на жилища отбелязва ръст от почти 5% на годишна база. При ипотеките спадът за последното тримесечие е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%. Вторият по големина град в страната следва изкъсо тенденциите в столицата. Среднaта цена, на която се сключват сделки с жилища, по данни на BULGARIAN PROPERTIES, е 570 евро на квадрат, а годишното поскъпване е с около 4.5%.

В Бургас обемите на продажби на имоти също нарастват с около 5% на годишна база, а средната цената на жилищата в града е около 600 евро за квадратен метър. Забелязва се спад в новоиздадените разрешителни за строителство на жилищни сгради, но и това се дължи основно на отлива при ваканционните имоти през тази година. Бургас обаче е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база - със съответно 9% и 5%, сочат наблюденията на брокерите. При ипотеките увеличението е още по-голямо - за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база - почти три пъти.

Ако миналата година "ефектът КТБ" оказа сериозно влияние и върху имотния пазар, сега той се развива по-независимо от подобни влияния. Този ефект определено даде тласък на пазара. Сегашното оживление съвпадна и с понижението на лихвите по банковите депозити. Това пък изкара на пазара не само хората, които купуват за жилищни нужди, но и хората със спестявания, които търсят по-висока доходност. Така, след като 2014 г. беше определена като преломна за жилищния пазар у нас, 2015 г. може би наистина ще е най-силната след кризата.

Дали обаче ще последва нов възход? Тенденциите не са еднозначни. Брокерите все по-често говорят за недостиг на качествени жилища, които да бъдат предложени. В същото време някои агенции наблюдават отдръпване от пазара на свои клиенти - продавачи, които предпочитат да изчакат евентуални по-високи цени. Увеличават се обаче сделките "на зелено" заради раздвижването на строителството. Това е особено видимо в райони с повишено търсене, като столичния квартал "Младост", където догодина се очаква да бъдат завършени доста нови жилищни сгради. По принцип качествените нови сгради с добро местоположение се разпродават добре още преди получаване на разрешение за ползване.

Затова очакванията са интересът към ново качествено строителство да се засилва. Освен това са променени и схемите за плащане при покупка на зелено. Те са доста по-строги за строителите в сравнение с времето преди кризата и защитават в по-голяма степен потребителите. Купувачите обикновено плащат 10% при сключването на предварителен договор, а остатъка - при въвеждане на сградата в експлоатация. По-този начин се минимизира рискът на купувача. Според Калоян Богданов от "Адрес" засега няма нови "капани" при договарянето на сделки "на зелено". Брокерите вярват, че строителните предприемачи са наясно с пазара и че вече са отпаднали случайните играчи, които биха се изкушили от новата вълна на търсене.

Вижте всички наши обяви от София

Вижте нашите имоти в Пловдив

Вижте нашите имоти във Варна

Вижте нашите имоти в Бургас

  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване