Регионални новини

12.06.2019 Артпаркът на София е галерия на открито

https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изобщо не познават това огромно богатство, разположено на почти 100 декара – 97,67 дка, в сърцето на столицата.

В артпарка, чието название тези дни отново се разгоря като обществена дискусия и то за пореден път, нищо не е случайно. С неговите 42 скулптури, разположени на неголяма територия, която окото обхваща от край до край, той си заслужава някой час разглеждане. Вече сме ви водили в скулптурния парк на норвежката столица Осло, а ето, че и ние имаме свой собствен, а не го познаваме.

В центъра му е зелена площ, чиито 3 от 4 краища от бетон са повдигнати в различна степен и поради тази форма, повечето хора го наричат „Салфетката”. Призната е за една от най-приятните, най-съвременните и най-безспорните форми на изкуството в публичната среда, за разлика от повечето неща, които се предлагат напоследък на София и все предизвикват скандали – от времето на паметника „1300 години България”, който вече не присъства в парка на НДК, до „Бронзовата къща” в края на Градската градина. Само за справка, всичките 42 произведения в артпарка излизат 300 000 лева, докато само неравния бронзов постамент на злощастната постройка от метал до Двореца и БНБ струваше 100 000 лв. на общината.

Освен „Салфетката”, обърнете специално внимание на „Къпещата се”. Скулптурата, която има и функционално качество като фонтан и чешма според волята на общинарите, ще ви се стори соцреализъм, обаче обърнете внимание – неин автор е самата Васка Емануилова, чието име повечето вероятно свързват с названието на известна софийска галерия. Тя не е единствената звезда в жанра, която има произведение в скулптурната галерия на открито. Ще видите произведения на Старчев, Минеков и всички други големи имена от последния век в това изкуство. Жалко е, че няма по една табела до всяко творение, за да се помни.

Любима на децата е една от скулптурите – огромен трон от камък, където хлапетата могат да сядат по две-три, или пък да си отпочиват с бабите си, които ги разхождат. Разбира се, не всички произведения са добри, някои са доста спорни като качество, също като пръснатите в нестроен ред и без логика в пространството покрай Канала, който апропо започва именно там, където свършва артпарка, все едно дали ще го наречем „Оборище” или „Заимов”. Няколко приятни заведения, вплетени, без да пречат в зеленината на градинското пространство, „Приказна къщичка” за децата, кортове за по-големите са още атракции, които предлага това уникално място, наред с безплатния обществен интернет – още една екстра, която всички оценяват, тъй като това е първата подобна зона в София.

Вижте нашите предложения за жилища ново строителство в гр. София
  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Бих искал да използвам възможността да благодаря на Bulgarian Properties, и по-специално на Андрю ...
Действително работят в интерес на клиента. От всички на пазара препоръчвам bulgarianproperties. ...
Наскоро продадохме наш имот в Боровец чрез BULGARIAN PROPERTIES. По време на целия процес работихме ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече