Артпаркът на София е галерия на открито

2019-06-12   |  https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изобщо не познават това огромно богатство, разположено на почти 100 декара – 97,67 дка, в сърцето на столицата.

В артпарка, чието название тези дни отново се разгоря като обществена дискусия и то за пореден път, нищо не е случайно. С неговите 42 скулптури, разположени на неголяма територия, която окото обхваща от край до край, той си заслужава някой час разглеждане. Вече сме ви водили в скулптурния парк на норвежката столица Осло, а ето, че и ние имаме свой собствен, а не го познаваме.

В центъра му е зелена площ, чиито 3 от 4 краища от бетон са повдигнати в различна степен и поради тази форма, повечето хора го наричат „Салфетката”. Призната е за една от най-приятните, най-съвременните и най-безспорните форми на изкуството в публичната среда, за разлика от повечето неща, които се предлагат напоследък на София и все предизвикват скандали – от времето на паметника „1300 години България”, който вече не присъства в парка на НДК, до „Бронзовата къща” в края на Градската градина. Само за справка, всичките 42 произведения в артпарка излизат 300 000 лева, докато само неравния бронзов постамент на злощастната постройка от метал до Двореца и БНБ струваше 100 000 лв. на общината.

Освен „Салфетката”, обърнете специално внимание на „Къпещата се”. Скулптурата, която има и функционално качество като фонтан и чешма според волята на общинарите, ще ви се стори соцреализъм, обаче обърнете внимание – неин автор е самата Васка Емануилова, чието име повечето вероятно свързват с названието на известна софийска галерия. Тя не е единствената звезда в жанра, която има произведение в скулптурната галерия на открито. Ще видите произведения на Старчев, Минеков и всички други големи имена от последния век в това изкуство. Жалко е, че няма по една табела до всяко творение, за да се помни.

Любима на децата е една от скулптурите – огромен трон от камък, където хлапетата могат да сядат по две-три, или пък да си отпочиват с бабите си, които ги разхождат. Разбира се, не всички произведения са добри, някои са доста спорни като качество, също като пръснатите в нестроен ред и без логика в пространството покрай Канала, който апропо започва именно там, където свършва артпарка, все едно дали ще го наречем „Оборище” или „Заимов”. Няколко приятни заведения, вплетени, без да пречат в зеленината на градинското пространство, „Приказна къщичка” за децата, кортове за по-големите са още атракции, които предлага това уникално място, наред с безплатния обществен интернет – още една екстра, която всички оценяват, тъй като това е първата подобна зона в София.

Вижте нашите предложения за жилища ново строителство в гр. София
  Още новини

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Регионални
33-тото издание на фестивала Киномания предстои във Варна - акценти и програма

33-ото издание на фестивала Киномания се открива и във Варна - на 14 ноември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net.

Откриващата прожекция е на филма \"Болка и величие\" на испанския режисьор Педро Алмодовар, с участието на Пенелопе Крус и Антонио Бандерас, спечелил в Кан с този филм наградата за най-добър актьор.

Специално внимание ще получат 50-...

06 Ноември, 2019
Регионални
Подготовката за 7-ата ни Световна купа започна

Обратното броене за най-голямото спортно събитие за 2020 г. у нас започна от международния пресцентър до „Кемпински Хотел Гранд Арена“. Там Организационният комитет на състезанието се събра и по традиция свика ръководителите на всички екипи, които ще участват в подготовката на стартовете на 25 и 26 януари, когато дамите ще премерят сили за 4-ти път след 2009-а, 2012-а и 2015-а в дисциплините спуск...

04 Ноември, 2019
Регионални
Австриецът Марио Мат открива сезона на 14 декември 2019

Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава!
Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-а спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.

Мат ще даде старт на ски сезона в Банско на 14 декември.
На 27 февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“...

04 Ноември, 2019
Регионални
Намалени цени на сезонни карти за 2019 - 2020!

Зимата тропа на вратата, а ентусиастите нямат търпение да започне ски-сезонът.

Не пропускайте възможността да спестите 200 лева! Ето как:

При покупка на сезонна карта за ски-съоръженията в Банско между 01.11, 2019 и 30.11, 2019 (включително) цената ще е 1300 лева за възрастни. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да я закупят за 1200 лева, а за деца от 7 до 12 го...

22 Октомври, 2019

Изпратете запитване