Артпаркът на София е галерия на открито

2019-06-12   |  https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изобщо не познават това огромно богатство, разположено на почти 100 декара – 97,67 дка, в сърцето на столицата.

В артпарка, чието название тези дни отново се разгоря като обществена дискусия и то за пореден път, нищо не е случайно. С неговите 42 скулптури, разположени на неголяма територия, която окото обхваща от край до край, той си заслужава някой час разглеждане. Вече сме ви водили в скулптурния парк на норвежката столица Осло, а ето, че и ние имаме свой собствен, а не го познаваме.

В центъра му е зелена площ, чиито 3 от 4 краища от бетон са повдигнати в различна степен и поради тази форма, повечето хора го наричат „Салфетката”. Призната е за една от най-приятните, най-съвременните и най-безспорните форми на изкуството в публичната среда, за разлика от повечето неща, които се предлагат напоследък на София и все предизвикват скандали – от времето на паметника „1300 години България”, който вече не присъства в парка на НДК, до „Бронзовата къща” в края на Градската градина. Само за справка, всичките 42 произведения в артпарка излизат 300 000 лева, докато само неравния бронзов постамент на злощастната постройка от метал до Двореца и БНБ струваше 100 000 лв. на общината.

Освен „Салфетката”, обърнете специално внимание на „Къпещата се”. Скулптурата, която има и функционално качество като фонтан и чешма според волята на общинарите, ще ви се стори соцреализъм, обаче обърнете внимание – неин автор е самата Васка Емануилова, чието име повечето вероятно свързват с названието на известна софийска галерия. Тя не е единствената звезда в жанра, която има произведение в скулптурната галерия на открито. Ще видите произведения на Старчев, Минеков и всички други големи имена от последния век в това изкуство. Жалко е, че няма по една табела до всяко творение, за да се помни.

Любима на децата е една от скулптурите – огромен трон от камък, където хлапетата могат да сядат по две-три, или пък да си отпочиват с бабите си, които ги разхождат. Разбира се, не всички произведения са добри, някои са доста спорни като качество, също като пръснатите в нестроен ред и без логика в пространството покрай Канала, който апропо започва именно там, където свършва артпарка, все едно дали ще го наречем „Оборище” или „Заимов”. Няколко приятни заведения, вплетени, без да пречат в зеленината на градинското пространство, „Приказна къщичка” за децата, кортове за по-големите са още атракции, които предлага това уникално място, наред с безплатния обществен интернет – още една екстра, която всички оценяват, тъй като това е първата подобна зона в София.

Вижте нашите предложения за жилища ново строителство в гр. София
  Още новини

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114