Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на жилища във Варна – все по-скъп и по-предвидим

2017-10-31   |  Дневник

След рязкото обръщане на тенденцията в края на 2014 и 2015 г. динамиката на пазара на недвижими имоти във Варна продължава да е към стабилен растеж. Това показват обобщените данни на агенции, работещи в сектора.

След като преминаха през период на криза с голямо предлагане и ограничено търсене, довело до спад с около 30% на цените, в края на миналата година беше отчетена стабилна тенденция към ръст, който продължава и в момента. Факторите, повлияли за промяната, са основно масовото предлагане на жилищни кредити с лихви под 4%, все още ограниченият пазар на новопостроени жилища, както и растящият брой на потенциалните купувачи.

Новината на пазара във Варна обаче е, че докато преди година–две основен двигател на търговията бяха руски граждани, търсещи жилища главно във високия ценови сегмент, сега около 95% от клиентите на агенциите за недвижими имоти, дори в сектора на ваканционните, са основно българи.

"Кредитите, разбира се, са солиден фактор за положителния тренд, но това, което рязко повлия пазара във Варна, е динамиката в търговията със земеделски земи на добри цени в региона", каза Диана Кирова, собственик на агенция "Киров". "Все по-често наши клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център."

Статистиката на компанията за периода от началото на годината до края на октомври показва, че тристайните жилища в районите с лесна и бърза комуникация до центъра на града вече се предлагат с

около 30% по-високи цени

Според Елена Парова, главен брокер в компанията "Явлена", спад в търсенето на жилищни имоти няма в нито един от районите на Варна. Тенденцията, която тя очертава, е по-скоро към отчетливо намаляване на т.нар. вторичен пазар на имоти за сметка на интереса към нови жилища.


Още в края на 2016 г. обобщените данни на няколко от големите агенции за недвижими имоти във Варна сочеха, че купувачите се насочват към сделките на нива до 100 и над 120 хил. евро за жилище. Само година по-рано търсенето е било ориентирано предимно към имоти в ценовия диапазон 50 - 70 хил. евро. Но заедно с цената един от най-важните критерии при избора на жилище вече е и качеството на строителните работи, мястото за паркиране и добрите общи части.

По данни на "Явлена" все по-ясно се очертава и

сегментирането на купувачите

основано на ясни изисквания към новото им жилище. "Една част от клиентите ни търсят категорично по-голяма жилищна площ на по-ниска цена, да речем, двустаен апартамент за около 40 хил. евро или тристаен за не повече от 60 хил. евро", казва Елена Парова. "Това е ясен знак към нас да насочим предлагането към имоти в големите жилищни квартали на Варна като "Възраждане" и "Владислав Варненчик". Друг тип клиенти са тези, които също имат ясна визия за бъдещия си имот, но разполагат и с по-голям бюджет – от 90 до 150 хил. евро."

Според Парова в момента цената на жилищните имоти във Варна определя основно

местоположението, а не размерът

Така не особено големи жилища в близост до Морската градина или Гръцката махала вече трайно се продават за около 1200 – 1500 евро на кв.м. "Имаме дори продажби на цени, които достигат и 2 хил. евро на кв.м в тези части на града, но тук вече става дума за действително уникални локации", казва тя.

Интересът на платежоспособните клиенти вече не е така ясно ориентиран към престижни райони като "Траката" и курорта Св. св. Константин и Елена според наблюденията на Диана Кирова. "В доскоро определяните като хитови райони около двореца "Евксиноград", над плажа Кабакум или местността "Ален мак" край Варна в момента е почти нулев", твърди тя.

Същото мнение, но с лек нюанс споделя и Елена Парова. "В момента

пазарът е хубав

така го определяме ние в нашите професионални среди", казва тя. "Едно от предимствата му е, че има клиенти за всички видове имоти. Купувачите в райони като "Траката" и "Св. Никола" имат по-различен профил. Това са семейства, които се чувстват свободни – с пораснали деца, стабилни доходи и основно жилище в централната част на Варна. Но въпреки че в споменатите райони вече има доста новопостроени сгради, повишен интерес към тях в сравнение с предходни години не се забелязва."

През последната година агенциите на недвижими имоти във Варна отбелязват нарастващ интерес и към жилища с една или две спални в близост до трасетата на градския транспорт и големите супермаркети, въпреки че са встрани от градския център. Примерът, който Парова дава, е с жилищния квартал "Бриз", разположен в северната периферия на Варна, но в близост до Морската градина и магистралата за курорта Златни пясъци.

"Данни на Агенция по вписванията показват, че броят на сключените сделки на зелено за новостроящи се сгради продължава да расте", казва Валентин Пецов от агенцията "Ремакс Идеал". Тази тенденция роди и шеговития термин

"сделка на тъмнозелено"

- резервация на имот преди излязло разрешение за строителство, т.е. още на фаза проектиране", обяснява той.

Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни имоти като инвестиционна възможност. Според брокери на големите агенции във Варна над 70-80% от инвестиционните сделки стават именно с апартаменти, тъй като те могат лесно да бъдат отдавани под наем за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.

Според прогноза на Пецов, направена в края на миналата година за "Капитал", инвеститорите в имоти с цел отдаване под наем или последваща препродажба са сериозен участник и на пазара на новото строителство във Варна. Но покупките на зелено не се записват в регистрите и ръстът в този вид сделки, отчетен от Агенцията по вписванията, ще стане известен в края на тази и през следващата година, след завършването на новостроящите се сгради.

Именно този интерес и е най-логичното обяснение на факта, че търсенето на парцели за строителство вече се е върнало до нивата от 2008 г. "Търсят се терени не само в централната част на Варна", казва Диана Кирова.

Мечтаните парцели

са тези, които позволяват разгъната застроена площ от 2-3 хил. кв.м.

Профилът на клиентите, които търсят инвестиция на зелено през "Явлена", показва, че решаващи при сключването на сделка са качеството, бизнес историята на строителната фирма и начинът на плащане. "Купувачите на жилища в новостроящи се сгради имат завишени изисквания, които не могат да бъдат покрити от имотите на вторичния пазар", обяснява тя. В същото време апартаментите в етап на строеж им дават допълнителна свобода – те могат да бъдат прекроявани и адаптирани към специфичните им изисквания. След тях са дневен тракт (обединени дневна и кухня - бел. ред.) от 35 – 40 кв.м, паркомясто и т.н.".

Именно този интерес и е най-логичното обяснение на факта, че търсенето на парцели за строителство вече се е върнало до нивата от 2008 г. "Търсят се терени не само в централната част на Варна", казва Диана Кирова.

Мечтаните парцели

са тези, които позволяват разгъната застроена площ от 2-3 хил. кв.м.

Профилът на клиентите, които търсят инвестиция на зелено през "Явлена", показва, че решаващи при сключването на сделка са качеството, бизнес историята на строителната фирма и начинът на плащане. "Купувачите на жилища в новостроящи се сгради имат завишени изисквания, които не могат да бъдат покрити от имотите на вторичния пазар", обяснява тя. В същото време апартаментите в етап на строеж им дават допълнителна свобода – те могат да бъдат прекроявани и адаптирани към специфичните им изисквания. След тях са дневен тракт (обединени дневна и кухня - бел. ред.) от 35 – 40 кв.м, паркомясто и т.н.".

Разгледайте нашите оферти за апартаменти във Варна

Вижте и нашите актуални имотни предложения от Южното Черноморие

  Още новини

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване