Регионални новини

07.09.2016 Историята на улица "6-ти септември" в центъра на София

БНТ, 06.09.2016

В центъра на София в духа на стария град има улица, която носи името на националния празник. Първо се казвала "Княжеска", а през 1892 година е наречена на датата на Съединението - 6 септември. Дългата 700 метра улица "6 септември" започва от бул. "Цар Освообител". Някога се казвала "Княжеска", защото на нея се намирал малкият дворец на княз Александър Първи.

В началото на миналия век на улица "Шести септември" се намирали емблематични сгради и институции. Архитектурата и орнаментите на сградите напомнят духа на стара София. Ето тук, в самото начало на улицата се намирал най-големият вегетариански ресторант в града в началото на 30-те години.

Интересна е и сградата в съседство. Тук живеел Димитър Тончев, който заемал министерски постове в редица български правителства. Неголямата двуетажна сграда е дело на немски архитект. През 60-те години на миналия век сградата е използвана като румънска легация, днес е посолство на Египет.

А в тази сграда, в отдавания под наем първи етаж, имало танцувален салон, но само за чужденци с игрален дом и рулетка. Мястото било известено с името "Интерклуб".
В началото на 20-те години на миналия век, започва масовото жилищно строителството на улица "6 септември", тогава тя е една от основните улици в града. Сградата зад мен впечатлява със своята архитектура и типичното тухлено засводяване. Столичани наричат това място "Сградата с лъвчето".

Едно място на улица "6 септември" преплита няколко държавници и редица важни решения. Първият военен министър на България ген. Паренсов избира това място, за да построи своята жилищна кооперация, след като напуска България княз Александър Батенберг, който е негов голям съперник, купува именно тази къща, за да направи своя малък дворец, докато се строи големият - на днешния булевард "Цар Освободител". По-късно сградата е закупена от МВР, съборена, за да бъде построена днешната сграда на ведомството.

Тук се взимали важните за страната ни решения в първите свободни години. Затова улицата се казвала "Княжеска". Актът на Освобождението, свързан с делото на княз Александър Батенберг, дава повод улицата да бъде прекръстена на "6 септември". Така, както я наричаме до днес. А в чест на мразения от Батенберг генерал Паренсов, се именува улицата, която пресича "6 септември" при днешната сграда на МВР.
С улицата са свързани редица сгради, събития и истории. Запазените сгради са свидетелства за тези, които вече ги няма. Личните истории, съчетанието на стара и нова архитектура, показват променящата ни се история и разказват за специфичния колорит и очарование, което притежава тази малка, но централна софийска улица.

Вижте имоти в централната част на столицата

Вижте имоти на ул. "6 септември"


  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Много сме доволни от работата на Ива Атанасова и нейния колега Димитър от Пловдивския офис, които ни ...
Отскоро си търсим жилище, което да превърнем в наш дом за постоянно в столицата. Сблъскахме се с ...
Професионално и бързо обслужване получих от Анди Пийч, който работи в офиса на BULGARIAN PROPERTIES ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Открихме офис Велико Търново!

11/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Каним ви да посетите новия ни офис в гр. Велико Търново!

Той се намира в центъра на Старопрестолния град, до паметника на Васил Левски и парк Марно поле.

Посетете ни на адрес: гр. Велико Търново, бул. "Васил Левски" 17А, ет. 1
Вижте офиса на картата
Телефон: 062 520 289
Мобилен: 0882 817 481

Нашият регионален мениджър Николай Никол... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече