Регионални новини

07.09.2016 Историята на улица "6-ти септември" в центъра на София

БНТ, 06.09.2016

В центъра на София в духа на стария град има улица, която носи името на националния празник. Първо се казвала "Княжеска", а през 1892 година е наречена на датата на Съединението - 6 септември. Дългата 700 метра улица "6 септември" започва от бул. "Цар Освообител". Някога се казвала "Княжеска", защото на нея се намирал малкият дворец на княз Александър Първи.

В началото на миналия век на улица "Шести септември" се намирали емблематични сгради и институции. Архитектурата и орнаментите на сградите напомнят духа на стара София. Ето тук, в самото начало на улицата се намирал най-големият вегетариански ресторант в града в началото на 30-те години.

Интересна е и сградата в съседство. Тук живеел Димитър Тончев, който заемал министерски постове в редица български правителства. Неголямата двуетажна сграда е дело на немски архитект. През 60-те години на миналия век сградата е използвана като румънска легация, днес е посолство на Египет.

А в тази сграда, в отдавания под наем първи етаж, имало танцувален салон, но само за чужденци с игрален дом и рулетка. Мястото било известено с името "Интерклуб".
В началото на 20-те години на миналия век, започва масовото жилищно строителството на улица "6 септември", тогава тя е една от основните улици в града. Сградата зад мен впечатлява със своята архитектура и типичното тухлено засводяване. Столичани наричат това място "Сградата с лъвчето".

Едно място на улица "6 септември" преплита няколко държавници и редица важни решения. Първият военен министър на България ген. Паренсов избира това място, за да построи своята жилищна кооперация, след като напуска България княз Александър Батенберг, който е негов голям съперник, купува именно тази къща, за да направи своя малък дворец, докато се строи големият - на днешния булевард "Цар Освободител". По-късно сградата е закупена от МВР, съборена, за да бъде построена днешната сграда на ведомството.

Тук се взимали важните за страната ни решения в първите свободни години. Затова улицата се казвала "Княжеска". Актът на Освобождението, свързан с делото на княз Александър Батенберг, дава повод улицата да бъде прекръстена на "6 септември". Така, както я наричаме до днес. А в чест на мразения от Батенберг генерал Паренсов, се именува улицата, която пресича "6 септември" при днешната сграда на МВР.
С улицата са свързани редица сгради, събития и истории. Запазените сгради са свидетелства за тези, които вече ги няма. Личните истории, съчетанието на стара и нова архитектура, показват променящата ни се история и разказват за специфичния колорит и очарование, което притежава тази малка, но централна софийска улица.

Вижте имоти в централната част на столицата

Вижте имоти на ул. "6 септември"


  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Благодарим на Ангел Соколов и Силвия Гочева от Варненския офис. Те намериха за нас къща, която точно ...
Двамата и Гергана и Ангел са истински професионалисти, те много ни помогнаха. Те приятно ни ...
Анди Пийч много ми помогна при покупката на имот в Банско. Не само професионално (преди, по време и ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече