Регионални новини

27.09.2013 Лек ръст в цените на жилищата в Пловдив

Марица, Пловдив, 25.09.13

Анализите на имотния пазар в последно време са като свръхмодерна, чувствителна към общественото мнение електронна везна. Всеки допир до темата предизвиква лавина от коментари - гневни, примирени или положителни - всеки българин със свое мнение и собствена позиция. Гневим се на всички - на брокерите, на банките, на родното законодателство и политика, на анализатори и журналисти, и най-вече на статистиката. Едни очакват ценови ход надолу, други на горе, а трети обгрижват златната среда. Каквито и фактори обаче да изтъкваме истината е, че лятното раздвижване на пазара надхвърли очакванията и на най-големите оптимисти.

Характерната за имотния пазар в Пловдив високотемпературна леност това лято измени на сезонния традиционализъм. Много запитвания и много огледи, често завършващи със сделки, създадоха работа на брокерите на имоти, след почти шест годишно затишие. Срокът от решението до покупката на имот се е скъсил почти три пъти и в момента е около два месеца. Нелогичното поведение на пазара обаче не свършва до тук. Това лято, във втория по големина град в страната, той отчете над 2-процентен ръст в продажната цена на жилищата. Това особено касае предлаганите от собственици стари монолити, та дори и панелки. Най-търсените имоти продължават да са жилищата в ценовия диапазон 30-40 000 евро.

Купувачите са предимно млади хора, живеещи под наем или родители, които теглят парите си от банките и ги влагат в имот за своите деца. Най-активни на пазара за покупка на жилища са хората между 26 и 35 години, които имат стабилни доходи. Според брокерите почти 15% от купувачите в момента са стари клиенти, които отново и по- мотивирано са подновили своето търсене. Почти толкова са и доскоро живеещите под наем, които решават да купят имот с кредит. Една от причините е, че офертите на банките за покупка на ново жилище стават все по-примамливи. На пазара вече има предложения за по-ниски лихви дори от преди кризата, което прави разликата “наем и заем” много малка. В допълнение към всичко това, голям процент от хората вече смятат, че да съхраняват спестяванията си в банка не е чак толкова добра и сигурна алтернатива.

Друга обратна тенденция е, че левовите кредити продължават да бъдат по-предпочитани от тези в евро. Причината са почти изравнените стойности на лихвените нива. Пазарът в момента е толкова жив, че консумира всякакъв тип жилища, коментира Ани Димитрова, член на УС на Националното сдружение за недвижими имоти. Хората, който търсят повече площи се насочват към стари монолитни и панелни жилища. Тези, които предпочитат имотът им да излезе по-евтин в бъдеще, предвид експлоатационните разходи и енергоефективността, търсят и купуват ново строителство. Много от купувачите вече гледат на новия си дом не само като емоционално преживяване, но и като дългосрочна и сигурна инвестиция. Промяна, според Ани Димитрова, има и в нагласата на продавачите. По-голяма част от тях вече разбраха колко неудачен е похватът да обявяват твърде висока цена и едва при липса на интерес, в последствие да я намалят. Така жилището престоява дълго време на пазара и купувачите, които внимателно проследяват офертите, остават с впечатлението, че става въпрос за някакъв дефект, затова и не го търсят.

За да разчита на бърза реализация продавачът днес вече търси консултация със специалист за цената на своя имот или най-малкото прави проучване със сходни имоти. Няма непродаваемо жилище, твърдят добрите агенции за имоти. Достатъчно е да сме наясно с пазарната обстановка и среда. Предпочитанията на клиентите в Града под тепетата в момента са насочени предимно към централните градски части и т. нар. широк център - кв. “Мараша, около ресторант “Стадиона”, в началото на кв. “Смирненски” и “Южен”, Събота пазара и Кършияка. Търсят се предимно малки кооперации, с добре организирани общи части, с определена степен на луксозност. Едно от задължителните неща, на което хората започват да обръщат внимание през последната година е да се интересуват кои са съседите, добре ли се поддържа входът, редовно ли се обслужват общите части, има ли много наематели.

Активните покупки на жилища в центъра брокерите обясняват, освен с всички други фактори и с все пак по-ниските стойности на имоти в момента, в сравнение от преди няколко години. Стар монолит в центъра днес може да се намери от 550 до 750-800 евро на кв. м. Че оживление на имотния пазар има е безспорен факт. Плахо се възстановява интересът към пазара, увеличават се запитванията за жилищни кредити, нарастват огледите и реално сключените сделки. Отговорът на въпроса обаче, дали отчетеното през последните месеци оживление ще се превърне в трайна тенденция, е по-скоро отрицателен. Виждайки задълбочаващите се негативни тенденции в по-дългосрочен план, макроикономистите поглеждат към пазара на имоти с малко повече песимизъм. Трайни тенденции за обръщане на пазара има тогава, когато е налице ръст в търсенето, провокирано от ръст в доходите. Те обаче, при високата безработица и свиващата се заетост в момента няма как да тръгнат изведнъж и с магическа пръчка нагоре.

Така че, въпреки лятното оживление на пазара, анализаторите очакват запазване на ценовите нива на жилищните имоти до края на тази година, нарастващ, но все още слаб интерес към инвестиционните парцели и лек спад при офисните и търговските площи.

Разгледайте нашите оферти на имоти за продажба и под наем в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Благодаря за доброто сътрудничество на Стефан и Биляна! Доволна съм от отношението и съм очарована ...
Бих искал да благодаря на Виктор Вучелийски и неговия екип за продажбата на нашия апартамент във ...
Имах удоволствието да работя със Сергей Пеловски и неговия колега Стефан Абанозов при покупка на ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече