Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Лек ръст в цените на жилищата в Пловдив

2013-09-27   |  Марица, Пловдив, 25.09.13

Анализите на имотния пазар в последно време са като свръхмодерна, чувствителна към общественото мнение електронна везна. Всеки допир до темата предизвиква лавина от коментари - гневни, примирени или положителни - всеки българин със свое мнение и собствена позиция. Гневим се на всички - на брокерите, на банките, на родното законодателство и политика, на анализатори и журналисти, и най-вече на статистиката. Едни очакват ценови ход надолу, други на горе, а трети обгрижват златната среда. Каквито и фактори обаче да изтъкваме истината е, че лятното раздвижване на пазара надхвърли очакванията и на най-големите оптимисти.

Характерната за имотния пазар в Пловдив високотемпературна леност това лято измени на сезонния традиционализъм. Много запитвания и много огледи, често завършващи със сделки, създадоха работа на брокерите на имоти, след почти шест годишно затишие. Срокът от решението до покупката на имот се е скъсил почти три пъти и в момента е около два месеца. Нелогичното поведение на пазара обаче не свършва до тук. Това лято, във втория по големина град в страната, той отчете над 2-процентен ръст в продажната цена на жилищата. Това особено касае предлаганите от собственици стари монолити, та дори и панелки. Най-търсените имоти продължават да са жилищата в ценовия диапазон 30-40 000 евро.

Купувачите са предимно млади хора, живеещи под наем или родители, които теглят парите си от банките и ги влагат в имот за своите деца. Най-активни на пазара за покупка на жилища са хората между 26 и 35 години, които имат стабилни доходи. Според брокерите почти 15% от купувачите в момента са стари клиенти, които отново и по- мотивирано са подновили своето търсене. Почти толкова са и доскоро живеещите под наем, които решават да купят имот с кредит. Една от причините е, че офертите на банките за покупка на ново жилище стават все по-примамливи. На пазара вече има предложения за по-ниски лихви дори от преди кризата, което прави разликата “наем и заем” много малка. В допълнение към всичко това, голям процент от хората вече смятат, че да съхраняват спестяванията си в банка не е чак толкова добра и сигурна алтернатива.

Друга обратна тенденция е, че левовите кредити продължават да бъдат по-предпочитани от тези в евро. Причината са почти изравнените стойности на лихвените нива. Пазарът в момента е толкова жив, че консумира всякакъв тип жилища, коментира Ани Димитрова, член на УС на Националното сдружение за недвижими имоти. Хората, който търсят повече площи се насочват към стари монолитни и панелни жилища. Тези, които предпочитат имотът им да излезе по-евтин в бъдеще, предвид експлоатационните разходи и енергоефективността, търсят и купуват ново строителство. Много от купувачите вече гледат на новия си дом не само като емоционално преживяване, но и като дългосрочна и сигурна инвестиция. Промяна, според Ани Димитрова, има и в нагласата на продавачите. По-голяма част от тях вече разбраха колко неудачен е похватът да обявяват твърде висока цена и едва при липса на интерес, в последствие да я намалят. Така жилището престоява дълго време на пазара и купувачите, които внимателно проследяват офертите, остават с впечатлението, че става въпрос за някакъв дефект, затова и не го търсят.

За да разчита на бърза реализация продавачът днес вече търси консултация със специалист за цената на своя имот или най-малкото прави проучване със сходни имоти. Няма непродаваемо жилище, твърдят добрите агенции за имоти. Достатъчно е да сме наясно с пазарната обстановка и среда. Предпочитанията на клиентите в Града под тепетата в момента са насочени предимно към централните градски части и т. нар. широк център - кв. “Мараша, около ресторант “Стадиона”, в началото на кв. “Смирненски” и “Южен”, Събота пазара и Кършияка. Търсят се предимно малки кооперации, с добре организирани общи части, с определена степен на луксозност. Едно от задължителните неща, на което хората започват да обръщат внимание през последната година е да се интересуват кои са съседите, добре ли се поддържа входът, редовно ли се обслужват общите части, има ли много наематели.

Активните покупки на жилища в центъра брокерите обясняват, освен с всички други фактори и с все пак по-ниските стойности на имоти в момента, в сравнение от преди няколко години. Стар монолит в центъра днес може да се намери от 550 до 750-800 евро на кв. м. Че оживление на имотния пазар има е безспорен факт. Плахо се възстановява интересът към пазара, увеличават се запитванията за жилищни кредити, нарастват огледите и реално сключените сделки. Отговорът на въпроса обаче, дали отчетеното през последните месеци оживление ще се превърне в трайна тенденция, е по-скоро отрицателен. Виждайки задълбочаващите се негативни тенденции в по-дългосрочен план, макроикономистите поглеждат към пазара на имоти с малко повече песимизъм. Трайни тенденции за обръщане на пазара има тогава, когато е налице ръст в търсенето, провокирано от ръст в доходите. Те обаче, при високата безработица и свиващата се заетост в момента няма как да тръгнат изведнъж и с магическа пръчка нагоре.

Така че, въпреки лятното оживление на пазара, анализаторите очакват запазване на ценовите нива на жилищните имоти до края на тази година, нарастващ, но все още слаб интерес към инвестиционните парцели и лек спад при офисните и търговските площи.

Разгледайте нашите оферти на имоти за продажба и под наем в Пловдив

  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване