Регионални новини

27.09.2013 Лек ръст в цените на жилищата в Пловдив

Марица, Пловдив, 25.09.13

Анализите на имотния пазар в последно време са като свръхмодерна, чувствителна към общественото мнение електронна везна. Всеки допир до темата предизвиква лавина от коментари - гневни, примирени или положителни - всеки българин със свое мнение и собствена позиция. Гневим се на всички - на брокерите, на банките, на родното законодателство и политика, на анализатори и журналисти, и най-вече на статистиката. Едни очакват ценови ход надолу, други на горе, а трети обгрижват златната среда. Каквито и фактори обаче да изтъкваме истината е, че лятното раздвижване на пазара надхвърли очакванията и на най-големите оптимисти.

Характерната за имотния пазар в Пловдив високотемпературна леност това лято измени на сезонния традиционализъм. Много запитвания и много огледи, често завършващи със сделки, създадоха работа на брокерите на имоти, след почти шест годишно затишие. Срокът от решението до покупката на имот се е скъсил почти три пъти и в момента е около два месеца. Нелогичното поведение на пазара обаче не свършва до тук. Това лято, във втория по големина град в страната, той отчете над 2-процентен ръст в продажната цена на жилищата. Това особено касае предлаганите от собственици стари монолити, та дори и панелки. Най-търсените имоти продължават да са жилищата в ценовия диапазон 30-40 000 евро.

Купувачите са предимно млади хора, живеещи под наем или родители, които теглят парите си от банките и ги влагат в имот за своите деца. Най-активни на пазара за покупка на жилища са хората между 26 и 35 години, които имат стабилни доходи. Според брокерите почти 15% от купувачите в момента са стари клиенти, които отново и по- мотивирано са подновили своето търсене. Почти толкова са и доскоро живеещите под наем, които решават да купят имот с кредит. Една от причините е, че офертите на банките за покупка на ново жилище стават все по-примамливи. На пазара вече има предложения за по-ниски лихви дори от преди кризата, което прави разликата “наем и заем” много малка. В допълнение към всичко това, голям процент от хората вече смятат, че да съхраняват спестяванията си в банка не е чак толкова добра и сигурна алтернатива.

Друга обратна тенденция е, че левовите кредити продължават да бъдат по-предпочитани от тези в евро. Причината са почти изравнените стойности на лихвените нива. Пазарът в момента е толкова жив, че консумира всякакъв тип жилища, коментира Ани Димитрова, член на УС на Националното сдружение за недвижими имоти. Хората, който търсят повече площи се насочват към стари монолитни и панелни жилища. Тези, които предпочитат имотът им да излезе по-евтин в бъдеще, предвид експлоатационните разходи и енергоефективността, търсят и купуват ново строителство. Много от купувачите вече гледат на новия си дом не само като емоционално преживяване, но и като дългосрочна и сигурна инвестиция. Промяна, според Ани Димитрова, има и в нагласата на продавачите. По-голяма част от тях вече разбраха колко неудачен е похватът да обявяват твърде висока цена и едва при липса на интерес, в последствие да я намалят. Така жилището престоява дълго време на пазара и купувачите, които внимателно проследяват офертите, остават с впечатлението, че става въпрос за някакъв дефект, затова и не го търсят.

За да разчита на бърза реализация продавачът днес вече търси консултация със специалист за цената на своя имот или най-малкото прави проучване със сходни имоти. Няма непродаваемо жилище, твърдят добрите агенции за имоти. Достатъчно е да сме наясно с пазарната обстановка и среда. Предпочитанията на клиентите в Града под тепетата в момента са насочени предимно към централните градски части и т. нар. широк център - кв. “Мараша, около ресторант “Стадиона”, в началото на кв. “Смирненски” и “Южен”, Събота пазара и Кършияка. Търсят се предимно малки кооперации, с добре организирани общи части, с определена степен на луксозност. Едно от задължителните неща, на което хората започват да обръщат внимание през последната година е да се интересуват кои са съседите, добре ли се поддържа входът, редовно ли се обслужват общите части, има ли много наематели.

Активните покупки на жилища в центъра брокерите обясняват, освен с всички други фактори и с все пак по-ниските стойности на имоти в момента, в сравнение от преди няколко години. Стар монолит в центъра днес може да се намери от 550 до 750-800 евро на кв. м. Че оживление на имотния пазар има е безспорен факт. Плахо се възстановява интересът към пазара, увеличават се запитванията за жилищни кредити, нарастват огледите и реално сключените сделки. Отговорът на въпроса обаче, дали отчетеното през последните месеци оживление ще се превърне в трайна тенденция, е по-скоро отрицателен. Виждайки задълбочаващите се негативни тенденции в по-дългосрочен план, макроикономистите поглеждат към пазара на имоти с малко повече песимизъм. Трайни тенденции за обръщане на пазара има тогава, когато е налице ръст в търсенето, провокирано от ръст в доходите. Те обаче, при високата безработица и свиващата се заетост в момента няма как да тръгнат изведнъж и с магическа пръчка нагоре.

Така че, въпреки лятното оживление на пазара, анализаторите очакват запазване на ценовите нива на жилищните имоти до края на тази година, нарастващ, но все още слаб интерес към инвестиционните парцели и лек спад при офисните и търговските площи.

Разгледайте нашите оферти на имоти за продажба и под наем в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Коментари от клиенти
Ha финала сме на сделка за продажба на имот чрез Бългериан Пропертис. Имах късмет и попаднах на адв. ...
Благодарим на Станислав Цветков за неговата помощ, грижа, енергичност и веселия нрав. Вашата помощ ...
Сергей Пеловски организира продажбата на моята къща във Видин. Напълно безпроблемно за мен. Той ме ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече