Накъде в София

2019-04-02   |  http://bnr.bg

ИЗЛОЖБИ

Регионалният исторически музей в София организира изложба по повод 140-годишнината от обявяване на града за столица.

Експозицията, която е под наслов "Столичната община (1918-1944) - години на трудности и градивна дейност" ще бъде открита днес, от 17.00 ч., в Музея.

Тя е обвързана с датата 3 април 1879 г., когато София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание.

Разбира се, основният фокус е дейността на Столичната община през периода 1918 - 1944 г. Тогава градската управа последователно се оглавява от десетима кметове, всеки с важна роля за развитието на София.

Тематично изложбата е с широк обхват. Включена е интригуваща информация за териториалното разширение на града, строителството и образуването на нови квартали, водоснабдяването и електрификацията, здравеопазването и образованието, противопожарната служба, разширяването на трамвайната мрежа, както и появата на автобусен и тролейбусен обществен транспорт.

Детайли във връзка с развитието на София през периода 1918 - 1944 г. са разкрити и чрез изложени автентични документи. Освен това, специално за експозицията, е реализиран филм с архивни кадри.

Изложбата продължава до 6 май 2019 г.

Изложба „Красивите покриви на София” ще бъде открита в Галерия на открито в парка пред НДК, съобщиха от Столичната община.

Ще могат да се види галерия от снимки, посветена на архитектурните шедьоври на стара София. Показва отблизо декорациите, скулптурите и орнаментите на повечето от най-красивите сгради в столицата, създадени по времето на царска България. Фотографиите са заснети с дрон, който пренася зрителя пред самите произведения, които иначе остават високо над града, далече от погледа на минувачите.

Авторът Ясен Джабиров е пилот-оператор на дрон и видеограф, който в свободното си време се занимава с улична и въздушна фотография в родния си град София и страната. Автор е на много видео и фото проекти за града.

„Опитвам се да открия непознатата страна на София, нещата, които са пред всички нас, а сякаш малко хора ги забелязват. Първо, видях скулптурата с глобуса на покрива на банковата сграда на ул. „Раковски” и реших да я разгледам и заснема отблизо с дрон. Оказа се много детайлна и красива. Учуди ме, че толкова труд и старание са вложени в направата на едно произведение на изкуството, което е толкова далеч от хорските погледи. Замислих се, какво ли е карало тогавашните архитекти и предприемачи да вложат такъв ресурс, само за украса на сградата. Постепенно започнах да забелязвам и други сгради с подобни красиви орнаменти в стил рококо и сецисион из града. Започнах да ги проучвам и заснемам, събрах информация за тях и се оказа, че повечето са от периода около 1930 година, когато в България са работели архитекти и строители, учили и повлияни от западноевропейските стил и култура. Това са сгради и произведения, които придават аристократичния дух на София и не само са безценно богатство за града ни, но и пример за отношение към естетиката на градската среда”, споделя авторът.

Изложбата политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес „Непорочните моми“: Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, съпроводени от зашеметяващи строфи на Иво Балев ще може да видите в галерия-книжарница „София-Прес“ от 18.30 на ул. "Славянска" 29.

КНИГИ

От днес до 23 април 2019 г. ще се проведе осмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите.

В инициативата ще се включат известни български спортисти, сред които Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Тереза Маринова и др., които ще четат в детски градини и училища.

Очаквайте предаването „Радиоприемница“ от 13 ч., което ще гостува и до края на седмицата ще отразява събитието.

Писателката Божана Апостолова, директор на ИК "Жанет 45", ще участва в премиерата на новата книга на Петър Чухов "Достатъчно дълго" (кратки и други разкази, пиесказ и разказеса) от 18.30 ч. в литературния клуб на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4). За книгата ще говорят Захари Карабашлиев и нейният редактор Ангел Игов. Ще прозвучат текстове в акомпанимент на саксофониста Иван Бороджиев.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в София

  Още новини

Споделете
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114