Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Накъде в София

2019-04-02   |  http://bnr.bg

ИЗЛОЖБИ

Регионалният исторически музей в София организира изложба по повод 140-годишнината от обявяване на града за столица.

Експозицията, която е под наслов "Столичната община (1918-1944) - години на трудности и градивна дейност" ще бъде открита днес, от 17.00 ч., в Музея.

Тя е обвързана с датата 3 април 1879 г., когато София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание.

Разбира се, основният фокус е дейността на Столичната община през периода 1918 - 1944 г. Тогава градската управа последователно се оглавява от десетима кметове, всеки с важна роля за развитието на София.

Тематично изложбата е с широк обхват. Включена е интригуваща информация за териториалното разширение на града, строителството и образуването на нови квартали, водоснабдяването и електрификацията, здравеопазването и образованието, противопожарната служба, разширяването на трамвайната мрежа, както и появата на автобусен и тролейбусен обществен транспорт.

Детайли във връзка с развитието на София през периода 1918 - 1944 г. са разкрити и чрез изложени автентични документи. Освен това, специално за експозицията, е реализиран филм с архивни кадри.

Изложбата продължава до 6 май 2019 г.

Изложба „Красивите покриви на София” ще бъде открита в Галерия на открито в парка пред НДК, съобщиха от Столичната община.

Ще могат да се види галерия от снимки, посветена на архитектурните шедьоври на стара София. Показва отблизо декорациите, скулптурите и орнаментите на повечето от най-красивите сгради в столицата, създадени по времето на царска България. Фотографиите са заснети с дрон, който пренася зрителя пред самите произведения, които иначе остават високо над града, далече от погледа на минувачите.

Авторът Ясен Джабиров е пилот-оператор на дрон и видеограф, който в свободното си време се занимава с улична и въздушна фотография в родния си град София и страната. Автор е на много видео и фото проекти за града.

„Опитвам се да открия непознатата страна на София, нещата, които са пред всички нас, а сякаш малко хора ги забелязват. Първо, видях скулптурата с глобуса на покрива на банковата сграда на ул. „Раковски” и реших да я разгледам и заснема отблизо с дрон. Оказа се много детайлна и красива. Учуди ме, че толкова труд и старание са вложени в направата на едно произведение на изкуството, което е толкова далеч от хорските погледи. Замислих се, какво ли е карало тогавашните архитекти и предприемачи да вложат такъв ресурс, само за украса на сградата. Постепенно започнах да забелязвам и други сгради с подобни красиви орнаменти в стил рококо и сецисион из града. Започнах да ги проучвам и заснемам, събрах информация за тях и се оказа, че повечето са от периода около 1930 година, когато в България са работели архитекти и строители, учили и повлияни от западноевропейските стил и култура. Това са сгради и произведения, които придават аристократичния дух на София и не само са безценно богатство за града ни, но и пример за отношение към естетиката на градската среда”, споделя авторът.

Изложбата политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес „Непорочните моми“: Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, съпроводени от зашеметяващи строфи на Иво Балев ще може да видите в галерия-книжарница „София-Прес“ от 18.30 на ул. "Славянска" 29.

КНИГИ

От днес до 23 април 2019 г. ще се проведе осмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите.

В инициативата ще се включат известни български спортисти, сред които Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Тереза Маринова и др., които ще четат в детски градини и училища.

Очаквайте предаването „Радиоприемница“ от 13 ч., което ще гостува и до края на седмицата ще отразява събитието.

Писателката Божана Апостолова, директор на ИК "Жанет 45", ще участва в премиерата на новата книга на Петър Чухов "Достатъчно дълго" (кратки и други разкази, пиесказ и разказеса) от 18.30 ч. в литературния клуб на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4). За книгата ще говорят Захари Карабашлиев и нейният редактор Ангел Игов. Ще прозвучат текстове в акомпанимент на саксофониста Иван Бороджиев.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване