Откриха Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов" във Велико Търново

2013-04-04   |  BULGARIAN PROPERTIES

Единственият на Балканите Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов", който показва историята и величието на Втората българска държава, отвори врати във Велико Търново на 16 февруари 2013г.

Новият туристически атракцион на пластичните фигури представя живота, занаятите, войнската слава и духовността по време на Второто българско царство. Той е изграден в рамките на проекта "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново" на обща стойност над 6,2 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие".

Той се намира в подножието на Царевец, в сградата под ВИП-площадката за наблюдение на шоуто "Звук и светлина". Разположен е на площ от 870 квадратни метра и обхваща два етажа.

Музеят е на два етажа и съдържа 29 скулптурни фигури. Пресъздадени са сцени от българското средновековие, най-вече величието на Търновград през царуването на Асеневци. В музея са показани и основни занаяти.

Посетителите могат да видят и фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II. Концепцията на музея е развита в четири основни направления – представяне на царската слава, на войнската слава, на духовността – развитието на книгите, на зографството и занаятите. Изключително интересна е сцената, представяща пленяването на Балдуин от Калоян.

Освен скулптурните фигури туристите ще могат да се насладят и на музикално озвучаване, както и на филми, които ще бъдат прожектирани в музея. По проекта са предвидени костюми за снимки на туристите.

Гледайте видео за Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов":

Get the Flash Player to see this player.


  Още новини

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Фестивал Arbanassi Summer Music

От 21 до 28 юли 2019 г. ни очаква десетото юбилейно издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music.

Фестивалната седмица включва четири концерта в църквите-музеи „Св. Георги“ (21 и 28 юли) и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ (23 и 25 юли) в Арбанаси. Концертите са с начален час 19,30.
Домакин и организатор на фестивала е Регионален Исторически Музей... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Приключенски фестивал в Боровец на 20 и 21 юли

На 20 и 21 юли Боровец ще бъде сцена на нов фестивал с планински приключения. Всеки, който иска да предизвика себе си, да се наслади на любимите си планински спортове и забавления или да опита нещо ново, е добре дошъл, казаха организаторите.

Желаещите ги очакват полети с балони, разнообразни турове за планинско колоездене и скално катерене, забавления за деца, състезания и игри за ц... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Лятно кино в парка

“Лятно кино в парка” е инициатива за прожекции на европейско кино на открито, в различни паркове и зелени зони на Пловдив.

Лятно кино в парка 2019 (10 – 28 юли)

И през 2019 г. паркове и зелени зони в града се превръщат в киносалони на открито с богата програма от европейски и български филми с вход свободен.

Програма:

11.07 Споде... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Сериозен ръст на цените на имотите във Велико Търново

Българи зад граница и млади семейства от района на Велико Търново купуват активно къщи и апартаменти в Старопрестолния град. Резултатът от това е сериозен ръст на цените на имотите в региона, който пък води след себе си бум на новото строителство. Разказват кореспондентите ни от региона.

Жилища и къщи във Велико Търново поскъпнаха през последната година, отчитат от агенциите за недв... прочети повече

16 Юли, 2019