Регионални новини

04.02.2016 Пловдив се очертава като лидер по ръст на офис и индустриално строителство

www.investor.bg, 02.02.2016

Област Пловдив се очертава като национален лидер по ръст на строителната активност в сегмента на офисите и индустриалните имоти през 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло за страната изграждането на нови административни сгради се забавя през миналата година, включително и в столицата София, където големите офис проекти са в процес на строителство и в момента се планират доста по-малки сгради за нуждите основно на ИТ и аутсорсинг бизнеса, който е най-активен в наемния сегмент.

Силен ръст обаче е отчетен при строителството на т.нар. от НСИ други сгради, в които попадат предприятията, логистичните и другите индустриални площи. Строителството е концентрирано основно в област Пловдив и София град, като в този сегмент по-засилена активност се отчита и в още няколко области на страната, сред които Стара Загора и Пазарджик.

За 2015 г. като цяло за страната издадените разрешителни за строеж на нови административни сгради са намалели с 16 на сто до общо 157. При РЗП спадът е 1,2% на годишна база – т.е. строят се по-малко на брой офис сгради, но с малко по-голяма площ всяка.

Намаляват и започнатите нови административни сгради през миналата година – с над 4%, но пък при РЗП има ръст повече от два пъти, т.е. затвърждава се тенденцията за строителство на по-малко, но по-големи сгради.

За София град при разрешителните за строеж спадът достига 3,7%, а при РЗП – 7,6% на годишна база. При започналото строителство обаче увеличението е с над 63% за годината, като при площите ръстът е троен, подклаждан основно от засиленото търсене на ИТ и аутсорсинг индустрията.

В област Пловдив е отчетен бум в строителството на административни сгради с ръст на разрешителните от 61% на годишна база до 29 и почти 16% на започналото строителство до 22 сгради. При РЗП увеличението е съответно 45,8% за издадените през миналата година разрешителни за строеж и почти 54% при започнатите сгради.

В областите Варна и Бургас, въпреки засиленото търсене на ИТ бизнеса, се очертава спад на строителната активност в офис сегмента заради силното намаление на издадените разрешителни за строеж – със съответно над 63% и над 86% на годишна база. При РЗП също има спад от 44 и 65%.

Във Варна обаче е регистриран троен ръст на броя започнати административни сгради през миналата година, а РЗП се е увеличила 12 пъти. В Бургас строителната активност също е била значителна на фона на 2014 г., макар и броят сгради да е скромен – само 7 с малко под 4 300 кв.м РЗП.

За т.нар. други сгради като цяло за страната са издадени с 1,3% повече разрешителни за строеж, а РЗП се увеличава с над 30 на сто през 2015 спрямо 2014 г., сочат още данните на НСИ.

В София увеличението на разрешителните е 3,3% при ръст на РЗП от 68,5%.

Най-силно е увеличението на индустриалното строителство в Пловдив. При разрешителните ръстът достига 20% на годишна база, но предприятията се планира да са по-малки, тъй като РЗП спада с 18 на сто.

В област Варна няма съществени изменения на строителната активност в сегмента, докато в Бургас отново е отбелязан спад за годината.

Вижте търговски площи и бизнес имоти в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Много съм доволен от услугите на компанията и в частност на брокер Михаела Донковска. Изключително ...
Споделям изключително позитивно и приятно изживяване с Bulgarian Properties и нашият брокер Стефан ...
Нашите най-искрени благодарности на Мирослав Караколев, регионален мениджър в офис Стара Загора, ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече