Регионални новини

04.02.2016 Пловдив се очертава като лидер по ръст на офис и индустриално строителство

www.investor.bg, 02.02.2016

Област Пловдив се очертава като национален лидер по ръст на строителната активност в сегмента на офисите и индустриалните имоти през 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло за страната изграждането на нови административни сгради се забавя през миналата година, включително и в столицата София, където големите офис проекти са в процес на строителство и в момента се планират доста по-малки сгради за нуждите основно на ИТ и аутсорсинг бизнеса, който е най-активен в наемния сегмент.

Силен ръст обаче е отчетен при строителството на т.нар. от НСИ други сгради, в които попадат предприятията, логистичните и другите индустриални площи. Строителството е концентрирано основно в област Пловдив и София град, като в този сегмент по-засилена активност се отчита и в още няколко области на страната, сред които Стара Загора и Пазарджик.

За 2015 г. като цяло за страната издадените разрешителни за строеж на нови административни сгради са намалели с 16 на сто до общо 157. При РЗП спадът е 1,2% на годишна база – т.е. строят се по-малко на брой офис сгради, но с малко по-голяма площ всяка.

Намаляват и започнатите нови административни сгради през миналата година – с над 4%, но пък при РЗП има ръст повече от два пъти, т.е. затвърждава се тенденцията за строителство на по-малко, но по-големи сгради.

За София град при разрешителните за строеж спадът достига 3,7%, а при РЗП – 7,6% на годишна база. При започналото строителство обаче увеличението е с над 63% за годината, като при площите ръстът е троен, подклаждан основно от засиленото търсене на ИТ и аутсорсинг индустрията.

В област Пловдив е отчетен бум в строителството на административни сгради с ръст на разрешителните от 61% на годишна база до 29 и почти 16% на започналото строителство до 22 сгради. При РЗП увеличението е съответно 45,8% за издадените през миналата година разрешителни за строеж и почти 54% при започнатите сгради.

В областите Варна и Бургас, въпреки засиленото търсене на ИТ бизнеса, се очертава спад на строителната активност в офис сегмента заради силното намаление на издадените разрешителни за строеж – със съответно над 63% и над 86% на годишна база. При РЗП също има спад от 44 и 65%.

Във Варна обаче е регистриран троен ръст на броя започнати административни сгради през миналата година, а РЗП се е увеличила 12 пъти. В Бургас строителната активност също е била значителна на фона на 2014 г., макар и броят сгради да е скромен – само 7 с малко под 4 300 кв.м РЗП.

За т.нар. други сгради като цяло за страната са издадени с 1,3% повече разрешителни за строеж, а РЗП се увеличава с над 30 на сто през 2015 спрямо 2014 г., сочат още данните на НСИ.

В София увеличението на разрешителните е 3,3% при ръст на РЗП от 68,5%.

Най-силно е увеличението на индустриалното строителство в Пловдив. При разрешителните ръстът достига 20% на годишна база, но предприятията се планира да са по-малки, тъй като РЗП спада с 18 на сто.

В област Варна няма съществени изменения на строителната активност в сегмента, докато в Бургас отново е отбелязан спад за годината.

Вижте търговски площи и бизнес имоти в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Бихме искали да изразим нашата благодарност на брокерите на BULGARIAN PROPERTIES от Бургаския офис – ...
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Изразявам възхищение от професионализма на Bulgarian Properties, конкретно от брокер Даниел Тонев! ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Фрагментите от Берлинската стена вече са в Пловдив

10/Януари/2019
Bnr.bg

На Римския стадион в Пловдив бе експонирана единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция е създадена по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, а откриването ѝ в Пловдив е на 12-и януари и е част от програмата за откриването на "Пловдив 2019".

Изложбата представя предшест... прочети повече

Знаете ли, че?
Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

08/Май/2019
www.investor.bg

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат... прочети повече