Регионални новини

13.02.2013 Пловдивчани богати, купуват 40% от жилището със свои пари

Марица, Пловдив, 11.02.13

Пловдивчани предпочитат да финансират покупката на жилище максимално със свои пари и в краен случай да вземат кредит от банка.

Сега хората от града под тепетата вадят около 40 на сто от сумата по сделката от спестяванията си, а останалите 60% търсят като кредит от банка. В годините преди кризата размерът на исканото финансиране за крупната покупка е бил над 70 процента, направи сравнение Румен Радушев, началник-управление “Жилищно кредитиране” в Пощенска банка на презентация за развитието на пазара на имоти и жилищното кредитиране.

Кризата и несигурната икономическа ситуация накараха хората да бъдат по-предпазливи, коментира изнесените данни той. За Пловдив средният изтеглен жилищен кредит през 2012 година е бил 21 000 евро, докато няколко години по-рано клиентите не са се притеснявали да теглят и 28 000 евро.

Градът не прави изключение от тенденцията, която се забелязва напоследък в цялата страна - заемите да се теглят в лева. Кредитите в национална валута представляват над 70 на сто от всички жилищни в Пощенска банка, независимо, че повечето имоти са оферирани в евро.

Банкерът посочи още, че след отбелязания спад в търсенето на кредити през първите години на кризата, вече се забелязва леко оживление. По данни на БНБ жилищното кредитиране е отбелязало ръст от 0.8 процента за 2012 година

Разгледайте всички наши оферти на имоти в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Коментари от клиенти
Наистина съм впечатлен: полезно, професионално и бързо. Покупка: селски имот в района на ...
В допълнение към гореспомената благодарност бих искала да се обърна към Татяна Олейник, консултант ...
Много благодаря за вашата работа! ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

17/Януари/2019
bnr.bg, със съкращения

Материал: Bnr.bg, „Неделя 150“

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няко... прочети повече

Последни регионални новини
Една седмица ”По трихълмието на времето”

04/Септември/2018
Dir.bg

"По трихълмието на времето" е мотото на тазгодишните празници на Стария град в Пловдив, които ще се проведат от 17 до 23 септември, съобщиха от ОИ "Старинен Пловдив". Програмата е отворена за всички, които искат да почерпят от неповторимата атмосфера на Стария град и нейната цел е да провокира пловдивчани и гостите на града да се докоснат или да преоткрият магията на най-красивото място в Пловдив,... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече