Регионални новини

13.02.2013 Пловдивчани богати, купуват 40% от жилището със свои пари

Марица, Пловдив, 11.02.13

Пловдивчани предпочитат да финансират покупката на жилище максимално със свои пари и в краен случай да вземат кредит от банка.

Сега хората от града под тепетата вадят около 40 на сто от сумата по сделката от спестяванията си, а останалите 60% търсят като кредит от банка. В годините преди кризата размерът на исканото финансиране за крупната покупка е бил над 70 процента, направи сравнение Румен Радушев, началник-управление “Жилищно кредитиране” в Пощенска банка на презентация за развитието на пазара на имоти и жилищното кредитиране.

Кризата и несигурната икономическа ситуация накараха хората да бъдат по-предпазливи, коментира изнесените данни той. За Пловдив средният изтеглен жилищен кредит през 2012 година е бил 21 000 евро, докато няколко години по-рано клиентите не са се притеснявали да теглят и 28 000 евро.

Градът не прави изключение от тенденцията, която се забелязва напоследък в цялата страна - заемите да се теглят в лева. Кредитите в национална валута представляват над 70 на сто от всички жилищни в Пощенска банка, независимо, че повечето имоти са оферирани в евро.

Банкерът посочи още, че след отбелязания спад в търсенето на кредити през първите години на кризата, вече се забелязва леко оживление. По данни на БНБ жилищното кредитиране е отбелязало ръст от 0.8 процента за 2012 година

Разгледайте всички наши оферти на имоти в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Много съм щастлива, че избрах BULGARIAN PROPERTIES при търсенето на апартамент за мен. Получих ...
Много препоръчвам Сергей Пеловски заради това, че свърши страхотна услуга за нас, като продаде нашия ...
Здравейте, Бих искала да изкажа огромните си благодарности към целият екип на Бългериан Пропертис. ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
Фрагментите от Берлинската стена вече са в Пловдив

10/Януари/2019
Bnr.bg

На Римския стадион в Пловдив бе експонирана единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция е създадена по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, а откриването ѝ в Пловдив е на 12-и януари и е част от програмата за откриването на "Пловдив 2019".

Изложбата представя предшест... прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече