Пролетна разходка из улиците на квартал Яворов

2014-03-31   |  www.programata.bg

Окрилени от хубавото време и с пролетно-лека фланьорска крачка поемаме през ЖК Яворов, който от години е наше любимо място. Вярваме – и ваше.Въпреки че всеки от нас е преминавал хиляди пъти през Яворов, повечето изобщо не познават квартала. Причината е проста и се нарича улица Цар Иван Асен II – централната пътна и пешеходна артерия в жилищния комплекс, както и един от най-удобните начини да се стигне бързо от източните квартали към Орлов мост (и обратното).Не че имаме нещо против Иван Асен, напротив. Улицата отдавна се е превърнала с символ – едновременно на красива, спокойна, консервативна Стара София, но и на съвременната, хаотична, отчасти грозна и отчасти хубава столица.
Така по цялата дължина можете да видите злостни надписи на тема ЦСКА срещу Левски, офиса на най-силния поп фолк лейбъл в страната, няколко емблематични барчета, хубави хлебопекарни, една китна градинка (наричат я Португалската), едно голямо училище (31 СОУ), дюнери, сладкарници, плод и зеленчук... Красота и еклектика!Яворов обаче е повече от Иван Асен, а и границите му започват още преди началото на улицата.

Най-източната улица на жилищния комплекс е Академик Людмил Стоянов. Между нея и булевард Михай Еминеску има плетеница малки улички и строени след 1944 ниски блокове, разделяни от приятни градинки.

Старата част на Яворов, разбира се, се намира по-надолу – от двете страни на Иван Асен, където малките улички крият изключително приятни стари постройки – някои под­държани прекрасно, а други – съвсем запуснати.

Струва си да се разхождате и вляво, и вдясно от Иван Асен – примерно по Петър Делян, Добромир Хриз, Ивац Войвода, Леонардо да Винчи и Гогол.През лятото езеро "Ариана", до Орлов мост, предлага различни атракции като каране на лодка и водни колела, а през зимата там се изгражда една от най-големите ледени пързалки на Балканите.Препоръчваме ви да си изберете наистина приятен ден и да отделяте повече внимание на детайлите – ако прехвърчате покрай сградите с кола или нервен ход, няма да видите нищо от понякога семплите, понякога впечатляващи детайли, които те предлагат.

Вижте нашите имоти за продажба в квартал Яворов

Вижте всички наши оферти от София!

Вземете предварително одобрение за кредит

Продайте имота си с нас!

  Още новини

Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Фестивал Arbanassi Summer Music

От 21 до 28 юли 2019 г. ни очаква десетото юбилейно издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music.

Фестивалната седмица включва четири концерта в църквите-музеи „Св. Георги“ (21 и 28 юли) и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ (23 и 25 юли) в Арбанаси. Концертите са с начален час 19,30.
Домакин и организатор на фестивала е Регионален Исторически Музей... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Приключенски фестивал в Боровец на 20 и 21 юли

На 20 и 21 юли Боровец ще бъде сцена на нов фестивал с планински приключения. Всеки, който иска да предизвика себе си, да се наслади на любимите си планински спортове и забавления или да опита нещо ново, е добре дошъл, казаха организаторите.

Желаещите ги очакват полети с балони, разнообразни турове за планинско колоездене и скално катерене, забавления за деца, състезания и игри за ц... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Лятно кино в парка

“Лятно кино в парка” е инициатива за прожекции на европейско кино на открито, в различни паркове и зелени зони на Пловдив.

Лятно кино в парка 2019 (10 – 28 юли)

И през 2019 г. паркове и зелени зони в града се превръщат в киносалони на открито с богата програма от европейски и български филми с вход свободен.

Програма:

11.07 Споде... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Сериозен ръст на цените на имотите във Велико Търново

Българи зад граница и млади семейства от района на Велико Търново купуват активно къщи и апартаменти в Старопрестолния град. Резултатът от това е сериозен ръст на цените на имотите в региона, който пък води след себе си бум на новото строителство. Разказват кореспондентите ни от региона.

Жилища и къщи във Велико Търново поскъпнаха през последната година, отчитат от агенциите за недв... прочети повече

16 Юли, 2019