Регионални новини

03.12.2015 Румънско семейство заряза лукса на Букурещ за къща с двор в село Павел

в-к Борба, 01.12.2015

Семейство от Букурещ се е заселило трайно в село Павел от няколко месеца и пътува до Румъния през почивните дни, но рядко. 39-годишният програмист Жорж Лаза и 40-годишната му съпруга Габриела са зарязали лукса на мегаполиса в родината си, за да живеят в къща с два декара двор в Павел. Случаят е любопитен, защото почти няма румънци, които да си купуват къщи по селата в нашата област, още повече че според статистиката съседите са много по-добре от нас и вече са се оправили. Всяко правило явно обаче си има изключение…

Имотът е подарен от съпруга за първата годишнина от брака им и струва 5900 евро, но Габи скромно казва, че подаръкът е взаимен. Тя е красива светска дама, която ни посреща вчера с черна рокля и червени обувки на висок ток. Габи е счетоводител, двамата имат фирма за счетоводни услуги, а Жорж изготвя и програми. Тя е родена в Букурещ, а той е от Западна Румъния. Баща му е пенсиониран военен, а майка му е лекарка. Нейните родители също са от средната класа – майка й е медицинска сестра, а баща й шофьор на големи камиони. Двамата се срещнали в Букурещ след нейния развод, от който Габи има дъщеря на 18 г. и син на 15 г. В румънската столица фамилията има няколко апартамента, които се дават под наем, за да не стоят празни.

Когато казали на близките си, че ще живеят в българско село, всички били изумени от този избор. Преди да хареса тази къща и това село, Жорж Лаза търсил подобно място и из румънските села, но казва, че нищо не му харесало.

„…Избягахме от Букурещ заради презаселването, шума, мръсотията, праха, жилищата, които ти пречат да дишаш. Тук ни е добре, работим на компютър. Имаме клиенти от Румъния, Германия, Франция, Южна Африка. Това, от което си изкарваме хляба, се прави по интернет. Така че може да се работи навсякъде. От Павел до Букурещ са точно 150 км и няма никакъв проблем с придвижването”, разказа Жорж. Седмица преди да им отидем на гости, заедно с кметицата на Павел Анка Личева и учителя пенсионер по английски Михаил Казанджиев, те били на почивка в Троянския балкан. Иначе са домошари, като засега имат само две породисти красиви котки.

Габи и Жорж изглеждат много щастливи в новия си дом в Полскотръмбешкото село. Те с радост споделят, че най-после могат да похапват от това, което сами си произведат в градината, и да са далеч от огромните супермаркети и шума в Букурещ. Когато купили къщата, дамата с високите токчета само си сложила цветя, а сега градината е пълна с изрязани пластмасови бутилки, под които са засадени луковици. Най-голямата гордост за г-жа Лаза е това, че се научила да меси хляб по рецепта от интернет и двамата успели да запалят пещта в двора и да си опекат хляб сами. Не обичат бяло брашно, защото било вредно. Сами си сложили домати и пипер и сами си ги отгледали. Напролет смятат да възродят лозето в големия двор и да се научат на още селски труд.
На тяхната улица има и други чужденци, но те все още не са идвали и засега правят връзка само във Фейсбук. „…Ние сме твърдо решени да живеем тук, да не идваме на почивка. Нали затова е Европейският съюз и границите са отворени“, казва семейната двойка.

Не са изкушени от политиката, макар Жорж да е бил член на една от партиите в Румъния. Той обаче смята, че протестите раждат истини и по време на демокрация трябва да бъде така. Смята още, че в България се живее по-добре от Румъния въпреки масовите твърдения за обратното. „…Много приятели ми се чудят, но аз наистина съм щастлива сред цветята и ръжения хляб, който правя сама, с двете си ръце. В това няма нищо срамно и на мен ми доставя безкрайно удоволствие“, казва още Габи, която не знае български, но е вероятно да го научи.

Типично за българското гостоприемство още при тяхното пристигане съседката баба Тодорка им донесла кекс и прясно месо. Разбрали се с жестове и усмивки. Така им помогнали и да пуснат водата в двора, да си оправят колата и за ред други неща. За да усетят още по-добре нашето гостоприемство, кметицата на Павел Анка Личева вчера им подари здравец за здраве, червено мушкато за прозореца и бутилка червено вино, които трогнаха и изненадаха семейството. Не като отплата за доброто посрещане, а защото има такива възможности, Жорж Лаза има оферта към селото – да обучи младежи на компютърно програмиране и после да дава заплата за това.

Вижте нашите оферти в района на Велико Търново


  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Г-жа Гергана Тасева отговори на всички правни въпроси компетентно и прецизно. Тя е страхотен ...
Нашите най-искрени благодарности на Мирослав Караколев, регионален мениджър в офис Стара Загора, ...
Бихме искали да се възползваме от възможността да благодарим отново на Виктор Вучелийски за ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече