Регионални новини

01.12.2014 София от бъдещето: как ще изглежда столицата през 2015 г.?

www.profit.bg, 27.11.2014

Столицата София непрекъснато се променя. Кои са най-големите проекти, които ще сменят образа й през 2015 г.? Вижте четири от тях:

Пространството през НДК
Националният дворец на културата е една от емблематичните сгради на София. Днес пространството около него се ремонтира, а всичко е потънало в тъмнина, тъй като осветлението не работи. Това ще се промени след няколко месеца. През май догодина фонтаните около двореца ще блеснат с 450 LED лампи. Ремонтът се извършва на етапи, като до Коледа трябва да приключи този на водните каскади. В парка вдясно от НДК ще бъде изградена изкуствена река с мостове, водопади и езера. Напролет ще бъдат сменени и изпочупените настилки. Мостът на влюбените ще блесне със светодиодни крушки, а по алеите ще бъдат монтирани 365 ретро лампи. Цялото пространство ще се охранява от 29 камери. Софиянци ще се радват и на две модерни самопочистващи се тоалетни, 250 ремонтирани пейки, 2000 дървета и над 15 000 нови вечнозелени храсти с подземна напоителна система. За пространството зад двореца пък е планиран розариум и лавандулови поляни, както и изцяло нов жив плет. Все още не е ясна съдбата на паметника пред НДК, от който непрекъснато се демонтират опасни части. Общината обяви конкурс за проекти, но все още не е ясно окончателното решение на проблема. За ремонта на пространството около НДК ще бъдат изразходвани 13.5 млн. лева, като от тях 4.75 млн. лв. ще дойдат от оперативна програма „Регионално развитие”, а останалите от общината.

Новата Витошка
Ремонтът на участъка на най-известния български булевард в отсечката от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“ се бави заради жалби. Прогнозната му стойност е 1.2 млн. лв. без ДДС. Планира се да се изградят две площадни пространства. Едното при пресичането на булеварда с ул. „Кърниградска“, а другото през ритуална зала „Триадица“, където ще има и фонтан. Проектът предвижда и мотриса и релси, които обаче няма да превозват пътници, а ще бъдат превърнати в кафене "Стария трамвай". Този етап от обновяването на булеварда трябваше да бъде приключен до края на 2014 г., но не е ясно до кога ще продължат съдебните спорове.

Метрото се разраства
Нови 90 хиляди пътници ще превозва метрото от пролетта, когато ще е готова отсечката от "Дружба" до летището и през "Младост" до Бизнеспарка. Лот 1 от “бул.”Цариградско шосе” – Летище София” и Лот 2 от „ж.к.Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4” от софийското метро е с обща дължина 7.7 км. и 7 метростанции. Безвъзмездната финансова помощ за изграждането му от оперативна програма „Транспорт” е 110 000 000 евро, в това число 93 млн. евро ЕФРР и 17 млн. евро национално съфинансиране.

Продължава строителството и на участъка до „Хладилника“. Там станцията на метрото ще влиза директно в търговския център в райова, а заради работата по отсечката е ограничено движението по бул. „Черни връх“. Подготвя се и проекта за третия метродиаметър в столицата – „Депо Ботевградско шосе – бул. Владимир Вазов – ЦГЧ – ж.к. Овча купел”. Дължината на трасето е 16.5 км с 19 метростанции.

Естакадата на Гешов и България
Общината има готовност да започне изграждането на естакадата на булевардите „ Акад. Ив. Гешов“ и „България“, но засега този процес е спрян от обжалване на подробния план на кръстовището, съобщи преди дни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Зрелищното кръстовище, изградено от стомана и бетон, ще се държи от 12 въжета, закрепени за централен пилон. По него ще се движат трамваен, тролейбусен, автобусен, автомобилен и велосипеден транспорт. Днес през едно от най-натоварените кръстовища в столицата минават над 25 хил. автомобила, а водачите престояват над 20 минути в зоната. Търси се начин дърветата и храстите, които трябва да се изсекат заради проекта, да бъдат изтръгнати от земята и след това преместени, съобщиха от общината. Новото кръстовище ще намали и замърсяването на въздуха, след като облекчи трафика в района. Проектът ще струва 22.4 млн. лв. без ДДС. Той е част от проекта за реконструкция на общо 5 столични кръстовища, финансиран със заем от Европейската инвестиционна банка. През следващата година ще бъде обновена и отсечката на „Цариградско шосе“ от 4-и километър до бул. "Алея Яворов". На ремонт ще бъдат подложени още бул. „Дондуков“, Витошка от НДК до Южния парк, бул. "Прага", бул. "Владимир Вазов", бул. "Монтевидео" и част от бул. "Сливница".

Разгледайте нашите имоти в София

  Още новини
Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Коментари от клиенти
Искам да изразя благодарност на мениджъра Ангел Соколов за професионално отношение към работата и ...
Бих искал да благодаря на агент Любка Михова за коректно изпълнената работа. Тя е много любезен ...
Благодарности за отзивчивостта и професионализма на Беляна Петкова - офис Пловдив. Пожелавам и ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече