София от бъдещето: как ще изглежда столицата през 2015 г.?

2014-12-01   |  www.profit.bg, 27.11.2014

Столицата София непрекъснато се променя. Кои са най-големите проекти, които ще сменят образа й през 2015 г.? Вижте четири от тях:

Пространството през НДК
Националният дворец на културата е една от емблематичните сгради на София. Днес пространството около него се ремонтира, а всичко е потънало в тъмнина, тъй като осветлението не работи. Това ще се промени след няколко месеца. През май догодина фонтаните около двореца ще блеснат с 450 LED лампи. Ремонтът се извършва на етапи, като до Коледа трябва да приключи този на водните каскади. В парка вдясно от НДК ще бъде изградена изкуствена река с мостове, водопади и езера. Напролет ще бъдат сменени и изпочупените настилки. Мостът на влюбените ще блесне със светодиодни крушки, а по алеите ще бъдат монтирани 365 ретро лампи. Цялото пространство ще се охранява от 29 камери. Софиянци ще се радват и на две модерни самопочистващи се тоалетни, 250 ремонтирани пейки, 2000 дървета и над 15 000 нови вечнозелени храсти с подземна напоителна система. За пространството зад двореца пък е планиран розариум и лавандулови поляни, както и изцяло нов жив плет. Все още не е ясна съдбата на паметника пред НДК, от който непрекъснато се демонтират опасни части. Общината обяви конкурс за проекти, но все още не е ясно окончателното решение на проблема. За ремонта на пространството около НДК ще бъдат изразходвани 13.5 млн. лева, като от тях 4.75 млн. лв. ще дойдат от оперативна програма „Регионално развитие”, а останалите от общината.

Новата Витошка
Ремонтът на участъка на най-известния български булевард в отсечката от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“ се бави заради жалби. Прогнозната му стойност е 1.2 млн. лв. без ДДС. Планира се да се изградят две площадни пространства. Едното при пресичането на булеварда с ул. „Кърниградска“, а другото през ритуална зала „Триадица“, където ще има и фонтан. Проектът предвижда и мотриса и релси, които обаче няма да превозват пътници, а ще бъдат превърнати в кафене "Стария трамвай". Този етап от обновяването на булеварда трябваше да бъде приключен до края на 2014 г., но не е ясно до кога ще продължат съдебните спорове.

Метрото се разраства
Нови 90 хиляди пътници ще превозва метрото от пролетта, когато ще е готова отсечката от "Дружба" до летището и през "Младост" до Бизнеспарка. Лот 1 от “бул.”Цариградско шосе” – Летище София” и Лот 2 от „ж.к.Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4” от софийското метро е с обща дължина 7.7 км. и 7 метростанции. Безвъзмездната финансова помощ за изграждането му от оперативна програма „Транспорт” е 110 000 000 евро, в това число 93 млн. евро ЕФРР и 17 млн. евро национално съфинансиране.

Продължава строителството и на участъка до „Хладилника“. Там станцията на метрото ще влиза директно в търговския център в райова, а заради работата по отсечката е ограничено движението по бул. „Черни връх“. Подготвя се и проекта за третия метродиаметър в столицата – „Депо Ботевградско шосе – бул. Владимир Вазов – ЦГЧ – ж.к. Овча купел”. Дължината на трасето е 16.5 км с 19 метростанции.

Естакадата на Гешов и България
Общината има готовност да започне изграждането на естакадата на булевардите „ Акад. Ив. Гешов“ и „България“, но засега този процес е спрян от обжалване на подробния план на кръстовището, съобщи преди дни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Зрелищното кръстовище, изградено от стомана и бетон, ще се държи от 12 въжета, закрепени за централен пилон. По него ще се движат трамваен, тролейбусен, автобусен, автомобилен и велосипеден транспорт. Днес през едно от най-натоварените кръстовища в столицата минават над 25 хил. автомобила, а водачите престояват над 20 минути в зоната. Търси се начин дърветата и храстите, които трябва да се изсекат заради проекта, да бъдат изтръгнати от земята и след това преместени, съобщиха от общината. Новото кръстовище ще намали и замърсяването на въздуха, след като облекчи трафика в района. Проектът ще струва 22.4 млн. лв. без ДДС. Той е част от проекта за реконструкция на общо 5 столични кръстовища, финансиран със заем от Европейската инвестиционна банка. През следващата година ще бъде обновена и отсечката на „Цариградско шосе“ от 4-и километър до бул. "Алея Яворов". На ремонт ще бъдат подложени още бул. „Дондуков“, Витошка от НДК до Южния парк, бул. "Прага", бул. "Владимир Вазов", бул. "Монтевидео" и част от бул. "Сливница".

Разгледайте нашите имоти в София

  Още новини

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Фестивал Arbanassi Summer Music

От 21 до 28 юли 2019 г. ни очаква десетото юбилейно издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music.

Фестивалната седмица включва четири концерта в църквите-музеи „Св. Георги“ (21 и 28 юли) и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ (23 и 25 юли) в Арбанаси. Концертите са с начален час 19,30.
Домакин и организатор на фестивала е Регионален Исторически Музей... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Приключенски фестивал в Боровец на 20 и 21 юли

На 20 и 21 юли Боровец ще бъде сцена на нов фестивал с планински приключения. Всеки, който иска да предизвика себе си, да се наслади на любимите си планински спортове и забавления или да опита нещо ново, е добре дошъл, казаха организаторите.

Желаещите ги очакват полети с балони, разнообразни турове за планинско колоездене и скално катерене, забавления за деца, състезания и игри за ц... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Лятно кино в парка

“Лятно кино в парка” е инициатива за прожекции на европейско кино на открито, в различни паркове и зелени зони на Пловдив.

Лятно кино в парка 2019 (10 – 28 юли)

И през 2019 г. паркове и зелени зони в града се превръщат в киносалони на открито с богата програма от европейски и български филми с вход свободен.

Програма:

11.07 Споде... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Сериозен ръст на цените на имотите във Велико Търново

Българи зад граница и млади семейства от района на Велико Търново купуват активно къщи и апартаменти в Старопрестолния град. Резултатът от това е сериозен ръст на цените на имотите в региона, който пък води след себе си бум на новото строителство. Разказват кореспондентите ни от региона.

Жилища и къщи във Велико Търново поскъпнаха през последната година, отчитат от агенциите за недв... прочети повече

16 Юли, 2019