Регионални новини

18.06.2013 Жилищните цени в Пловдив се кротнаха

Преса, бр. 163, 18.06.13

Жилищният пазар в Пловдив почти прехвърли първото полугодие на 2013 г., лъкатушейки нагоре-надолу, без драстични промени в цените, това показват данните на агенции за недвижими имоти.

Тухлените апартаменти в града се продават в коридора 460-590 евро на кв. метър. Изключенията са в централната част и в Стария град, където продажните цени достигат 630-650 евро/кв. м. Най-евтино е в кв. „Изгрев", който се намира до известния с ромското си гето кв. „Столипиново". Панелните апартаменти в Пловдив се търгуват в още по-тесни граници, между 400 и 500 евро на квадрат, като пак единственото изключение е кв. „Изгрев".

Според националната статистика средната цена на апартаментите в града на тепетата е 919,67 лв. на кв. метър. Това е най-ниското ниво от февруари 2006 г, когато беше 895,50 лв./кв. м. Вторият по население град в България всъщност никога не е бил втори по цени на имотите. Преди него винаги са се нареждали морските перли Варна и Бургас. Така е било и преди 20 години, в началото на 1993 г., когато националната статистика започна да наблюдава жилищния пазар в страната.

За кратко време Пловдив е бил изпреварван от Велико Търново, Плевен, Русе, Стара Загора и Благоевград. Традиционното четвърто място в жилищната класация има логично обяснение. Пловдивчани винаги са изоставали по средна работна заплата от София, Варна и Бургас.

От друга страна, културният център на Южна България никога не е бил известен с прекалено високи цени на имотите. Обикновено апартаментите струват с 5-10% над средните стойности за страната. Цените в най-скъпия район в Пловдив - централната част, са по-ниски от тези в столични квартали като „Банишора", „Овча купел" и „Дружба".

Пловдивската чаршия обаче предлага добри възможности за инвестиция. При наем на двустаен апартамент от 200 евро и средна продажна цена от 630 евро/кв. м вложението би се избило за 17 години. Подобно ниво на годишна доходност (5,88%) е почти непостижимо в София, с изключение на Студентския град. Инвестицията в центъра на Пловдив изпреварва и средните лихви по срочни депозити у нас (за 1 година), които са 4,31-4,62%.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти за продажба и под наем в района на Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Използвахме услугите на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на наш апартамент в Боровец. Бяхме ...
Много съм благодарен на екипа на BULGARIAN PROPERTIES за бързо и пълно предоставяне на ...
Много експедитивни и работливи хора сте! Благодаря ви много за положените усилия и коректността! ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
Фрагментите от Берлинската стена вече са в Пловдив

10/Януари/2019
Bnr.bg

На Римския стадион в Пловдив бе експонирана единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция е създадена по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, а откриването ѝ в Пловдив е на 12-и януари и е част от програмата за откриването на "Пловдив 2019".

Изложбата представя предшест... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече