Регионални новини

18.06.2013 Жилищните цени в Пловдив се кротнаха

Преса, бр. 163, 18.06.13

Жилищният пазар в Пловдив почти прехвърли първото полугодие на 2013 г., лъкатушейки нагоре-надолу, без драстични промени в цените, това показват данните на агенции за недвижими имоти.

Тухлените апартаменти в града се продават в коридора 460-590 евро на кв. метър. Изключенията са в централната част и в Стария град, където продажните цени достигат 630-650 евро/кв. м. Най-евтино е в кв. „Изгрев", който се намира до известния с ромското си гето кв. „Столипиново". Панелните апартаменти в Пловдив се търгуват в още по-тесни граници, между 400 и 500 евро на квадрат, като пак единственото изключение е кв. „Изгрев".

Според националната статистика средната цена на апартаментите в града на тепетата е 919,67 лв. на кв. метър. Това е най-ниското ниво от февруари 2006 г, когато беше 895,50 лв./кв. м. Вторият по население град в България всъщност никога не е бил втори по цени на имотите. Преди него винаги са се нареждали морските перли Варна и Бургас. Така е било и преди 20 години, в началото на 1993 г., когато националната статистика започна да наблюдава жилищния пазар в страната.

За кратко време Пловдив е бил изпреварван от Велико Търново, Плевен, Русе, Стара Загора и Благоевград. Традиционното четвърто място в жилищната класация има логично обяснение. Пловдивчани винаги са изоставали по средна работна заплата от София, Варна и Бургас.

От друга страна, културният център на Южна България никога не е бил известен с прекалено високи цени на имотите. Обикновено апартаментите струват с 5-10% над средните стойности за страната. Цените в най-скъпия район в Пловдив - централната част, са по-ниски от тези в столични квартали като „Банишора", „Овча купел" и „Дружба".

Пловдивската чаршия обаче предлага добри възможности за инвестиция. При наем на двустаен апартамент от 200 евро и средна продажна цена от 630 евро/кв. м вложението би се избило за 17 години. Подобно ниво на годишна доходност (5,88%) е почти непостижимо в София, с изключение на Студентския град. Инвестицията в центъра на Пловдив изпреварва и средните лихви по срочни депозити у нас (за 1 година), които са 4,31-4,62%.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти за продажба и под наем в района на Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Имах удоволствието да работя със Сергей Пеловски и неговия колега Стефан Абанозов при покупка на ...
Бихме искали искрено да благодарим на Ива от Офис Пловдив на Bulgarian Properties за отличната й ...
Силно препоръчвам услугите на Bulgarian Properties в лицето на Стойчо Бугов (брокер), който беше ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Имотите у нас - най-достъпни от 2015 г. насам

24/Април/2019
profit.bg

По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.
<... прочети повече