Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Все повече българи си купуват къща извън големия град

2007-10-17   |  Марица, Пловдив, бр.274, 10.10.07, с.21

Пазарът на селски имоти, кой­то доскоро бе движен основно от ин­тереса на ирландските и британски­те инвеститори, става все по-попу­лярен и сред българите, живеещи в по-големите градове. Една част от тях, вместо да вложат парите си във второ градско жилище или ваканционен апартамент по морето или в зимните курорти, вече предпочитат да си купят дори по-отдалечена селска къща, която да ползват като вила през уикенда или ваканцията.

Други купувачи дори са готови да пътуват ежедневно до работата, вместо да живеят в града. Брокерите очакват тази тенденция да се запази и дори интересът да се насочва към доскоро непопулярни селища на 40-50 км от големите градове, където цените на имотите рядко надхвърлят 50 хил. евро и са достъпни за по-широк кръг български купувачи. Тези, които купуват селски имоти, са най-често два типа. Едните от тях са хора на средна възраст е добри доходи, които вече са отгледали децата си и търсят временен или постоянен дом в близост с града, а другите са млади семейства, които предпочитат да закупят къща, отдалечена на 30-40 км вместо апартамент в града. Независимо от възрастта на купувачите обаче те са основно движени от един мотив купуват имота за собствено целого­дишно или сезонно ползване. Имен­но поради тази причина най-търсе­ни са къщи в състояние, пригодно за живеене, и с добра транспортна достъпност. Брокерите посочват, че най-често продавачите са наследни­ци на селския имот, като най-масово се предлагат едноетажни къщи с квадратура до 100 кв. м и неголям двор. Интересно е, че за разлика от чуждестранните купувачи, които държат да имат обширно дворно мя­сто, българите най-често търсят къща с не повече от 500 - 600 кв. м двор.

Решаващ фактор при закупува­нето на вила или селска къща е и бли­зостта до по-голямо населено мяс­то. Макар голяма част от купувачи­те да предпочитат да притежават къща в рамките на 20 км от града, все повече хора насочват интереса си дори към по-отдалечени села. Меж­ду 20 и 30 хил. евро вървят къщите в по-отдалечените на 40-50 км села около Пловдив в посока към Родо­пите, Асеновград, Кърджали. Цено­вите промени на пазара на вили и къщи са в известна степен трудни за' обобщаване, тъй като става въпрос за много различни по своите харак­теристики имоти. Въпреки това бро­керите отчитат известно покачване в цените - от около 10% спрямо миналата година, което варира в зависи­мост от местоположението и специ­фиката на имота. В началото на го­дината някои собственици спекула­тивно са завишили цените на къщи­те, но са разбрали, че няма да наме­рят клиенти, и пазарът е,започнал да възстановява равновесието си.
  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване