Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Няма да има срив на пазара на жилищата

2008-08-05   |  stroitelstvo.info, 04.08.08, със съкращения

Пазарът на жилища ще се забави, но не се очаква да преживее сериозни сътресения. "Ясно е, че след като вече няколко години България е на едно от първите места по поскъпване в света, това няма да продължи вечно", смята Красен Йотов от изследователската компания "Индъстри уоч" (Industry Watch).

Забавянето ще започне тази или следващата година. Отслабването на пазара по-чувствително ще се наблюдава в сегменти като ваканционните имоти, които зависят от чуждестранните купувачи, но той все пак ще остане стабилен в големите градове на страната.

Въпреки световната финансова криза вероятността да станем свидетели на рязък спад в кредитната активност в България (и евентуални негативни ефекти, произтичащи от това) остава малка, се коментира в доклад на "Индъстри уоч" "Богатство на домакинствата в България, второ тримесечие на 2008 г.". За разлика от балтийските страни доверието на банките майки към финансовия пазар в България се запазва стабилно и не ограничава достъпа до ресурс, обясни Лъчезар Богданов. Някои от тях дори планират разширение на бизнеса в страната поради възможностите за по-добри печалби в сравнение със Западна Европа.

Освен това въпреки резкия скок, който отбелязаха ипотечните кредити през последните години, все още българите изостават от западноевропейците по покупки на жилища с банково финансиране. Ипотечните кредити в България достигнаха 41% от всички заеми на домакинствата в страната през първата половина на 2008 г., докато този показател в еврозоната надхвърля 70%.

Най-големият актив в богатството на българските домакинства са жилищата, които достигат 73 млрд. еврo в средата на 2008 г., нараствайки със 72% за две години. Силното повишение е резултат от увеличаването на жилищния фонд и рязкото поскъпване на имотите в последните години, обясни Красен Йотов. Около една трета от жилищното богатство е в София и около една трета - в най-големите пет града след столицата (Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе).

По време на глобална криза домакинствата предпочитат да насочват спестяванията си към по-сигурни и високоликвидни форми на спестяване. Закономерно делът на финансовото богатство, вложено в нискорискови активи, каквито са депозитите и парите в брой, се е разширил до 87% към средата на 2008 г. Един от естествените процеси при натрупването на по-голямо лично богатство е насочването на по-значителна част от спестяванията към високодоходни активи, което засилва зависимостта от глобалните фактори. В рамките на осем години вложенията на българите във високодоходни инструменти (акции, ценни книжа и др.) са нараснали четири пъти. Това е една от причините проблемите на капиталовите пазари да оказват по-осезаемо влияние върху растежа и разпределението на финансовите активи на населението.

Увеличеният дял на депозитите в богатството е по-скоро краткосрочен ефект, непосредствено свързан с влиянието на глобалната финансова криза, се казва в док¬лада. В средносрочен и дългосрочен план интересът към инструменти със спекулативен характер ще нараства, смята Георги Ангелов - старши икономист в институт "Отворено общество".

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване