Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализ на пазара на имоти в района на Велико Търново за първите 3 месеца на 2009 г.

2009-04-06   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

1. Увеличава се предлагането

Предлагането на имоти във и около Велико Търново от началото на годината е изключително разнообразно. Това се дължи на многото новопостроени имоти в града закупени с цел инвестиция или с ипотечен кредит, които се връщат за препродажба. В продажба се обявяват и много атрактивни ваканционни и селски имоти – например предлагането на имоти в с. Арбанаси винаги е клоняло към 0, а от края на 2008 г. досега се появяват интересни оферти на имоти разположени в Арбанаси. Все още обаче голяма част от продавачите държат високи цени с надеждата да изскочи купувач точно за техния имот и в повечето случаи остават разочаровани и имотите им застояват на пазара.

2. Нараства броят на осъществените огледи от началото на годината

Наблюдава се ръст в броя на осъществените огледи на имоти от началото на януари до края на март 2009 г., но купувачите предимно оглеждат, информират се, питат „паднаха ли вече цените и с колко” и отлагат вземането на решение за покупка най-рано за лятото, когато очакват да се подобрят условията по ипотечното кредитиране. Нараства броят на български купувачи, които организират огледи и проявяват интерес към селски имоти в региона.

3. Спад на сключените сделки за покупко-продажби и наеми в града – с около 60% спрямо последното тримесечие на 2008 г. и с 80% спрямо първите 3 месеца на 2008 г. Като цяло пазарът на градски имоти във Велико Търново, особено покупките на апартаменти в процес на строителство, забуксува още от средата на 2008 г., когато започна да се усеща ефекта на кризата и в България и когато лихвените проценти по ипотечните кредити започнаха да се повишават, а покупките „на зелено” да се превръщат в рисково начинание.

Пазарът на градски имоти във Велико Търново се движи основно от български купувачи и основно от такива, които разчитат на кредити, което обяснява спадът в реализираните сделки. Местният пазар е много сходен с тези в Бургас, Пловдив и дори Варна, където от началото на годината хората са станали много по-предпазливи, по колебливи и ако покупката на жилище не им е от първа необходимост, изчакват да видят какво ще се случи с имотите през следващите месеци.

Характерно за градските имоти в по-малките градове на страната е, че все още продавачите не са станали достатъчно гъвкави в офертните цени и това пречи на търсенето да срещне предлагането.

4. Реализираните сделки с покупко-продажба и наеми на имоти във Велико Търново са спаднали дотолкова от началото на годината, че не може да се направи реална оценка на пазарната стойност на имотите в града. Ако за последните 3 месеца на 2008 г. апартаментите старо строителство в централните градски части на града са се купували на цени около 1000 евро, то сега липсват реализирани сделки в този пазарен сегмент. Цените на новото строителство в кварталите на града започваха от 450 евро на кв. м. през последните месеци на 2008 г., докато сега вече има оферти и от 300 евро на кв. м., което показва, че строителите са доста по-гъвкави в офертите си и са склонни към намаления в цените. Както стана ясно, строителите в града са и доста креативни в предлагането на различни стимули за увеличение на продажбите.

Това обаче все още не важи за собствениците на единични апартаменти в града, които едва през последния месец започнаха да проявяват склонност към намаление на цените при реален интерес в рамките на 10%. Оказва се обаче, че потенциалните купувачи очакват по-големи намаления и броят на реализираните сделки все още е толкова малък, че не може да послужи за реална статистика на цени на реализираните сделки.

Цените на офертите за наеми на имоти в града не са се понижили от края на 2008 г., но и при наемите сделките са намалели значително, което говори, че цени от 350 - 500 евро за апартаменти в центъра и 200 евро в кварталите са високи за наемателите при настоящата криза. За сравнение в София средните цени на реализираните сделки с наеми за март са 430 евро – сравними с офертните цени в старата столица.

Офис пазарът също не се различава от жилищните имоти и наемите в града – и там има предлагане, но няма реално търсене и реализирани сделки. Усеща се тенденция към преместване на фирмите в офиси с по-ниски наеми, но това за момента остава само като желание поради липсата и в този сегмент на изгодни оферти.

5. Селските и ваканционни имоти

Разглеждаме ги като една категория, тъй като районът на Велико Търново е популярна туристическа дестинация и за българи, и за чужденци. В този сегмент по-рано се усети раздвижване, намаление в офертните цени, което доведе до реализиране на сделки през първото тримесечие на 2009 г. сравними с нивата от първото тримесечие на 2008 г. След като цените на продадените селски имоти в района се увеличиха значително и бързо през 2005-2007 г., през 2008 г. те останаха на същите нива (14 200 евро средни цени на реализираните сделки), а сделките като цяло намаляха. Може би това накара продавачите на този тип имоти първи да разберат, че има нужда от корекция на цените и през първите месеци на 2009 г. вече на нива от 10-15% по-ниски цени се сключват сделки. Интерес към този тип имоти проявяват както български клиенти, така и много чужденци, сред които – руснаци, французи, британци, гърци, израелци и др.

Районът на Велико Търново винаги е бил много привлекателен за купувачите – и чужденци, и българи. Нашата прогноза е, че интересът ще се запази и в бъдеще. Купувачите следят отблизо какви оферти се появяват на пазара и атрактивните оферти с добри цени ще могат да се продават сравнително бързо. Въпросът е всеки продавач и всеки купувач да си дадат реална сметка за това какво търсят, на каква минимална цена могат да продадат и колко са склонни да отстъпят било то като изисквания или като цена, за да се сключват сделки. Важно е и колко местната икономика ще се развива и какви ще са ефектите от кризата, тъй като градският пазар на имоти във Велико Търново е пряко свързан с финансовото състояние на местното население и хората, които искат да си купят жилища за постоянно живеене в града.

Оферти в/близо до Велико Търново

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване